Zeven tips voor stressmanagement

Wanneer alles ons te veel wordt, kunnen we terugvallen op deze stressmanagement tips die ons kunnen helpen om alles beter aan te kunnen. Ontdek ze hier!
Zeven tips voor stressmanagement

Laatste update: 19 augustus, 2019

Vandaag hebben we het over stressmanagement. Hoewel het managen van dagelijkse stress een moderne vorm van “strijd” lijkt, is het eigenlijk één van onze oudste verdedigingsinstincten.

De afweermechanismen waar onze voorouders echter op terugvielen tegen de gevaren van de wereld (overactiviteit en stress) maken ons momenteel zwak en ziek.

De American Academy of Family Physicians (AAFP) in de Verenigde Staten heeft daarom een reeks tips voor stressmanagement ontwikkeld die kunnen helpen om de geest te kalmeren. We kunnen deze tips in het bijzonder gebruiken wanneer we het gevoel hebben dat iets ons overweldigt of dreigt te overweldigen.

De stress van de huidige wereld

De wereld waarin we leven verandert snel en creëert nieuwe situaties. Het is daarom niet ongebruikelijk dat we anderen de schuld geven omdat ze onze levens onder druk zetten.

Heel dikwijls moeten we echter onszelf de schuld geven omdat we vaak meer aannemen dan we aankunnen. Dit kan leiden tot een gevoel van verplettering door de hoge verwachtingen die we onszelf opleggen.

We willen met andere woorden perfect zijn in alles en dit verhoogt onze dagelijkse stress. Een paar stressmanagement tips om op terug te vallen zouden ons kunnen helpen om beter met de stress om te gaan.

vrouw stressmanagement

Wanneer we het niet meer aankunnen activeert ons lichaam zijn zelfverdedigingsmechanisme, wat uiteindelijk de problemen kan verergeren. Hoe vaak hebben we niet geprobeerd om sneller te werken om zo te proberen onze stressniveaus te verlagen.

Wanneer we onszelf dag in dag uit overwerken, helpt rusten zelfs niet meer. Beetje bij beetje beginnen we te voelen dat we het niet meer aankunnen. Dit kan leiden tot zorgen, angst en overmatige spanningen. Stress is niet in staat om alles onder controle te houden dus er ontstaan fysieke en psychologische problemen.

“Het is altijd een goed idee om iets ontspannends te doen voor je een belangrijke beslissing neemt in je leven.”

-Paulo Coelho-

Tips voor stressmanagement

Wanneer alles ons te veel wordt kunnen we onze toevlucht nemen tot de volgende stressmanagement tips:

  • Sporten: een gezonde manier om dagelijkse stress onder controle te houden is sporten. Wanneer we sporten hebben we geen stress en komt er ook endorfine vrij.
  • Eet gezond: junkfood is één van de slechtste manieren om dagelijkse stress te beheersen. Als je honger hebt eet dan fruit en groenten. Een natuurlijk en gebalanceerd dieet met vijf goed verdeelde, dagelijkse maaltijden leidt tot een beter welzijn.
  • Slaap lekker: als we goed slapen zal onze geest helderder en alerter zijn om dagelijkse uitdagingen het hoofd te bieden.
  • Meditatie: deze ontspanningstechniek, net zoals andere soortgelijke, kan ons helpen om onze stressniveaus te verlagen. Ze zijn namelijk gebaseerd op diepe en bewuste ademhaling om ons te helpen bij het loslaten van spanning.
  • Zelfbeheersing: we moeten ons ervan bewust zijn dat we niet alles kunnen controleren. Als we ons ervan bewust zijn dat we niet alles in de hand hebben, dan krijgen we meer controle over onszelf.
  • Het is beter om probleem per probleem aan te pakken: je moet problemen één voor één oplossen en best beginnen met het kleinste probleem. We moeten een oplossing vinden en zodra we de situatie hebben opgelost, doorgaan naar het volgende.
  • Realisme: realistisch zijn is ongetwijfeld de beste manier om dagelijkse stress te beheersen. Hoe meer we onszelf kennen, hoe beter we ons bewust zijn van onze mogelijkheden en beperkingen.

“Veel van de stress die mensen voelen komt niet door te veel te doen, maar het komt omdat ze niet afmaken wat ze begonnen zijn.”

-David Allen-

vrouw joggen stressmanagement

Leer je dagelijkse stress te beheersen

Er zijn veel buitengewone situaties die, in combinatie met dagelijkse stress, een probleem dat er al was, kunnen erger maken. Je baan verliezen bijvoorbeeld, een echtscheiding of naar een andere stad verhuizen. In die gevallen kunnen deze tips je ook helpen.

Als deze strategieën geen resultaten opleveren of je stressniveaus niet verlagen, dan kan je het beste een psycholoog raadplegen. Je gezondheid staat op het spel!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.