Ik ben verslaafd aan werk, wat kan ik doen?

Denk je dat je verslaafd bent aan werk? Offer je je persoonlijke en gezinsleven op voor je baan? Dit artikel helpt je erachter te komen hoe je op het pad van herstel kunt komen en balans in je leven te vinden.
Ik ben verslaafd aan werk, wat kan ik doen?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Verslaafd zijn aan werk, ook bekend als workaholisme, is een probleem waar veel mensen mee te maken hebben in onze stressvolle wereld. In deze door werk geobsedeerde cultuur is het gemakkelijk om te geloven dat het zijn van een workaholic een goede zaak is. Workaholics krijgen immers veel voor elkaar! Verslaafd zijn aan je werk kan echter ernstige gevolgen hebben.

In het artikel “Workaholism, a Review” (Engels artikel) legt auteur Steven Sussman uit dat mensen die verslaafd zijn aan werk niet in staat zijn om een evenwicht te bewaren tussen hun persoonlijke leven en hun werkleven.

Man druk met werk

Wat voedt workaholisme?

Zoals we hierboven vermeldden, beschouwt de maatschappij workaholisme niet als een slechte zaak. In het algemeen is het opofferen van quality time met familie om hun leven ‘beter’ te maken sociaal aanvaardbaar.

Dit is een probleem, daar het workaholics een zeer handig excuus geeft. “Ik doe het voor jou” is een van de dingen die ze vaak zeggen. Het maakt niet uit of ze ziek, op vakantie of vrij zijn. Iemand die verslaafd is aan werk, gaat toch werken als hij ziek is, werkt over en neemt geen vakanties op.

Veel workaholics zijn freelancers, waardoor ze nog gemakkelijker geen vakanties kunnen nemen. Freelancers hebben een ingebouwd excuus om altijd te werken en hun sociale en gezinsleven te vergeten. Werk is alles, dus relaties komen op een lager pitje te staan.

“Ik veranderde in een workaholic tot het punt waar mijn gezondheid in gevaar kwam.”

-Tab Hunter-

Advies voor een workaholic

Verslaafd aan werk zijn kan je lichamelijke en geestelijke gezondheid beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om je probleem te herkennen en enkele stappen te ondernemen om te verbeteren. Veel bedrijven hebben een protocol dat ze gebruiken als ze merken dat een werknemer te veel werkt. Als jij denkt dat je ook te veel werkt, kun je dezelfde strategie toepassen.

Evaluatie en therapie

Het eerste advies voor iemand die verslaafd aan werk is, is om door een specialist te worden geëvalueerd en met therapie te beginnen. Veel experts geloven dat cognitieve gedragstherapie effectief is om personen te helpen veranderingen in hun dagelijkse leven aan te brengen.

De volgende acties zijn ook goed als je wilt herstellen van een werkverslaving:

  • Het volgen van workshops gericht op het ontwikkelen van emotionele competentie.
  • Leer technieken voor stressmanagement om om te gaan met de angstgevoelens die je hebt als je niet werkt.
  • Zoek een steungroep voor mensen in een soortgelijke situatie.
  • Probeer de belangrijkste oorzaak van je werkverslaving te achterhalen. Waarom zoek je troost in je werk?

Gezinstherapie als je verslaafd aan werk bent

Wanneer je worstelt met een werkverslaving, is het belangrijk dat je gezin erbij betrokken raakt. Werkverslaving kan namelijk leiden tot een behoorlijk ongezonde gezinsdynamiek waar je samen doorheen moet werken.

Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je familie je niet begrijpt, is het makkelijk om je werk te gebruiken als een manier om aan je problemen te ontsnappen of deze te vermijden. Dat is nog een reden waarom gezinstherapie absoluut cruciaal is voor herstel.

Freelancer werkt nog even door

De rol van werkgevers als een werknemer verslaafd aan werk is

Hoewel het belangrijk is dat je de leiding neemt over je situatie en hulp gaat zoeken, moet je werkgever ook protocollen hebben voor mensen die te veel werken.

Sommige dingen die bedrijven gebruiken om workaholisme te ontmoedigen, zijn het opnieuw indelen van posities, het flexibeler maken van schema’s, ervoor zorgen dat pauzes genomen worden en het aanmoedigen van samenwerking. Werkgevers moeten ook oppassen dat ze mensen die de meeste uren werken niet extra belonen.

Denk jij dat je verslaafd aan werk bent? Heb je nooit tijd voor je vrienden en familie? Als het antwoord op deze vragen “ja” is, dan moet je hulp gaan zoeken. Als je een workaholic bent, zijn er veel verschillende dingen die je kunt doen om hiervan te herstellen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • del Líbano Miralles, M., Soria, M. S., Schaufeli, W. B., & Gumbau, S. L. (2006). Adicción al trabajo: concepto y evaluación (I). Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención, (27), 24-30.
  • Quiceno, J., & Vinaccia Alpi, S. (2007). LA ADICCION AL TRABAJO “WORKAHOLISM”. Revista Argentina de Clínica Psicológica, XVI (2), 135-142.
  • Schaufeli, W. B., Soria, M. S., Gumbau, S. L., & del Líbano Miralles, M. (2006). Adicción al trabajo: acciones preventivas (II). Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención, (28), 18-24.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.