Waarom worden we doodsbang door stilte?

Maakt stilte je ongemakkelijk? Krijg je er een gevoel van eenzaamheid door, of voel je angst en pijn uit het verleden die je liever wilt vermijden? Dan is dit artikel iets voor jou. Ontdek waarom het omarmen van stilte je kan helpen je relatie met jezelf te verbeteren.
Waarom worden we doodsbang door stilte?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Je stapt in de auto en zet de radio aan. Bij thuiskomst zet je de tv aan. Je hebt muziek op je telefoon terwijl je onder de douche staat of de afwas doet. Velen van ons zijn bang voor stilte en we laten dit wel duizend keer op een dag zien. Sommige mensen zijn echt doodsbang voor stilte, voor de afwezigheid van geluid.

Als jij één van deze mensen bent, kan jouw angst ervoor zorgen dat je belangrijke kansen misloopt. Als je namelijk de waarde van stilte kende, zou je het misschien niet elke keer proberen te vermijden.

Wanneer was de laatste keer dat je in volledige stilte verkeerde? Kun je je een moment herinneren waarop je geen interne of externe ruis ervaarde? Voor de meeste mensen is het praktisch onmogelijk om dit te bereiken en het in stand te houden. Niet alleen dat, maar velen vinden het gevaarlijk en verontrustend. Maar waarom? Is er iets aan te doen?

Waarom worden we doodsbang door stilte

Doodsbang door stilte

Je hebt deze neiging misschien al bij jezelf of bij anderen opgemerkt. Zodra je je er bewust van wordt, is het gemakkelijk te herkennen. De meesten van ons vertonen meerdere keren per dag tekenen.

We omringen onszelf met apparaten die voor visuele en auditieve stimulatie zorgen. Niet alleen als we wat downtime hebben en op zoek zijn naar entertainment. We gebruiken ze ook naast bijna al onze dagelijkse activiteiten. Er is extern geluid aanwezig terwijl we schoonmaken, koken of sporten.

Hetzelfde gebeurt wanneer je tijd doorbrengt met je collega’s, familie of vrienden. Zelfs als je gewoon je buurman in de lift tegenkomt, heb je waarschijnlijk liever een afgezaagd gesprek dan stil te blijven. Vaker wel dan niet, heeft geen van beide partijen iets zinvols te zeggen. Toch zul je je best doen om die enge stilte met woorden te vullen.

Hoe moeilijk het ook is om aan extern geluid te ontsnappen, het kan soms zelfs nog moeilijker zijn om die innerlijke stem het zwijgen op te leggen. Lig je wel eens in bed, in de stilte van de nacht, terwijl je gedachten over het verleden en de toekomst razen? Dit is een ander mechanisme om de stilte van het heden te vermijden.

Waarom ben je doodsbang voor stilte?

Je kent jezelf niet

Stilte is eng omdat omdat je daarbij in contact moet komen met jezelf. Je vermijdt stilte omdat je jezelf vermijdt. Het is een angst om alleen te zijn met de kant van jezelf die je probeert niet te zien, die je met alle angst en pijn probeert te negeren. Het is eng om je eigen stem te horen, die tegen je schreeuwt om gehoord te worden boven het geluid van buiten.

Je kent jezelf niet omdat je nooit echt alleen bent. Je kent jezelf niet en je bent bang om dat wel te doen. Als de stilte komt, komt die met alle duisternis en schaduwen waar je liever niet aan denkt. De angst, eenzaamheid, leegte en woede die naar boven komen als het stil wordt, maken ook deel uit van jou, zelfs als je ze negeert.

Je bent er niet aan gewend

Dit is niet helemaal jouw schuld. Je bent geboren en leeft in een samenleving die je niet leert om naar jezelf te luisteren. In plaats daarvan wordt je geleerd om bezig te blijven en jezelf constant af te leiden.

Zelfkennis, persoonlijke ontwikkeling en meditatie lijken misschien praktijken die voorbehouden zijn aan mensen die op de een of andere manier psychisch verstoord zijn en professionele hulp nodig hebben. In werkelijkheid kunnen ze echter je welzijn verbeteren.

Stilte is bijna taboe, en de samenleving leert ons het als iets negatiefs te zien. Als iemand stil is, zo dit betekenen dat diegene boos, beledigd, verdrietig of afwezig is. Stilte roept gevoelens van eenzaamheid, leegte, verlegenheid en negativiteit op. Het hoeft echter zeker niet zo te zijn.

Geniet van de stilte en de mooie dingen om ons heen

Beoefen stilte

Door stilte te beoefenen, kun je verbinding maken met je angsten en verlangens. Het stelt je in staat jezelf te leren kennen, je te genezen en weer naar jezelf terug te keren.

In stilte zijn geeft je de mogelijkheid om nieuwe verlangens en meningen te ontdekken en je kracht en innerlijke stem te herwinnen. Er gaat niets boven jezelf kennen, jezelf accepteren, van je zelf te houden en weten hoe je met jezelf kunt zijn.

Alleen jij kunt je leegte vullen, je wonden helen en angsten overwinnen. Alleen jij kunt naar je dromen en doelen werken. Dus waarom ben je zo bang om alleen met jezelf te zijn? Geef stilte een kans!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Le Breton, D. (2006). El silencio. Madrid: Sequitur.
  • Hanh, N. T. (2016). Silencio: el poder de la quietud en un mundo ruidoso. Barcelona, España: Urano.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.