Zes eenvoudige meditatie-oefeningen

Zes eenvoudige meditatie-oefeningen

Laatste update: 16 december, 2018

Stress is, net als energie, geneigd om zich op te stapelen. De paradox is dat wanneer er zich meer stress opstapelt in je lichaam, je energielevel juist omlaag gaat. Bovendien kunnen zowel stress als energie zich met verschillende bronnen voeden. Stress kan bijvoorbeeld voortkomen uit een hoop verschillende problemen. Om deze reden hebben we besloten om je enkele eenvoudige meditatie-oefeningen te laten zien die je kunnen helpen om spanning los te laten.

In zekere zin bevordert meditatie zelfkennis. Het is een duizend jaar oude techniek die heel gebruikelijk is in het boeddhisme en hindoeïsme. In de afgelopen jaren is meditatie echter ook erg populair geworden in het Westen.

Een van de vele voordelen van meditatie is een aanzienlijk verbeterd concentratievermogen. Dit kan weer tot andere voordelen leiden, zoals een verbeterd geheugen. Ook helpt meditatie ons om zowel lichamelijk als mentaal te ontspannen. Het kan zelfs ons immuunsysteem versterken.

Zonder verder oponthoud, zijn hier enkele eenvoudige meditatie-oefeningen die je zelf kunt proberen om van al deze voordelen te profiteren.

Eenvoudige meditatie-oefeningen

1. Je op je ademhaling focussen

Deze eerste van de meditatie-oefeningen is gelijk ook een van de meest eenvoudigste die je in je routine kunt opnemen. Deze oefening is nog makkelijker om te doen als je in een comfortabele houding zit met je ogen half open.

Daarnaast is het de bedoeling dat je al je aandacht richt op je ademhaling, zonder te proberen er iets aan te veranderen. Probeer simpelweg de lucht die je inademt te voelen. Terwijl je dit doet, kunnen er allerlei storende gedachten in je opkomen. Maakt het echter je missie om deze gedachten te negeren, zodat ze minder macht krijgen.

Vrouw mediteert achter haar bureau

2. Aftellen

Dit is een zeer eenvoudige en nuttige techniek om te mediteren. Ga in een comfortabele houding zitten, sluit je ogen en begin dan van een groot getal (zoals 50 of 100) af te tellen naar nul. Het doel van deze oefening is om je aandacht te richten op slechts één activiteit. Laat je dus niet afleiden door andere sensaties of stimuli.

3. Je eigen lichaam onderzoeken

Ook dit is weer een van de meest eenvoudige meditatie-oefeningen die je kunt doen. Deze oefening houdt in dat je je focust op de verschillende delen van je lichaam. Om dit te doen, kun je het beste een rustige plek op zoeken. Richt je vervolgens eerst op je tenen en werk daarna langzaamaan omhoog, helemaal naar je kruin.

Je kunt zelfs de verschillende spiergroepen in je lichaam aanspannen en ontspannen, zodat je je beter bewust kunt worden van hun aanwezigheid en de manier waarop ze bewegen. Dit is een goede manier om elk gevoel in je lichaam gedetailleerd waar te nemen.

4. Actief observeren

Voor deze oefening is het de bedoeling dat je je omgeving observeert. Om te beginnen moet je in een comfortabele houding gaan zitten met je ogen dicht. Vervolgens open je je ogen een moment en doe je ze daarna weer dicht. Denk dan met gesloten ogen na over wat je zojuist hebt gezien.

Daarnaast kun je nadenken over de verschillende sensaties die deze stimuli bij je hebben opgewekt. Je kunt ze in je hoofd opnoemen en nadenken over de vorm, kleur en naam van elk object. Als je deze oefening thuis doet, kan het tevens een goede manier zijn om je huis vanuit een ander perspectief te bekijken.

Man mediteert op een rots

5. Bewegingsmeditatie

Deze eenvoudige meditatie-oefening houdt in dat je geniet van de aangename sensaties die je lichaam produceert wanneer het beweegt. Wij raden aan deze oefening buiten in de natuur te doen.

Probeer deze oefening bijvoorbeeld eens te doen tijdens lange wandelingen over het strand of door het bos. Geniet van de zon op je gezicht, de wind, de planten of het water. Deze oefening kan tevens een vorm van zelfobservatie zijn, omdat je tijdens het lopen ook kunt nadenken over de bewegingen die je lichaam maakt.

6. Vuurmeditatie

Tot slot kun je er ook voor kiezen om vuur te gebruiken als een symbolisch element van zuivering, door je tijdens het mediteren op een vlam te concentreren. Je kunt hiervoor een kampvuur gebruiken, of het veel simpeler houden en gewoon een kaarsje aansteken. Hierdoor kun je de warmte die het vuur creëert en de schaduwen die het projecteert waarnemen.

Daarnaast kun je ook een lijstje maken van alle negatieve dingen in je leven en dit lijstje vervolgens in het vuur gooien. Dit kun je zowel op een symbolische als op een letterlijke manier doen. Het zal je hoe dan ook helpen om jezelf te bevrijden van de angsten die je blokkeren. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.