Het belang van een goede mentale gezondheid

Het belang van een goede mentale gezondheid

Laatste update: 13 december, 2017

We zijn ons er allemaal van bewust hoe belangrijk het is om een goede lichamelijke gezondheid te onderhouden. Onze mentale gezondheid zetten we vaak echter op een lager pitje. We weten dat onze mentale gezondheid invloed heeft op onze lichamelijke gezondheid. We hebben vast al meerdere malen gehoord dat angst en zorgen zich kunnen uiten in lichamelijke symptomen. Zouden we dan ook niet iets beter ons best moeten doen om een goede mentale gezondheid te onderhouden?

Om ervoor te zorgen dat onze geest gezond blijft, is het belangrijk om te letten op bepaalde dingen die we normaal gesproken over het hoofd zien. We zijn heel goed in staat om deze dingen te identificeren, maar om de een of andere reden, denken we er nooit over na. Vroeg of laat zal dit zijn tol eisen. Daarom wordt het hoog tijd dat we wat meer gaan werken aan onze mentale gezondheid, door enkele van de volgende aanbevelingen in praktijk te brengen.

Een goede mentale gezondheid kan helpen om aan angst gerelateerde aandoeningen en stoornissen te voorkomen.

Een goede mentale gezondheid staat gelijk aan een goed welzijn

Hoe vaak is je geest wel niet bezig met dingen uit het verleden of de toekomst? En tegelijkertijd, heb je bijna geen tijd over voor het heden. Plotseling merk je dat je jezelf op de automatische piloot hebt gezet. De dagen gaan voorbij, betekenisloos en eentonig, en je bent niet in staat om de kleine dingen te koesteren.

Het is belangrijk om mindfulness in de praktijk te leren brengen. Leer jezelf te richten op het hier en nu, zodat je kunt voorkomen dat je continu obsedeert over dezelfde gedachten. Als dit soort gedachten je ooit eerder al eens stress hebben bezorgd, dan weet je nu precies waar we het over hebben. De dag van gisteren doet er niet toe. Noch de dag van morgen. Open je ogen voor de dag van vandaag en geniet van wat je ziet.

Tekening van een meisje dat haar handen voor haar gezicht houdt omdat ze geen goede mentale gezondheid heeft

Er is nog een aspect van je leven waar je waarschijnlijk niet genoeg aandacht aan hebt geschonken. Breng je tijd door met mensen die iets aan je leven toevoegen of mensen die dingen uit jouw leven ontnemen? Waarom geef je zo veel aan mensen die niets teruggeven? Doe je je best om een goed persoon te zijn en iedereen te behagen, terwijl zij jou hier alleen voor terugbetalen met pijn en manipulatie.

“Ik sta niemand toe om door mijn geest te banjeren met vieze voeten.”

-Mahatma Gandhi-

Ik stel het volgende voor: als je alles geeft aan mensen die niets aan jouw leven bijdragen, dan heb je misschien geen tijd meer over voor mensen die het werkelijk verdienen. Denk na over de vrienden die je behoudt. Soms zijn we bang om een relatie of vriendschap te beëindigen, omdat we bang zijn om iets te verliezen waarvoor we zo ons best hebben gedaan om het te verkrijgen. Blijkt dat het het niet waard was, dat het niet was wat wij ervan dachten. Het is lastig, maar het beëindigen van dit soort relaties biedt opluchting en is goed voor onze mentale gezondheid.

Neem voor een goede mentale gezondheid geen pessimistische houding aan

Het is makkelijk om pessimistisch te worden als alles misgaat. Dit wijst echter op een gebrek aan veerkracht, wat vrij riskant is. Je geluk en mentale gezondheid staan op het spel. Vaak kun je een situatie op meer dan één manier bekijken en interpreteren. Je zou een breuk kunnen zien als een ware tragedie, maar ook als een kans om te groeien. Jij kiest het pad waar je de situatie naartoe wilt sturen.

Twee meisjes waarvan er een haar hand voor haar gezicht houdt

Zal je jezelf geven wat je nodig hebt? Voor jezelf zorgen, jezelf verwennen, goed eten, en op jezelf letten zijn dingen die je de laatste tijd even naar de achtergrond hebt geschoven. Misschien wel omdat je dusdanig bezig was met anderen, dat je jezelf compleet was vergeten, of misschien wel omdat je toestaat dat je eigen geluk afhankelijk is van anderen. Dit is een van de grootste fouten die je kunt maken en kan ervoor zorgen dat je het leven op een hele negatieve manier gaat bekijken. Jij hoort op de eerste plaats te komen. Dit heeft niets te maken met egoïsme. Het betekent dat je jezelf waardeert en dat je van jezelf houdt, zonder te wachten tot anderen dit voor je zullen doen.

Op een bepaald moment in je leven, heb je waarschijnlijk het gevoel gehad alsof je vastzat, omdat je een bepaald doel niet kon bereiken. Heb je echter wel gekeken of het überhaupt een haalbaar doel was? Soms stellen we doelen voor onszelf die eigenlijk onmogelijk bereikt kunnen worden, hoe graag we het ook willen en hoe hard we er ook ons best voor doen. Onze doelen moeten realistisch zijn. Bevrijd jezelf van onmogelijke dromen die eigenlijk alleen maar frustratie, angst en een gevoel van nutteloosheid veroorzaken. Dit is zeer positief voor je mentale gezondheid.

“Verhelder je geest met liefde en eerlijkheid na elke gedachte die jouw rust in gevaar brengt.”

-Luis Espinoza-

Besef je wel hoe belangrijk het is om een goede mentale gezondheid te hebben? Er zijn nog genoeg andere gewoontes die goed voor je kunnen zijn. Dit zijn er een paar die je kunt proberen: laat je verwachtingen varen, doorbreek obsessieve en onproductieve gedachtepatronen, probeer anderen niet langer te veranderen, en leer je emoties te handhaven.

Meisje dat op de grond zit en wiens haar naar zij waait en ze denkt na over of ze wel een goede mentale gezondheid heeft

Vaak zijn we geneigd om ons leven ingewikkelder te maken dan nodig is of om ons leven de schuld te geven voor alles dat ons overkomt. In werkelijkheid, hebben we het zelf in handen om ons leven beter en eenvoudiger te maken. Niets is zo verschrikkelijk als het lijkt, niets is zo erg als wij geloven. Onze geest vrijmaken van al die rotzooi die ons ervan weerhoudt om de dingen duidelijk te zien, zal ons helpen om dichter bij oprecht welzijn te komen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.