Zuiverende boomsoorten, volgens tao

Zuiverende boomsoorten, volgens tao
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 19 december, 2017

Bomen zijn onze stille vrienden wiens gezelschap we vaak spontaan opzoeken. We zoeken naar hun schaduw, leunen tegen ze aan, klimmen in ze met veel plezier. Mensen voelen zich van nature aangetrokken tot bomen. Het zijn levende wezens, en waar ze zich ook bevinden, ze geven ons het zekere gevoel dat we niet alleen zijn.

Waar een boom is, is ook zuurstof, en dus leven. Onderzoeker Matthew Silverston deed onderzoek naar dit onderwerp en publiceerde een boek genaamd Blinded by Science. In dit boek ontwikkelt hij een interessante theorie over de voordelen van het knuffelen en het in contact staan met bomen.

“Er bestaat een vitale, onzichtbare band tussen het lot van de mens en de boom.”

-George Nakashima-

‘Groene therapie’ is een trend die uitgaat van deze bevindingen. Oosterse culturen hebben het echter al duizenden jaren lang over de lichamelijke en geestelijke gezondheidsvoordelen van het knuffelen van bomen en het in contact staan met bossen. Zen is een van de doctrines die de hoogste waarde toeschrijft aan de zuiverende kracht van de natuur.

Bomen en de gezondheid

Met een basis in zowel oosterse als westerse onderzoeken, is er een heel overzicht uitgetekend van de specifieke positieve resultaten van het knuffelen van alle verschillende soorten bomen. Sommige bomen zijn belangrijker geworden vanwege hun vermogen om ons van bepaalde kwalen te zuiveren. Hier zijn ze:

Omgeving met daarin esdoorns die gebruikt kunnen worden voor groene therapie
 • Pijnbomen. In de Japanse en Chinese cultuur worden deze bomen vereerd en als zeer belangrijke bomen gezien. Volgens de zen wijsheid helpen ze om het immuunsysteem te versterken en de bloedsomloop te verbeteren.
 • Cipressen. Het knuffelen van deze bomen zal je helpen om meer rust te vinden, en om de lichaamstemperatuur en woede te verminderen.
 • Wilgen. Deze bomen helpen om de lichaamssappen te reguleren. Ze hebben invloed op het welzijn van onze urinewegen.
 • Iepen. Ze versterken de maag en brengen je emotioneel tot rust.
 • Esdoorns. Deze bomen helpen ons bij het reinigen van ‘slechte energieën’ of negatieve gedachten, en kunnen elk lichamelijke pijntje verzachten.
 • Dennenbomen. Verminderen zwelling en zijn behulpzaam bij het genezingsproces van gebroken botten.
 • Berken. Deze bomen zorgen voor ontgifting van het lichaam.
 • Kaneelbomen. Verbeteren de gezondheid van het hart en alle organen in de maag.
 • Pruimenbomen. Deze bomen verbeteren de werking van de alvleesklier en de maag.
 • Vijgenbomen. Verbeteren de spijsvertering en verminderen de lichaamstemperatuur.
 • Acaciabomen. Helpen de lichaamstemperatuur omlaag te brengen.

Ze zeggen dat Claudius Galenus, een van de vaders van de geneeskunde, al zijn patiënten adviseerde om wat tijd in laurierbossen door te brengen. Paulus, een andere arts uit die tijd, zei dat mensen met epilepsie beter zouden worden als zij naast bloeiende limoenbomen zouden slapen. En in het algemeen, ongeacht tijd en plek, zijn artsen het eens over hoe groot de zuiverende waarde van contact met de natuur is.

Groene therapie

Groene therapie is een alternatief veld binnen de geneeskunde dat gebruik maakt van bomen en bossen als een bron van zuivering. Ze zeggen dat elke plant ontzettend veel negatieve ionen in zich draagt. Verbinding maken met planten zal je dan ook zuiveren van elektromagnetische gifstoffen en je geestestoestand verbeteren.

Bomen knuffelen als onderdeel van groene therapie

Voorstanders van deze visie stellen dat het contact met elektronische apparaten, en met de stress die zij veroorzaken, onze lichamen vullen met positieve ionen. In deze scenario’s is het alsof het lichaam veranderd wordt in een wandelende transformator. Dit zorgt ervoor dat we ons moe voelen, geïrriteerd, ontmoedigd, depressief, en lusteloos. Door als mens slechts verbinding te maken met het bos zal dit alles geneutraliseerd worden. En het knuffelen van een boom zal dit al helemaal doen.

Op je blote voeten door een weiland lopen en het knuffelen van bomen zijn praktijken die in het bijzonder behulpzaam kunnen zijn voor mensen die zich nerveus en onzeker voelen. En tevens voor mensen die zich vermoeid of emotioneel uitgeput voelen. Matthew Silverston zegt dat het is als ‘het absorberen van de vitaminen in de lucht’. Dit activeert alle functies in ons lichaam, uiteindelijk zal het dus zelfs voordelig zijn voor onze hersenen.

Een van de slechte dingen aan het leven in de grote stad is precies het gebrek aan contact met echte bossen. Alleen het kijken naar het groen in de planten en het inademen van de lucht die zij om zich heen creëren is al een prachtige ervaring op zich. We hoeven niet veel te weten om te weten dat bossen ons tot rust brengen. Bovendien is het nog gratis ook. Het vereist geen enkele vaardigheid en, het allerbeste, kan ontzettend veel voordelen hebben. Waarom begin je dus niet ook wat bezoekjes aan het bos op te nemen in je bewegingsroutine? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.