Elektronische apparaten en veranderingen in slaap

Het is bewezen dat er een duidelijk verband is tussen elektronische apparaten en veranderingen in slaap. Sommige delen van deze onderzoeken wijzen erop dat dergelijke apparaten het slaap-waakritme beïnvloeden, die verantwoordelijk is voor slapeloosheid en rust.
Elektronische apparaten en veranderingen in slaap

Laatste update: 29 januari, 2020

Onlangs hebben we enkele onderzoeken gevonden met betrekking tot elektronische apparaten en veranderingen in slaap. Volgens deze onderzoeken zijn beide factoren nauw verwant. Kortom, het is vastgesteld dat elektronische apparaten het potentieel hebben om normale slaappatronen te verstoren en als gevolg hun kwaliteit te veranderen.

Deze kwestie is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. Denk er maar eens over na. Het aantal mensen dat dagelijks hun telefoons, computers en andere elektronische apparaten overmatig gebruikt, blijft toenemen.

Ook neemt het aantal personen toe dat alleen met hun telefoon op hun nachtkastje kan slapen of die hun laptop mee naar bed nemen om nog even te blijven werken.

Er zijn aanwijzingen dat al deze gedragingen problemen kunnen veroorzaken in iemands leven. Er is ongetwijfeld een verband tussen elektronische apparaten en veranderingen in slaap. De National Sleep Foundation van de Universiteit van Californië heeft geconcludeerd dat dit type apparaten leiden tot een kortere en slechtere kwaliteit slaap.

Elektronische apparaten en veranderingen in slaap

Kunstmatig licht en circadiaan ritme

Een circadiaan ritme is het proces dat plaatsvindt bij levende wezens in minder dan 24 uur. Deze ritmes volgen altijd dezelfde volgorde, en niet alleen dat, ze volgen elkaar ook op in fasen. Naast vele andere aspecten reguleren deze ritmes de slaapcycli. Ze staan gelijk aan wat algemeen bekend staat als een biologische klok.

Het tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society publiceerde een onderzoek aan de Universiteit van Connecticut. Deze studie concludeerde dat kunstlicht het potentieel heeft om circadiane ritmes te veranderen. Het kan met name de slaapcyclus beïnvloeden.

Dit onderzoek heeft een directe relatie aangetoond tussen elektronische apparaten en veranderingen in slaap. Ten eerste werken deze apparaten met kunstlicht. Ten tweede wordt slaap erg geconditioneerd door circadiane ritmes. Ze maken het organisme in feite actiever als er licht is en passiever als het donker is.

Er zijn gespecialiseerde cellen in het netvlies die helpen bij het bepalen van de circadiane cycli. Wanneer de schermen van elektronische apparaten worden ingeschakeld, is er een vormverandering. De dagfuncties worden dus geactiveerd op een moment dat ze moeten worden gedeactiveerd om goed te kunnen rusten.

Elektronische apparaten en veranderingen in slaap

Op de Universiteit van Californië kwamen ze tot vergelijkbare conclusies als die we in de vorige paragraaf aangaven. Ze gingen zelfs  nog verder. Ze wezen er bijvoorbeeld op dat schermen met blauw licht op computers en telefoons de productie van melatonine verminderen.

Dit hormoon beïnvloedt de kwaliteit van slaap. Wanneer het gehalte hiervan laag is, maakt het het moeilijker om in slaap te vallen en wordt de duur van de slaap korter.

Daarnaast hebben we de slechte gewoonte om onze smartphone of computer naast ons te houden, zelfs als we naar bed gaan. Dit voorkomt de vermindering van neurale activiteit. Deze apparaten houden je dus alert, wat het tegenovergestelde is van wat je zoekt voordat je naar bed gaat, namelijk ontspanning.

Het ergste van alles is dat, terwijl je slaapt, je telefoon nog steeds over kan gaan. Degenen die hun telefoon constant gebruiken worden meteen wakker om te kijken wie er belt. En zelfs als de telefoon niet overgaat, is er een subjectieve spanning vanwege de mogelijkheid dat het zou kunnen overgaan. Dit heeft grote invloed op de kwaliteit van slaap.

Telefoon in bed

Ongewenste effecten

Psychiater en psychoanalyticus David Dorenbaum stelt dat elektronische apparaten en veranderingen in slaap een binomiaal vormen die tot verschillende resultaten kan leiden.

Hij stelt vast dat het intensieve gebruik van deze apparaten het voor individuen moeilijker maakt om hun dromen te onthouden. Met andere woorden, er zou een analogie zijn tussen de wereld die we door schermen zien en onze werkelijke dromen.

Een onderzoek uitgevoerd met 1.000 studenten van 13 tot 16 jaar uit Australië toonde aan dat deze apparaten werden geassocieerd met een lagere slaapkwaliteit, iets dat vervolgens nadelige gevolgen zou hebben voor de geestelijke gezondheid. Als gevolg hiervan vertoonden de jongeren die deelnamen aan deze steekproef grotere tekenen van depressie.

“Slaap is de beste meditatie.”
-Dalai Lama-

Elektronische apparaten op zich zijn niet per se het probleem. Het echte probleem ligt in  het verkeerde gebruik ervan. Wanneer we het gebruik goed onder controle houden, maken ze het leven voor ons op veel verschillende manieren gemakkelijker. Wanneer je ze echter misbruikt, maken ze mensen kwetsbaar en erg afhankelijk van hun beschikbaarheid. Wellicht ook interessant voor jou

Wat doen je hersenen terwijl je slaapt?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat doen je hersenen terwijl je slaapt?

Wat doen je hersenen terwijl je slaapt? Tegenwoordig leggen veel beschikbare onderzoeken dit uit. Wij vertellen je vandaag meer.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Arévalo, R., Arevalo, R., Ibarra, G., Nuila, A., & Valle, A. (2018). Impacto de la luz emitida por los dispositivos electrónicos móviles utilizados antes de dormir en la calidad del sueño. Sinapsis UJMD, 8(1), 68-74.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.