Verbinding met de natuur maakt je gelukkiger

Verbinding met de natuur maakt je gelukkiger

Laatste update: 15 maart, 2017

De natuur is slim. Het heeft ons de mechanismen, instincten en impulsen gegeven die we nodig hebben om te overleven en gelukkig te zijn. Uiteindelijk is dit alles dat we echt willen. Alles wat we doen, is op tevredenheid en overleving gericht.

We werken om te overleven, maar we zijn ook op zoek naar geluk op een bepaalde manier. We vinden partners zodat het menselijke ras, en vooral onze eigen genen, kunnen blijven voortbestaan en ook om het leven aangenamer te maken en van het gezelschap te genieten van iemand die bijzonder is voor ons, die aan ons leven bij kan dragen en andersom.

Uiteindelijk is alles wat we doen een zoektocht naar dat begeerde geluk, wat het leven in deze wereld makkelijker maakt.

Is de wereld een kunstmatige plek?

Natuurlijk. Maar het is niet gewoon zo: het is zo dat we een kunstmatige wereld hebben gecreëerd met kunstmatige levens, die zijn ontwikkeld als gevolg van de eisen die we hebben uitgevonden. De waarheid is dat alles veel simpeler zou kunnen zijn dan het nu is als we ons gewoon hadden laten leiden door de natuur, als we de wereld die we hebben gecreëerd achter ons zouden laten.

Als we zeggen dat de wereld een kunstmatige plek is, bedoelen we dat we het merendeel van onze tijd doorbrengen door tegen onze natuur in te gaan. We werken vele uren, we haasten ons van het ene naar het andere met vrij veel angst, alsof we iedere dag wilde dieren van ons af moeten vechten. We leiden aan jaloezie en emotionele afhankelijkheid en we zien de dood alsof we onsterfelijk zijn.

Dit is niet natuurlijk en het leidt ertoe dat we eronder lijden. We lijden omdat we denken dat we ons gewonnen moeten geven, dat we nooit dood moeten gaan, dat de wereld gevaarlijk is, dat we allemaal verplichtingen moeten hebben enzovoort…

Haasten

Als je hierin gelooft, zal je je ernaar gedragen, met alle stress en negatieve emoties die dat met zich meebrengt. Als je naar de natuur kijkt, vooral naar dieren, zal je zien dat ze niet zijn zoals wij. Ze lijden niet aan maagzweren door stress of rennen aan één stuk door door de jungle omdat ze het gevoel hebben dat hun leven aan hen voorbij gaat. Als ze rennen, hebben ze plezier, jagen ze of ontsnappen ze aan een echte bedreiging, niet door irrationele overtuigingen.

Verbindingen met de natuur

Jezelf verbinden met de natuur betekent dat je de overtuiging dat je zo belangrijk bent, zo goddelijk, opzij zet en je realiseert dat je mens bent en dat je net als de dieren thuishoort op deze wereld waarvan we nog maar zo weinig begrijpen, maar die een natuurlijk vastgestelde rangorde heeft. Die is zoals hij is, of je het nu leuk vindt of niet.

Je moet je eigen biologie omhelzen, naar je lichaam luisteren, je zelf-opgelegde verplichtingen loslaten en beginnen te genieten van de natuur en de dingen waar je een passie voor voelt. Uiteindelijk is dit het enige leven dat je krijgt, en als je het verspild aan eisen en verplichtingen krijg je uiteindelijk het tegenovergestelde van welzijn.

Als je hierover nadenkt, zal je je realiseren dat als het slecht met je gaat, dit komt doordat onze gedachten te negatief zijn, te zelf-kritisch en te veeleisendDeze gedachten komen voort uit irrationele overtuigingen die uitgevonden zijn door de maatschappij en cultuur en waar je in bent gaan geloven. Gedachten als ‘door werk worden mensen beter’, ‘als hij van me hield, zou hij niet naar andere vrouwen kijken’ en ‘ik heb minder waarde omdat ik dik ben’.

Tot Rust Komen

Deze gedachten slaan op geen enkele manier op de realiteit, want het hebben van een baan zorgt er niet voor dat je meer waarde hebt dan iemand anders en je kunt ook niet van je partner verwachten dat hij of zij niet meer de schoonheid van anderen mag waarderen. Ook moet het uiterlijk niet dicteren wat voor soort persoon iemand is.

“Natuurlijke instincten gaan ten onder aan de domesticatie.”

-Charles Darwin-

Denk je dat meer natuurlijke gemeenschappen, zoals de inheemse volken van de Amazone, ook zo over het leven denken? Natuurlijk niet. Voor hen is alles eenvoudiger. Ze zijn tevreden met voedsel en drinkwater iedere dag en ze werken iedere dag maar een paar uur. De rest van de tijd brengen ze door met genieten van het leven, kunst en familie.

Begin nu

Om te leren hoe je op natuurlijkere wijze kunt leven en daardoor kalmer en gelukkiger kunt worden, moet je dingen gaan doen waardoor je verbindingen kunt aangaan met de natuur.

  • Ga regelmatig naar de bergen, het strand of in ieder geval weg uit de stad en weg van je dagelijkse routineObserveer de prachtige en ingewikkelde wereld waarin we leven en wordt enthousiast over haar biologie en ritme. Je kunt genieten van de bomen, dieren, de sterren of de regen en er diep over nadenken en één met ze worden. Je hebt geluk dat je de mogelijkheid hebt om dit alles te leren kennen, dus verspil deze schoonheid niet.
Strandwandeling
  • Denk op een meer realistische manier. Neem afstand van de sociale vooroordelen, van hun onware ideeën die de maatschappij in je heeft vastgezet en probeer je geest zich te laten aanpassen aan wat er echt is en altijd zal zijn: de dood is niet oneerlijk, het is goed; negatieve emoties zijn natuurlijk en ze zijn vaak zelfs goed voor je, seks is geen zonde en we bezitten niets behalve onszelf.
  • Verander je gedrag. Stop met rondrennen, stop met intolerantie voor alles dat er gebeurt, stop met eisen en stop met straffen van anderen als dingen niet naar je zin zijn. Laat je met de stroom van het leven meevoeren, zodat het leven met jou mee kan stromen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.