De mensen die er altijd voor je zijn hebben ook aandacht nodig

De mensen die er altijd voor je zijn hebben ook aandacht nodig

Laatste update: 15 december, 2021

Ze bieden ons zorg en genegenheid zodat wij ons gewaardeerd zullen voelen, veilig en gesteund wanneer het leven moeilijk wordt of wanneer we overstuur zijn of teleurgesteld over iets dat belangrijk voor ons is. Ze zijn er altijd voor ons en weten altijd precies wat ze moeten zeggen of doen om ons een beter gevoel te geven.

De mensen die altijd voor iedereen klaarstaan houden hun eigen verdriet vaak voor zich als dit even kan. Maar wat als hun dagelijkse leven te overweldigend voor ze wordt? Ook zij verdienen aandacht zonder hierom te moeten vragen.

Aandacht

Waarom we aandacht moeten besteden aan degenen die voor ons zorgen

Zie de genegenheid die je krijgt van de mensen die jou hun aandacht geven als een soort beloning. Het is ontzettend belangrijk dat we deze emotionele gidsen die ons door het leven helpen dezelfde vriendelijkheid tonen als zij ons.

Misschien zijn dit onze ouders, onze grootouders, broers of zussen, vrienden of partners. Of zelfs een collega die altijd zijn best doet om ons te helpen met ons werk, om onze dag goed te maken of onze stemming te verbeteren.

We waarderen het vaak niet dat hun positieve houding iets is waar ze vrijwillig voor kiezen. En we beseffen niet hoezeer dit onze erkenning waard is.

Deze mensen handelen uit vriendelijkheid, ze bieden steun, genegenheid en aandacht, zonder hiervoor iets terug te vragen, zelfs geen erkenning. Het minste wat we dan ook zouden moeten doen is aan hun zijde staan en ook voor hen zorgen als ze dit nodig hebben.

Aandacht

Manieren om aandacht, genegenheid en interesse te tonen

Hoewel we vaak vergeten om aandacht, genegenheid en interesse te tonen aan de mensen die van ons houden, zijn er toch echt allerlei manieren waarop we dit kunnen doen.

Hoe? Door middel van kleine dingen. Je hoeft echt niet alles uit de kast te trekken om diegene die je zo waardeert een speciaal gevoel te geven of om de mensen van wie je houdt te bedanken dat ze er voor je zijn. Hier zijn enkele belangrijke punten:

  • Eis niets van ze, zelfs niet dat ze er voor je zijn. Als ze ervoor kiezen, dan is dit omdat ze dit willen, niet omdat ze ertoe verplicht zijn. Probeer om niet te eisen dat ze iets voor je doen, niet direct en ook niet indirect.
  • Maak er een gewoonte van om aandacht te besteden aan de details van hun dagelijkse leven: oprecht vragen hoe het met ze gaat, aandachtig luisteren en praten over hun ervaringen en gevoelens is de sleutel tot het behoud van evenwicht.
  • Wees begripvol. Misschien willen ze soms niet naar je luisteren of besteden ze niet zoveel aandacht aan je als ze normaal doen. Dit betekent niet dat je niet belangrijk voor ze bent, het betekent gewoon dat ze nu even gericht zijn op andere dingen.
  • Toon genegenheid als de omstandigheden hierom vragen en erken hoeveel moeite ze doen om er altijd maar voor iedereen te zijn. Laat eveneens weten dat ook zij iemand hebben op wie ze kunnen rekenen als ze dit nodig hebben.
Aandacht

Meegaand zijn is iets heel anders dan attent zijn

Het is tevens belangrijk om het verschil te weten tussen iemand die attent is en iemand die overdreven meegaand is. Attent zijn en voor iemand zorgen schendt het recht op vrijheid en zelfbeschikking van die ander niet.

Anderen altijd maar willen behagen resulteert echter in een verlies van identiteit en de vrijheid om te doen en laten wat we willen. De persoon die altijd maar probeert te behagen zal zich uiteindelijk ook gefrustreerd voelen, omdat het hem nooit zal lukken om iedereen tevreden te stellen.

Het is dan ook belangrijk om aan ons gevoel van eigenwaarde te werken en om onze verlangens, gedachten en acties vast te stellen. In het licht hiervan moeten we niet vergeten dat we er, voordat we ons zorgen kunnen maken om het welzijn van anderen, eerst voor moeten zorgen dat aan onze eigen behoeften voldaan is.

Aandacht


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.