Ken je de 3 soorten gevoel van eigenwaarde?

Ken je de 3 soorten gevoel van eigenwaarde?

Laatste update: 21 oktober, 2016

Het gevoel van eigenwaarde is een zeer belangrijke factor als je je welzijn wilt behouden. Sterker nog, het gevoel van eigenwaarde is onmisbaar voor het vormen van positieve, gezonde relaties met de mensen om ons heen. Desondanks hebben we niet allemaal hetzelfde gevoel van eigenwaarde.

“We weten allemaal dat een gevoel van eigenwaarde komt van wat je van jezelf denkt, niet van wat andere mensen van je denken”
-Gloria Gaynor-

Er zijn drie soorten gevoel van eigenwaarde. Dit betekent niet dat we onszelf kunnen labelen met één enkel soort gevoel van eigenwaarde, maar eerder dat we weten dat we ons soms meer uitbundig voelen en op een ander moment meer depressief. Het hangt allemaal af van wat er gebeurt in ons leven.

Maar je kunt weten welk soort gevoel van eigenwaarde in je overheerst. Welke komt het vaakst boven?

1. Opgeblazen gevoel van eigenwaarde

Mensen met een opgeblazen gevoel van eigenwaarde denken dat ze beter zijn dan anderen en aarzelen niet om iedereen te onderschatten. Dit is een erg negatief gevoel van eigenwaarde, omdat het ze tegenhoudt om warme en gezonde relaties aan te gaan. Hun competitiedrang is altijd aanwezig en ze willen altijd bovenaan eindigen. Voor deze mensen wordt geluk gevonden door het bereiken van succes, maar in realiteit bereiken ze geen geluk met deze houding.

Mensen met een opgeblazen gevoel van eigenwaarde worden gekenmerkt door hun onvermogen om naar anderen te luisteren en om zichzelf te bekritiseren. Ze zijn niet in staat om hun eigen fouten te verbeteren en geven daarom voortdurend de schuld aan anderen. Bovendien hebben ze de neiging om anderen te onderschatten en vijandig gedrag richting hen aan te nemen.

Het is erg moeilijk voor deze mensen om gezonde relaties met anderen aan te gaan. Ze zien iedereen altijd als concurrentie.

Hoge Eigenwaarde

2. Hoog gevoel van eigenwaarde

Mensen met dit soort gevoel voor eigenwaarde accepteren en waarderen zichzelf. Het is een gevoel van eigenwaarde dat erom bekend staat positief te zijn, omdat het erin slaagt om de persoon tevreden met zijn leven te maken. Betekent dit dat er geen barrières of muren zijn om te worden beklommen? Absoluut niet, maar het zelfvertrouwen en de moed om eventuele problemen die zich kunnen voordoen op te lossen, maken alles veel gemakkelijker.

“Personen met een hoog gevoel van eigenwaarde hebben niet de drang om zichzelf superieur aan anderen te maken; ze proberen niet om hun waarde te bewijzen door zich te meten met een vergelijkende standaard. Hun vreugde ligt in het zijn wie ze zijn, niet in het beter zijn dan iemand anders.”
-Nathaniel Branden-

Het in jezelf geloven en vertrouwen in wie je bent is wat de mensen kenmerkt die dit soort gevoel van eigenwaarde hebben. Dat maakt ze echter niet arrogant; ze voelen zich ook niet beter dan anderen. Ze hebben alleen de zekerheid die nodig is om te voorkomen dat negatieve omstandigheden en gebeurtenissen hen uit balans brengen.

Zelfverzekerdheid

Maar zelfs onder diegenen met een hoog gevoel van eigenwaarde zijn er mensen die wel uit balans kunnen lijken. Dat wil zeggen, ze zijn niet in staat om constant dit hoge gevoel van eigenwaarde te behouden.

Wat kenmerkt deze mensen die toegeven aan onzekerheid? De agressieve, passieve of negatieve houding richting het aanvaarden van andere standpunten. Dit gebeurt met name in competitieve situaties, als hun onzekerheid iets wordt waarmee ze absoluut niet geconfronteerd kunnen worden.

3. Laag gevoel van eigenwaarde

Mensen met een laag gevoel van eigenwaarde zijn het tegenovergestelde van de mensen met een hoog gevoel van eigenwaarde. Ze waarderen zichzelf niet, hebben geen vertrouwen in hun kunnen en de onzekerheid die ze kunnen voelen wordt naar vrijwel elke situatie overgedragen. Faalangst is iets dat mensen met een laag gevoel van eigenwaarde tegenhoudt en hen kwelt. Zij zijn het model van ongelukkige mensen.

“Slecht praten over anderen geeft een laag gevoel van eigenwaarde aan. Dat betekent: ‘Ik voel me zo laag dat in plaats van mezelf op te rapen, ik anderen omlaag moet halen.'”
-Paus Franciscus-

Mensen met een laag gevoel van eigenwaarde hebben momenten van euforie als alles goed voor ze gaat, maar wanneer dingen slecht beginnen te gaan, daalt hun gevoel van eigenwaarde heel snel. Het zijn gevoelige mensen die gemakkelijk kunnen worden beïnvloed en die de neiging hebben om hun mening te laten zien, maar zonder het te verdedigen.

Er zijn mensen met een laag gevoel van eigenwaarde die niet zo instabiel zijn; hun probleem is eerder besluiteloosheid. Ze hebben weinig vertrouwen in zichzelf, ze onderschatten zichzelf, en ze hebben zo’n grote angst om het te verprutsen dat ze voortdurend geloven dat ze niet opwegen tegen de omstandigheden.

Welk soort gevoel van eigenwaarde is de meest voorkomende voor jou?

Houd in gedachten dat het moeilijk is om te ontsnappen aan een opgeblazen of een laag gevoel van eigenwaarde, maar als je een van de mensen bent die een hoog gevoel van eigenwaarde heeft, zelfs al geef je af en toe toe aan de instabiliteit van bepaalde situaties, van harte gefeliciteerd! Je bent veel dichter bij het bereiken van geluk en voldoening in het leven, die je je gezegend zullen laten voelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.