Levenslessen om zo snel mogelijk te leren

Levenslessen om zo snel mogelijk te leren

Laatste update: 25 december, 2017

Vaak gaan we door het leven en denken we dat we alles weten. Er zijn echter kleine details over het dagelijks leven die we missen. We hebben er geen idee van dat deze kleine details ons waardevolle levenslessen kunnen leren. We leven vaak mechanisch en zien alleen dingen aan het oppervlak. We bestuderen de dingen die echt belangrijk zijn in het leven vaak niet grondig.

Een van de dingen die we vaak vergeten, is het belang van het feit dat we op reis zijn en dat we zo nu en dan rust moeten nemen. Blijf lezen om een paar levenslessen te ontdekken die zo belangrijk zijn, maar toch gemakkelijk worden vergeten.

“Uiteindelijk gaat het niet om de jaren in het leven, maar eerder om het leven in de jaren.”
-Abraham Lincoln-

Vergeet het pad niet

Het maakt niet uit wat je kiest om te doen in het leven of op welk aspect van het leven je je concentreert; het zal normaal gesproken makkelijker zijn om te onthouden hoe je bent begonnen en wat het uiteindelijke resultaat was, dan de reis zelf. De pad naar het bereiken van elke doelstelling kan vaak gemakkelijk worden vergeten. Maar het zijn juist dit pad en deze reis zelf die zo veel belangrijke levenslessen brengen.

Vrouw die haar eigen weg bewandelt en levenslessen leert

Dat pad is je eigen wilskracht, je inspanning, je verlangen… dat pad is een voorbeeld van hoe je bent aangekomen waar je bent. Zo nu en dan zou het niet zo gek zijn om terug te kijken en je alles waar je toe in staat was te herinneren.

Mensen gedragen zich beter wanneer ze zichzelf kunnen zien

Heb je ooit gemerkt dat mensen de neiging hebben om zich beter te gedragen op plaatsen waar er spiegels zijn? De reden is simpel. Mensen gedragen zich welwillender wanneer ze zichzelf kunnen zien. Niemand houdt ervan om het gezicht te zien dat hij heeft wanneer hij boos is.

Als je een eigenaar van een bedrijf bent en je moet je medewerkers of het publiek toespreken, probeer dat dan te doen met een spiegel achter je. Je zult zien hoe hun gedrag verandert. Probeer het!

Als je complete antwoorden wilt, wacht dan even

Soms krijg je na het stellen van een vraag niet altijd een toereikend antwoord. Misschien is het niet zo compleet als je wel zou willen of lijkt de andere persoon je geen duidelijk antwoord te willen geven. Wacht, in plaats van kwaad te worden en onredelijk te reageren, een paar minuten en observeer die persoon voordat je boos wordt. Een van de grootste lessen in het leven is geduld leren hebben en wanneer die persoon je geduld ziet, zal hij zich beter voelen over het voortzetten van het gesprek met je en zal je het antwoord krijgen dat je zoekt.

Soms is de stilte de beste bondgenoot om van anderen te krijgen wat je wilt. Wees kalm en geduldig, wacht en de andere persoon zal je uiteindelijk vertellen wat hij eigenlijk denkt. Zet jezelf of anderen niet onder druk. Soms hebben we allemaal een beetje meer tijd nodig.

Je zal anderen identificeren door hoe je ze laat voelen

Als je iemand leert kennen of je gewoon beter op wilt schieten met anderen, onthoud dan dit belangrijke punt. Wat je zegt maakt niet zo veel uit als de manier waarop je het zegt en doet. Iemand die troost, die vrede maakt of die je aan het lachen maakt zal een veel betere indruk achterlaten.

Onthoud ook dat je niet altijd hoeft te praten tijdens interactie met de andere persoon. Onthoud dat iedereen ervan houdt om over zichzelf te praten, dus dat het ook goed is om de andere persoon vragen te stellen. Toon interesse in die persoon en doe je best om hem te begrijpen. Hij of zij zal het ongetwijfeld waarderen.

Stel dat elkaar knuffelt

Praat over wat je hebt geleerd

Als je een les volgt of iets nieuws leert, praat er dan met iemand over voor wie de informatie ook nieuw is. Als je in staat bent om het uit te leggen, zodat hij het perfect begrijpt, dan heb je je doel bereikt.

Soms is het gemakkelijk om te denken dat je alle informatie over een nieuw onderwerp hebt begrepen, maar als je het dan aan iemand anders uit moet leggen, kun je het niet. De beste manier om een nieuw onderwerp helemaal onder de knie te krijgen, is door het uit te kunnen leggen aan iemand anders.

Geef jezelf de tijd om rust te nemen

Het leven stopt niet en zal niet wachten tot je een pauze neemt en tijd met familie of geliefden doorbrengt. Jij moet ook niet wachten! De jeugd van je kinderen zal voorbij zijn voor je het weet en dan zal je met ze willen spelen. Op een dag zullen je ouders er niet meer zijn om tijd met je door te brengen. Ga op zoek naar momenten van vrede en rust in je leven.

Hoewel geld belangrijk is, is het niet het belangrijkste in het leven. Geef jezelf bijvoorbeeld de kans om die baan die je zo haat op te geven. Je moet het misschien een paar maanden zonder al te veel geld doen, maar je zal jezelf de kans geven om de levensstijl die je echt wilt na te streven.

Vul je leven met momenten en mensen die je opwinden

De menselijke levensloop is relatief kort, hoewel het er misschien niet op lijkt. Als je geluk hebt, zal je zo’n negentig jaar leven. Dus waarom zou je het leven niet ten volle leiden? Leef als een kind, omring jezelf met mensen die je inspireren en ervaar de momenten die je met hoop vullen echt.

Als je een hoge leeftijd bereikt, zullen die momenten je ware schatten zijn. Het is niet dat geld niet belangrijk is, het is alleen niet het allerbelangrijkste. Haal alles uit je dagelijks leven. Geniet ervan met de mensen om je heen.

Onthoud dat “houding belangrijker is dan inhoud”

Dit is een bekende uitdrukking van Walt Disney en blijft geldig ongeacht de veranderende tijden. Het maakt niet uit wat je moet doen, maar wel de manier waarop je je uitdagingen confronteert. Je kan alle intelligentie en vaardigheden hebben die je maar wilt, maar als je het leven niet met een goede houding aanpakt, zal het nergens toe dienen.

Zoals je gezien zult hebben, zijn al deze levenslessen eigenlijk zo basaal dat ze gemakkelijk worden vergeten. Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om deze lessen te leren, ze te onthouden en ze toe te passen in je leven. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer die we toe zouden kunnen voegen aan deze lijst, maar de bovengenoemde zijn een goede stap in de richting van zelfverbetering.