Hoe empathie tonen onze relaties verbetert

Hoe empathie tonen onze relaties verbetert

Laatste update: 18 maart, 2018

Wanneer we onszelf volledig gelukkig overgeven aan de kostbare momenten die we met onze geliefde doorbrengen, lijkt de tijd te stoppen, zelfs al blijven de wijzers van de klok in beweging. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen goede of slechte dagen zijn.

Maar tijd doorbrengen met deze mensen laadt onze batterijen op. Hun knuffels overspoelen ons gewoon met liefde en ons hart klopt van genegenheid als we denken aan de momenten die we samen hebben doorgebracht. Dit zijn de mensen die een plekje hebben in ons hart.

Ze houden ons met beide benen op de grond en zorgen ervoor dat we ons levendig, geliefd en nodig voelen. Welnu, wat hen met elkaar verbindt is empathie, en wij gaan ontdekken hoe empathie tonen onze relaties beter maakt.

Onszelf omringen met mensen die richting geven aan ons leven, geeft ons empathie. Deze empathie is een soort gevoeligheid die het mogelijk maakt om te begrijpen wat er in ons en ook in andere mensen omgaat.

Het verbindt ons ook met de wereld om ons heen. Het begint individueel en geeft later aanleiding tot een gedeeld leven. Laten we hier eens dieper op ingaan…

Vrouw toont empathie

Empathie begint in ons

Empathie begint wanneer we onszelf beter leren kennen. We worden ons bewust van onze eigen emoties en proberen zelfbeheersing te krijgen.

Naast beseffen welke emoties we in bepaalde situaties voelen, moeten we onze gevoelens leren controleren. Als we ons willen kunnen inleven in anderen, kunnen we niet toestaan ​​dat onze stemmingen ons overweldigen.

De bekende neuroloog-psychiater Sigmund Freud zei eens: “geen sterveling kan een geheim bewaren. Als zijn lippen zwijgen, babbelt hij met zijn vingertoppen. Verraad sijpelt uit al zijn poriën”.

In staat zijn de emotionele signalen te identificeren die op loyaliteit en oprechte genegenheid wijzen, is een gave die we krijgen door sociale ervaringen.

Zoals Amerikaans psycholoog Daniel Goleman opmerkte, kunnen we empathie dan ook zien als een soort sociale radar. Het vermogen om te verbinden met de interne ervaringen van anderen maakt dat onze relaties niet mechanisch zijn.

Vrouwen die samen koffie drinken en empathie tonen

Hoe empathie tonen onze relaties verbetert

Robert Levenson van de Universiteit van Californië onderzocht hoe verschillende geliefden met elkaar communiceren. De stellen die het laboratorium betraden, moesten twee soorten gesprekken voeren. Het ene was een neutraal gesprek (hoe was je dag?) en het andere betrof een onenigheid.

Terwijl de gesprekken werden gevoerd, observeerden Levenson en zijn team dingen als hartslag en gezichtsuitdrukkingen. Op momenten dat de stellen zich in elkaars gevoelens inleefden, imiteerden hun lichamen elkaar. Hun harten klopten in harmonie en hun gezichtsuitdrukkingen waren hetzelfde.

Op momenten dat we oprecht empathie tonen is het dan ook alsof we ons in een emotionele choreografie bevinden. Geloof het of niet, deze synchronisatie is de sleutel tot succes in onze relaties.

Twee vrienden die samen zingen en empathie tonen

Het is geweldig om mensen in ons leven te hebben die ons aanmoedigen, mensen die ons begrijpen net zoals wij hen begrijpen. We mogen echter niet vergeten dat empathie begint bij onszelf en bij het verkennen van onze emoties.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.