Omgaan met egoïstische mensen

Omgaan met egoïstische mensen

Laatste update: 27 september, 2017

We kennen allemaal wel van die mensen die denken dat ze alleen op de wereld zijn. Het maakt niet uit wat er gebeurt, deze mensen denken altijd dat ze het slechter hebben dan jij. Ze denken dat ze meer te verduren hebben gehad, en dat hun leven o zo veel zwaarder is. We zouden ze allemaal wel willen vertellen dat ze wel eens om zich heen mogen kijken en mogen beseffen dat de wereld niet om hen draait. Omdat het echter beter is om zelf beleefd te blijven, willen we je in dit artikel leren hoe je wél op een gepaste manier kunt omgaan met egoïstische mensen.

De egoïsten om ons heen

Deze mensen ontbreekt het aan emotioneel evenwicht. Ze voeden zich met de energie van anderen en gebruiken medelijden en schuldgevoelens als wapens van verleiding. Ze hebben vanzelfsprekend meerdere gezichten, en welk gezicht ze opzetten hangt af van wat hen het beste uitkomt.

We weten precies wie het zijn. Het zijn de kinderen die om aandacht schreeuwen door een ander op zijn ziel te trappen. Het zijn de mensen die tot in emotionele extremen treden om hun pijn te omschrijven en die verhalen verzinnen om jou te misleiden.

Deze verhalen zijn over het algemeen overdreven werkelijkheden die zij ooit misschien hebben meegemaakt. Nadat ze het in hun eigen wereldje echter zo vaak herhaald hebben, wordt elke overeenkoming met de originele gebeurtenis opgevat als louter toeval. Ze proberen je met deze verhalen dan ook te veroveren en uit te lokken.

Man Gooit Facebook Likes In Hondenbak. Leren Omgaan Met Egoïstische Mensen.

Egoïsme en de kunst van zelfzucht

Egoïsme, of de kunst van zelfzucht, houdt in dat je op zo een manier door het leven gaat dat je alleen maar aan jezelf denkt. Ja, het ego wordt gekenmerkt door de ‘ik ook’ en ‘dat van mij is erger’  houding. Het omvat gedachten en uitspraken als, ‘mij overkomen echt alleen de slechtste dingen!’ en ‘ik heb echt de grootste pech in de wereld.’

Deze mensen klagen dat er niet naar ze geluisterd wordt en dat niemand ze begrijpt. Zelf zijn ze echter de eersten die stoppen met luisteren wanneer anderen klagen over hun verdriet. Vaak is dit gedrag onbewust, omdat het de enige manier is waarop ze zich niet zo alleen voelen.

We hebben het hier dan ook over mensen met een laag gevoel van eigenwaarde die niet goed weten hoe ze hun gevoelens op een juiste manier kunnen overbrengen. Vaak ontbreekt het hen aan de sociale vaardigheden die hen in staat stellen om beter te communiceren en, bovenal, om een ander te begrijpen en niet zulk verwaand gedrag te vertonen.

In andere gevallen, wordt deze egoïstische houding met opzet aangenomen. Als dit zo is, dan is er sprake van een volledig gebrek aan empathie. Dit zijn egoïstische en schadelijke mensen. Hun egoïsme zal er vervolgens toe leiden dat ze emotioneel manipulatief worden.

Hoe Kun Je Omgaan Met Egoïstische Mensen.

Kenmerken van emotionele egoïsten

Deze continu egoïstische, emotioneel manipulatieve mensen proberen te profiteren van het inlevingsvermogen van anderen. Ze zijn geneigd de volgende trekjes te hebben:

  • Ongenoegen over het leven: Ze vinden het leven dat ze leiden niet leuk en bedenken daarom een parallelle realiteit. Met deze realiteit, die vol dramatische verhalen zit, proberen ze de aandacht te trekken van de mensen die hen omringen.
  • Ze houden ervan om te lijden: Ze vinden het vaak ontzettend heerlijk om te klagen. Dit is tenslotte hoe ze de rol van het ‘arme slachtoffer‘ kunnen perfectioneren en de aandacht van anderen kunnen trekken. Dit lukt ze echter alleen in het begin. In het begin zullen mensen er misschien voor vallen, maar uiteindelijk gaat het vervelen.
  • Emotionele chantage: Hier zijn ze goed in. Iemand die om hen geeft, zal hun tenslotte niet in hun eentje laten lijden. Zo simpel is het. Daarom smeken ze voortdurend om aandacht door medelijden op te wekken. Het enige doel hiervan is om ons te laten geloven dat we slechte mensen zijn als we niet doen wat zij willen.
  • Diepgaand egocentrisme: Dit egocentrisme komt vaak voort uit een gebrek aan empathie. Deze mensen gaan ervan uit dat ze meer verdienen dan anderen. Wanneer ze dit niet krijgen, dan gaan ze klagen. Wanneer ze niet de aandacht krijgen waarvan ze het gevoel hebben dat ze het verdienen, gaan ze klagen. Kortom, ze geloven dat zij degenen zijn die belangrijk zijn en dat de rest bestaat om hun te dienen.

Hoe kun je omgaan met egoïstische mensen, zonder ze te hoeven confronteren?

Het is ontzettend moeilijk om met dit type persoon te dealen en tegelijkertijd chantage en confrontatie te vermijden. Een stille coëxistentie met deze emotionele manipulators is ingewikkeld. Het zijn tenslotte ware energievampiers die je volledig leegzuigen door jou voortdurend een schuldgevoel te bezorgen.

Het eerste wat je moet beseffen is wat het nut is van hun geklaag of verhalen: krijgen wat ze willen. Dit betekent niet dat het geklaag in eerste instantie niet gerechtvaardigd was, omdat ze bijvoorbeeld een verlies of zeer negatieve ervaring hebben meegemaakt.

Het betekent alleen dat ze ontdekt hebben dat door over dingen te klagen, ze steun konden vinden bij de mensen om zich heen. Ze bewezen een (lijdend) slachtoffer te zijn, en kregen hierdoor waarschijnlijk aandacht. Deze aandacht werd de vervanging voor hun eigen emotionele gebreken. Klagen en egoïstisch zijn werd zo de manier waarop ze zich tot anderen zijn gaan verhouden.

Dit is dan ook een vaardigheid die net als elke andere vaardigheid geleerd kan worden. Dit vereist echter eerst dat de egoïst herkent wat het is dat hij of zij doet waarmee hij de aandacht van anderen trekt.

Een krachtige communicatietechniek

Wat je kunt doen, jij als kennis van en arme stakker, is de egoïst helpen om zich bewust van zijn probleem te worden. Op deze manier kan hij om hulp vragen als hij dit wil. Om dit te doen kunnen communicatiestrategieën zoals de sandwich-techniek goed van pas komen.

Vrouw Troost Andere Vrouw. Omgaan Met Egoïstische Mensen.

De sandwich-techniek is een manier om ervoor te zorgen dat kritiek goed ontvangen wordt. Je begint door een postieve eigenschap van de persoon te benoemen. Vervolgens benoem je wat je denkt dat hij of zij zou kunnen verbeteren. Tot slot, beëindig je het gesprek met enkele positieve woorden voor de persoon

In dit geval zou het iets kunnen zijn zoals: ‘Ik begrijp dat wat er bij je gebeurt moeilijk is, ook al ben je een sterk persoon. Ik zat echter na te denken over wat mij zorgen baart en ik zou graag willen dat je even naar me luistert net zoals ik altijd naar jou luister. Dat helpt me tenslotte vaak heel veel.’

Op deze manier kun je uiten wat je dwarszit zonder het deze ’emotionele vampier’ toe te staan om jou in zijn of haar cyclus van egoïsme mee te sleuren. Zelfs al willen we deze mensen tenslotte vertellen dat ze eens moeten beseffen dat de wereld niet om hen draait, is het niet de meest gepaste manier om mensen ergens op aan te spreken. Als we goed behandeld willen worden, moeten we anderen eerst goed behandelen, en dan maakt het niet uit om wie het gaat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.