Hoe ga je om met emotionele oververmoeidheid?

Hoe ga je om met emotionele oververmoeidheid?

Laatste update: 24 augustus, 2018

Heb jij je wel eens emotioneel oververmoeid gevoeld? Op bepaalde momenten in ons leven maken we periodes van stress, problemen en druk mee. Als deze periodes lang duren, raken we hierdoor emotioneel oververmoeid. Emotionele oververmoeidheid ontstaat wanneer iemand zich niet langer in staat voelt om met hun dagelijks leven om te gaan op psychologisch niveau. De vermoeidheid is dan zo slopend dat ze niet meer kunnen functioneren.

Emotionele oververmoeidheid ontstaat tijdens grote veranderingen in het leven, als er daarvoor sprake was van bestaande of onopgeloste problemen. Deze vermoeidheid is het resultaat van te veel druk zetten op je copingmechanisme. Of jezelf niet genoeg tijd gunnen om te herstellen tussen de uitdagingen waar je iedere dag mee te maken krijgt. Anders gezegd, bezig zijn met een aantal problemen of uitdagingen tegelijkertijd zal ons ook emotioneel uitputten als we geen tijd hebben om onze energie opnieuw op te laden tussendoor.

Hoe voel je je?

Door emotionele oververmoeidheid voelen we ons constant overrompeld en mentaal uitgeputAl deze gevoelens belemmeren onze voortgang in het leven. De kleinste taken worden een berg waar we tegenop moeten klimmen en dat kost ons veel moeite – of het lukt ons helemaal niet.

Om je een beter idee te geven van wat het is, als je het nog nooit hebt meegemaakt, kun je een visuele oefening doen. Denk aan de vermoeidheid die je voelt na een lange werkdag, Stel je dan voor dat de volgende werkdag alweer begint aan het einde van de vorige dag. En dan nog een, en nog een… Je raakt meer en meer vermoeid, en je presteert slechter en slechter.

Het heeft ook schadelijke gevolgen voor je gezondheid.  Dit artikel zal je laten zien hoe je erachter komt of je emotioneel oververmoeid bent, en bevat ook snelle en duidelijke strategieën om het te overwinnen. Om de strategieën te laten werken moet je ze wel consequent toepassen. Er zijn geen magische oplossingen.

Vermoeide vrouw

Hoe ontdek je emotionele oververmoeidheid?

Om vast te stellen of je aan emotionele oververmoeidheid lijdt, moet je beginnen met terugdenken aan problemen van het afgelopen half jaar. Beperk je niet tot een paar weken geleden.

Omdat emotionele oververmoeidheid ontstaat door een ophoping van stress en druk, kan het pas de kop opsteken nadat je de problemen al hebt opgelost, en de storm bij wijze van spreken al is afgezwakt. Op dat moment moet je analyseren of de situatie teveel van je heeft geëist, of dat je misschien constant alert hebt moeten zijn.

Dan analyseer je jezelf en let je op de volgende symptomen:

  • Een nerveus of ongemakkelijk gevoel gedurende het grootste gedeelte van de dag.
  • Onverklaarbare medische problemen zoals pijn aan de rug, buik, nek of hoofd, meer dan twee keer per week.
  • Concentratieproblemen en geheugenverlies, ook als het gaat om belangrijke onderwerpen die je normaal gesproken niet zou vergeten of verwaarlozen.
  • Gebrek aan motivatie, weinig energie en verdoofde stemming.
  • Gevoel van overbelasting zonder de kracht om verder te gaan.
  • Slaapproblemen (problemen met in slaap vallen of doorslapen, insomnia)
  • Alcohol- en drugsmisbruik.
  • Overgevoeligheid en irritatie.
  • Problemen met leven in het hier en nu.

Wat zijn de gevolgen van emotionele oververmoeidheid?

Als deze symptomen niet vanzelf overgaan, kan het leiden tot ernstige problemen zoals een depressie, angstaanvallen (gerelateerd aan een paniek- of angststoornis), en medische problemen zoals maagzweren of darmkwalen.

Bovendien kan het leiden tot problemen met het zelfvertrouwen, vooral vanwege het gevoel van overbelasting. Je bent je minder bewust van al je prestaties en vaardighedenJe voelt je hulpeloos en klein, en dat gevoel blijft toenemen.

Maar als je deze gevolgen in gedachten houdt, zie je dat je beter kunt begrijpen hoe je het moet bestrijden. Met dit doel in gedachten, zullen we je een aantal strategieën laten zien.

Verdrietige vrouw

Ken je grenzen en je verantwoordelijkheden

De eerste strategie die we met je willen delen gaat over het reorganiseren van de manier waarop je in het leven staat. Deze keuzes kunnen ervoor hebben gezorgd dat je nu bent waar je bent. Je hebt waarschijnlijk te vaak ja gezegd als je beter nee had kunnen zeggen, niet omdat je het niet wilde (hoewel dat ook het geval zou kunnen zijn) maar omdat je het gewoon niet kon. Je hebt waarschijnlijk het tegenovergestelde gedaan, nee gezegd tegen iets wat je eigenlijk wel had willen doen, maar niet durfde. Het is tijd om assertiever te worden en je zelfvertrouwen te verbeteren.

Stel grenzen en pak kansen. Sta jezelf toe fouten te maken. Als je jezelf toestemming geeft, kun je deze kansen gebruiken om van te leren. Op die manier wordt iedere uitdaging een investering, zelfs als het mis gaat. Stop met nadenken over het resultaat, en stop met het voeden van de negatieve gedachten in je hoofd.

Ga op zoek naar momenten om te ontspannen

Om de rugzak van emotionele oververmoeidheid te legen, moet je jezelf ervan losmaken. Dit betekent dat je op zoek gaat naar momenten voor jezelf waarbij je je geest vrij kunt laten en voor jezelf kunt zorgen. Ga bijvoorbeeld iets leuks doen met vrienden of familie.

Dat gezegd hebbende, probeer niet langer dan vijftien minuten over je problemen te praten. Geef hen ook de ruimte om zich uit te drukken, en neem ook de tijd om over leuke dingen te praten.

Maak een lijst met persoonlijke prioriteiten

Probeer prioriteiten te stellen voor jezelf, en richt je alleen op een per keer. Het is heel belangrijk dat je stopt met multitasken omdat je daar alleen maar meer uitgeput door raakt. Om deze emotionele overbelasting te bestrijden, moet je minder van je hersenen eisen.

Geef jezelf toestemming om je op één ding per keer te richten, en stel dingen waar je de ene dag niet aan toekomt uit tot de volgende dag. Je moet bovendien realistisch zijn met het prioriteren van het werk dat je af moet krijgen. De volgorde mag niet gebaseerd zijn op welke dingen je het leukste vindt om te doen.

Maak een lijst

Leer therapeutische manieren om je emoties uit te drukken

Het therapeutisch uitdrukken van je emoties is meer dan gewoon praten over hoe je je voelt. Het betekent dat je moeite doet voor deze conversaties zodat anderen je kunnen begrijpen en empathie kunnen voelen. Misschien kun je een emotioneel dagboek bijhouden om jezelf uit te drukken en je gedachten op een rij te zetten.

Dit emotionele dagboek is een manier om jezelf te scheiden van wat er in je hoofd omgaat, stoom af te blazen, en emotionele oververmoeidheid te bestrijden. Bovendien moet je eraan denken dat het onderdrukken van negatieve gevoelens zoals verdriet en woede er alleen toe leidt dat ze vanbinnen aan je blijven knagen. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent wordt je alleen maar verdrietiger als je denkt dat de mensen om je heen je niet begrijpen.

Tot slot, als het je niet lukt om zelf van de emotionele oververmoeidheid af te komen, vraag dan om hulp. Een deskundige kan je evalueren en je in de richting sturen van verschillende oplossingen.

Emotionele oververmoeidheid is een lichamelijk en mentaal risico voor je gezondheid. Het is belangrijk om er aandacht aan te besteden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.