Wees dol op de kleine details van alledaagse dagen

Wees dol op de kleine details van alledaagse dagen

Laatste update: 31 oktober, 2016

Wanneer stond je voor het laatst stil bij de kleine details van je dagelijkse leven? Niet de grote, belangrijke gebeurtenissen, zoals jubileums, verjaardagen of feestdagen, maar gewoon de kleine, alledaagse gebeurtenissen.

Velen van ons zijn dol op de kleine details, omdat ze ons sterker, nederiger en grootser maken en onze banden verdiepen en onze gevoelens versterken.

De kleine dingen maken verbindingen sterker en ondersteunen onze relaties met dagelijkse zorg, aandacht en genegenheid.

Samen Slapen

De kleine details maken het verschil

De kleine details maken een groot verschil uit. Ze helpen ons om de steun te voelen die gepaard gaat met het gevoel geliefd te zijn, zonder de behoefte aan epische liefdesverklaringen of dappere helden die ons redden uit de klauwen van een gewelddadige draak.

Ware heldhaftigheid houdt in dat je door middel van kleine gebaren een stempel achterlaat, dat je vriendelijkheid zaait om op een dag grootsheid te kunnen oogsten. Wat uiteindelijk belangrijk is, is dat we in staat zijn in te zien welke rijkdom er in elke dag schuilgaat.

We hopen dag in dag uit dat we op een dag de loterij zullen winnen, dat een wonder ons leven helemaal om zal gooien, maar realiseren ons tegelijkertijd ook dat de ware prijs gevonden kan worden in de dingen waar we elke dag al van kunnen genieten.

Denk bijvoorbeeld aan een zoen, een knuffel, een gesprek met een bijzonder persoon, je lievelingsmaaltijd, de weg die jou naar je dromen leidt bewandelen, een spannende film, de blijdschap die je voelt wanneer je gegroet wordt door een hond, een middagje films kijken onder een stapel dekentjes met een grote bak popcorn op schoot, fantasieën en ambities, een goed boek lezen in goed gezelschap.

We kunnen dagelijks van al deze ‘kleine dingen’ genieten zonder ons dit überhaupt te realiseren. We denken dat het belangrijk is om op dieet te gaan, te gaan sporten of een verslag af te maken voor ons werk. Dit is allemaal leuk en aardig, maar hetgeen werkelijk belangrijk is, is dat de dagen niet alsmaar voorbijgaan zonder momentjes te beleven die een lach op ons gezicht brengen.

Lezen

Begin emotionele herinneringen te verzamelen om van de kleine details te genieten

Als we de moeite doen om emotionele herinneringen te verzamelen, dan zal het makkelijker worden om van de kleine dingen te genieten, waardoor we onze banden met anderen kunnen versterken en onszelf over het algemeen dagelijks beter zullen voelen.

Om dit te doen, kan het helpen om een dagboek bij te houden waarin je alle details opschrijft waar je die dag van genoten hebt en ze verbindt aan je emoties. Daarnaast kun je ook een liefdeskaart maken die jou overspoelt met de kleine en prachtige details van je leven en de mensen van wie je het meeste houden. Maar wat is een liefdeskaart eigenlijk precies?

Volgens psycholoog John Gottman is een liefdeskaart een lijstje van alle bijzondere eigenschappen die we zouden moeten kennen van de mensen van wie we houden. Door ons nadrukkelijk bewust te zijn van deze details zullen we oplettender zijn voor de dagelijkse kansen om de mensen van wie we houden deze genegenheid te tonen. Een liefdeskaart maken over iemand van wie we houden zorgt ervoor dat we in ons hoofd een duidelijk beeld van deze persoon krijgen, waardoor het makkelijker wordt om onszelf te herinneren aan alle redenen waarom we van deze persoon houden.

Knuffel

Wat zou je moeten weten over het maken van een liefdeskaart?

Wanneer je een liefdeskaart maakt, zou je de antwoorden op de volgende vragen moeten achterhalen:

 • Wat is zijn/haar lievelingseten?
 • Wat is zijn/haar lievelingsfilm, -serie, -programma of –boek?
 • Voor welke twee personen heeft hij/zij veel bewondering? Waarom?
 • Wat is zijn/haar lievelingsdier?
 • Wat is het eerste dat hij/zij zou kopen als hij/zij de loterij zou winnen?
 • Wat zou je kunnen doen om de relatie tussen jullie twee te verbeteren?
 • Waar zou hij/zij het liefst naar toe willen?
 • Waar geniet hij/zij het meeste van?
 • Wat zou hij/zij aan zichzelf willen veranderen? Of aan anderen?
Instoppen
 • Hoe zou hij/zij het liefst een middagje thuis willen doorbrengen?
 • Wat zijn zijn/haar dromen en ambities?
 • Waar denkt hij/zij het beste in te zijn?
 • Wat zou hij/zij willen verbeteren aan zijn/haar leven?
 • Wat voor soort boeken leest hij/zij het liefst? Op welke momenten leest hij/zij het liefst?
 • Welke tijdschriften vindt hij/zij leuk?
 • Wat doet hij/zij het liefste wanneer hij/zij ziek is en de deur niet uit kan?
 • Wat zou zijn/haar lievelingscadeau zijn?
 • Waar maakt hij/zij zich het meeste zorgen over?
 • Welke redenen heeft hij/zij om trots op zichzelf te zijn?

Door antwoord te geven op dit soort vragen kunnen we een grote liefdeskaart maken die ons zal helpen om de kleine details van ons alledaagse leven te waarderen, iets dat vooral nodig is om de mensen van wie we houden het gevoel te geven dat ze bijzonder, uniek en onvervangbaar zijn.

–Afbeeldingen met dank aan Puung–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.