Stilte en rust zijn cruciaal voor je geest

Je lichaam en geest rust geven, diep slapen, genieten van de rust, tijd alleen doorbrengen... Rust en stilte zijn bijna een luxe tegenwoordig. Als je je gezondheid echter belangrijk vindt, moet je proberen om je best te doen om er tijd voor vrij te maken.
Stilte en rust zijn cruciaal voor je geest

Laatste update: 12 februari, 2022

De beroemde Romeinse dichter Ovidius sloeg de spijker op zijn kop toen hij zei dat een leven zonder rust snel zal vervagen. Uitputting en een stressvolle, overstimulerende omgeving zullen langzaam afbreuk doen aan je gezondheid en kwaliteit van leven. We hebben nu eenmaal stilte en rust nodig.

De meesten van ons leven in omgevingen met constante achtergrondgeluiden. Verkeer, gesprekken, toeterende en piepende machines, treinen, vliegtuigen, tv’s en zelfs het constante gezoem van je laptop.

Dit non-stop omgevingsgeluid brengt je in een staat van hyperactiviteit en het is in staat om je humeur te veranderen. Het kan je bijvoorbeeld prikkelbaar, moe en niet gefocust maken.

Het meest interessante hiervan is dat mensen echter aan deze realiteit wennen. “Dat is gewoon hoe het is,” zeg je tegen jezelf en je accepteert het. In deze hyperverbonden, snelle en slaaparme wereld zijn stilte en rust luxe geworden die niet voor iedereen toegankelijk is.

Stilte en rust voeden de hersenen

Stilte en rust voeden de hersenen

Je kunt doodgaan door te veel te werken. Op dit moment is er geen woord voor dit concept in het Nederlands, maar het bestaat wel in andere talen. In Japan gebruikt men het woord karoshi, in China gualaosi en in Korea gebruikt men het woord gwarosa.

In deze sterk geïndustrialiseerde landen waar het leven draait om zaken doen en productiviteit, zijn stilte en rust niet alleen een luxe, ze worden ook steeds schaarser.

Je zult niet gelijk doodgaan door gebrek aan slaap en stress, maar dit concept van overwerksterfte bestaat omdat gebrek aan slaap en stress bijdragen aan verhoogde zelfmoordcijfers. Mensen zijn zo uitgeput en wanhopig dat ze zelfmoord als de enige oplossing zien. In de westerse wereld zijn de dingen een beetje anders.

In Europa en Noord- en Zuid-Amerika vind je niet dezelfde gegevens over overwerk en zelfmoord. Er is echter een verband tussen te veel werken en hartaandoeningen, depressie, angst, stress en slapeloosheid. Volgens experts zoals Dr. Michael Roizen, chief wellness officer in de Cleveland Clinic, is slaap de meest onderschatte gezondheidsfactor.

Je hersenen hebben stilte en rust nodig

Onderzoek toont aan dat hardnekkig geluid een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid en je humeur. Bijvoorbeeld, een studie gepubliceerd in 1975 in het tijdschrift Environment and Behaviour, toonde aan dat kinderen in Manhattan die naar scholen in de buurt van de metro gingen, bijna een jaar achterliepen op leeftijdgenoten.

Deze bevinding is nogal alarmerend als je bedenkt hoeveel kinderen in stedelijke gebieden naar school gaan. Externe ruis is echter niet het enige soort lawaai dat je hersenen kan beïnvloeden. Er is een ander soort constant ‘gebrom’ dat een negatieve invloed heeft op je gezondheid. We hebben het natuurlijk over je innerlijke dialoog.

Die gestage stroom van gedachten, zorgen, ‘zou moeten hebben’ en ‘zou kunnen hebben’ die de hele dag door je hoofd stromen. Dit ‘geluid’ is ook ongezond en beïnvloedt je humeur.

Stilte en rust zijn het tegengif voor het moderne leven. Ze hebben het vermogen om je hersenen te reguleren, zodat het harmonie en synchroniciteit met je authentieke zelf kan vinden.

Goede slaap is belangrijk voor je hersenen

Slaap, nog een ‘luxe’ met uitsterven bedreigd

Waarschijnlijk breng je slaapgebrek niet in verband met dronkenschap. Uit een onderzoek van Dr. David Geffen aan de Universiteit van Californië in Los Angeles blijkt echter dat slaapgebrek hetzelfde effect op de hersenen heeft als alcoholgebruik.

Je neuronen communiceren niet effectief, je hebt moeite om je te concentreren, je prestaties zijn slecht, je humeur verandert of je kunt prikkelbaar zijn of je depressief voelen.

De psychologische effecten van slaapgebrek zijn aanzienlijk. Desondanks krijgen de meeste mensen tegenwoordig onvoldoende slaap. Je levensstijl, elektronische apparaten en het blauwe licht van je schermen stimuleren je hersenen en maken het zo moeilijk om in slaap te vallen.

Wanneer je uiteindelijk in slaap valt, maken je drukke gedachten en zorgen het moeilijk om diep te rusten. Een onrustige slaap geeft je niet het soort reset dat je nodig hebt voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Dit is een slechte situatie en sommige bedrijven spelen in op je gebrek aan slaap. Ze willen je stilte en rust verkopen. Er zijn bijvoorbeeld slaapmaskers die je hersengolven en REM-statussen volgen, pillen om je te helpen een dutje te doen en spa’s en slaapcentra die beweren dat je binnen enkele minuten in slaap valt.

Je hoeft echter niet ten prooi te vallen aan deze gimmicks en dure behandelingen. Probeer je enkel bewust te zijn van dit simpele feit: rust is leven en in een wereld van onophoudelijke interne en externe ruis, is stilte gezondheid. Houd dat in gedachten en doe je best om momenten van stilte en rust te vinden in je hectische leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dong-Woo Choi, Sung-Youn Chun (2018) Association between Sleep Duration and Perceived Stress: Salaried Worker in Circumstances of High Workload. Int J Environ Res Public Health. doi  10.3390/ijerph15040796
  • Vago, D. R., & Zeidan, F. (2016). The brain on silent: mind wandering, mindful awareness, and states of mental tranquility. Annals of the New York Academy of Sciences1373(1), 96–113. https://doi.org/10.1111/nyas.1317

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.