Wandelen in de natuur heeft fascinerende effecten op de hersenen

Contact met de natuur kan in veel opzichten een groot aantal voordelen voor ons lichaam opleveren.
Wandelen in de natuur heeft fascinerende effecten op de hersenen

Laatste update: 30 april, 2024

Je hoeft geen deskundige te zijn om te weten dat in contact komen met de natuur een geweldige manier is om een stressvolle geest te ontspannen. Geavanceerde wetenschappelijke toestellen zijn ook niet nodig om het te bewijzen. Het enige wat nodig is, is gaan wandelen in de natuur, in het groen. Je zal je onmiddellijk herboren voelen. Bovendien zal je meer energie hebben en je geestelijk lichter voelen. Deze effecten stel je direct vast.

Wandelen door gebieden waar de natuur overheerst, vult ons met zuurstof. Als we beter ademen en schonere lucht inademen, dan werken onze hersenen ook beter. Het lichaam en natuurlijk ook de hersenen voeden zich met de zuivere lucht die je in de bossen vindt.

“Het bergpad, net als het pad van het leven, bereizen we niet met de benen maar met het hart.”

-Andrés Nadal-

De beweging op zich activeert ook de bloedsomloop. Het gevolg is dan ook dat alle organen in je lichaam sterker worden. Het is bovendien bewezen dat lichamelijke activiteit positieve veranderingen veroorzaakt in de hersenen. Het verhoogt de productie van bepaalde gunstige hormonen en verhindert de afscheiding van het zogenaamde ‘stresshormoon’.

Dit onderwerp is zo fascinerend dat deskundigen experimenten uitgevoerd hebben om te zien hoe ver de voordelen van wandelen reiken. Sommige wetenschappers hebben specifiek de veranderingen in de hersenen onderzocht, die optreden wanneer iemand gaat wandelen. De resultaten zijn verrassend.

Wandelen en veranderingen in de hersenen

De National Academy of Sciences heeft een studie verricht naar de veranderingen in de hersenen die optreden wanneer een persoon wandelt. Eerst hebben ze een enquête uitgevoerd. Ze interviewden mensen die zich onlangs in de natuur ondergedompeld hadden en waren gaan wandelen. Daarna hebben ze de resultaten vergeleken met die van andere mensen die in de stad wandelingen hadden gemaakt. Het resultaat was dat de eerste groep zei dat ze zich rustig voelden. In de tweede groep waren de antwoorden nogal gevarieerd.

Hersenen met armen en benen

Daarna controleerden de wetenschappers de veranderingen die optraden in de hersenen van de mensen die waren gaan wandelen in de natuur. Ze kwamen tot de volgende vaststelling. Er was sprake van een daling in de bloedtoevoer van de subgenuale prefrontale cortex in de hersenen na het uitvoeren van deze activiteit.

Omgezet in praktische termen heeft dit verschillende betekenissen. Maar de belangrijkste en voornaamste verandering trad op in een zone die te maken heeft met het humeur. Dat gebied in de hersenschors regelt specifiek zwaarmoedigheid en gevoelens van zorgen en verdriet. Alles wijst erop dat wandelen de activering van die zone vermindert. Het gevolg is dat elke irritatie of elk verdriet dat onze hersenen anders willen ‘bestrijden’, afneemt.

In een ander onderzoek kwam men tot een vergelijkbare conclusie. In dit geval werd er gekeken naar de veranderingen die zich voordeden in de hersenen van mensen die gedurende vier dagen in een landelijke omgeving wandelden. Deze mensen waren ook volledig losgekoppeld van technologische toestellen. Na het wandelen voerden ze allemaal een test uit om hun intellectuele vermogens te meten. Het resultaat was dat ze allemaal vijftig procent hoger scoorden dan de personen die niet wandelden. Het wandelen bleek vooral een invloed te hebben op vlak van hun creatief vermogen.

Nog meer voordelen van wandelen in de natuur

De verandering in de hersenen die we hiervoor vermeld hebben, zijn niet de enige die we bij wandelaars kunnen zien. In 2004 werd een studie uitgevoerd bij mensen die lijden aan een zogenaamde ‘aandachtsstoornis’. Aan een groep van deze mensen werd gevraagd om te gaan wandelen in de natuur. Na de wandelingen werd vastgesteld dat de symptomen van de stoornis in intensiteit en regelmaat gedaald waren.

Iets vergelijkbaars gebeurde met een groep mensen die aan dementie leden. Wandelingen in het groen en op hoogten, wat meer inspanning vraagt, hadden een opmerkelijk effect op hun geheugen. Alles lijkt erop te wijzen dat wandelen in de natuur de kracht bezit het vermogen om ons te concentreren en informatie vast te houden, te bevorderen. Samengevat betekent dit dat alle intellectuele functies verbeteren als gevolg van een eenvoudige wandeling in de natuur.

Wandelen in de natuur met een groep vrienden

Maar dat is nog niet alles. Wandelen in de natuur heeft ook een positieve invloed op onze emotionele toestand. Een artikel in de Journal of Environmental Science and Technology toonde aan dat een wandeling in de natuur van slechts vijf minuten indrukwekkende effecten heeft op onze emoties.

Die korte tijdsduur is het enige wat nodig is om veranderingen vast te stellen in het zelfbeeld en de eigenwaarde. De mensen die regelmatig dit soort wandelingen doen, hebben meer zelfvertrouwen en meer zelfcontrole.

Het beste deel is dat je bijna niets nodig hebt om te starten met wandelen in de natuur. Want het enige wat je nodig hebt, is geschikte kleding en water. Bovendien zal het niet alleen positieve veranderingen in de hersenen veroorzaken. Maar het zal ook je algemene gezondheid bevorderen. En als je samen met vrienden in de natuur gaat wandelen, dan is dat zelfs nog beter. Het is een gemakkelijke en snelle manier om je levenskwaliteit in grote mate te verbeteren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.