5 oplossingen om emotionele afhankelijkheid te overwinnen

5 oplossingen om emotionele afhankelijkheid te overwinnen

Laatste update: 23 november, 2017

Wij mensen zijn “sociale dieren” en we hebben anderen nodig, dat staat buiten kijf. Maar in hoeverre hebben we ze nodig? Waar ligt de grens die een gezonde relatie van een emotionele verslaving onderscheidt?

Contact met anderen is nodig voor onze ontwikkeling. Kinderen hebben behoefte aan iemand die voor hen zorgt, iemand die ze niet alleen te eten geeft, maar ook menselijke warmte en genegenheid biedt. Om een vervuld leven te leiden wanneer we opgroeien, is het voor ons nodig om een sociale kring te hebben: familie, vrienden, een partner…

Maar het is één ding om te praten over de behoefte aan sociaal contact in het algemeen en iets heel anders om het te hebben over concrete relaties waar we onszelf aan wijden en hoe we ze beleven.

Emotionele afhankelijkheid

Vaak, en vooral in partnerrelaties, komt emotionele afhankelijkheid of verslaving in het spel en verandert de relatie, verre van een vorm van ondersteuning, in een obstakel voor de ontwikkeling en zelfs voor de geestelijke gezondheid van de twee partners.

Slot

Als je niet gelukkig bent in je relatie, kan dat misschien te wijten zijn aan het feit dat je in een positie van verslaving leeft. Daarom gaan we enkele van de tekenen beschrijven die op een zekere mate van emotionele verslaving aan je partner kunnen wijzen.

  1. Allereerst, als je relatie je lijden brengt (zoals verdriet of angst) en je nog steeds niet in staat bent om van pad te veranderen of het te verlaten, is het zeer waarschijnlijk dat je een zekere mate van emotionele afhankelijkheid ervaart. Relaties zijn ingewikkeld en vereisen inspanning, maar geen lijden.
  2. Een van de meest concrete tekenen van een verslaving is dat je geen enkele activiteit doet buiten de relatie om. Of het nu een hobby, studie, een carrière of vrienden zijn… als je alles met je partner doet, is je relatie waarschijnlijk verslavend of afhankelijk.
  3. Een ander kenmerk van een verslaving aan je partner is het onvermogen om alleen te zijn. Misschien ben je zo gewend geraakt aan het alles delen met je partner, dat je niet meer weet wat je moet doen als je alleen bent, of misschien is het ook mogelijk dat bezorgdheid je overdondert… bezorgdheid dat hem of haar iets zou kunnen overkomen of over wat hij of zij zou kunnen doen.
  4. Je hebt gedachten of je gelooft dat je niet zonder die persoon kan leven of dat je leven geen betekenis zou hebben zonder hem of haar, dat hij of zij je hele wereld is. Deze ideeën zijn kenmerkend voor een afhankelijke relatie.
  5. Jaloezie is vaak een goede indicator van een verslavende relatie, aangezien het verbonden is met onzekerheid en een gebrek aan communicatie.

Emotionele afhankelijkheid kan vele oorzaken hebben. In sommige gevallen kan het te wijten zijn aan het feit dat we niet hebben geleerd om het lijden, dat met het leven komt, te tolereren en zijn we daarom niet in staat om partners die ons pijn doen te verlaten, omdat we bang zijn voor verandering of om alleen te zijn. In extreme gevallen kan het zijn dat we niet in staat zijn om weg te gaan, zelfs als we onder mishandeling of misbruik gebukt gaan.

In andere gevallen, als gevolg van problemen met ons gevoel van eigenwaarde, worden we afhankelijk van onze partners om ons een goed gevoel over onszelf te geven, om ons te bewonderen of ons de verzekerdheid te geven die we zelf niet hebben.

Wat de reden ook moge zijn, de verslaving aan een partner is uiteindelijk altijd het probleem van het individu dat lijdt, dat aan zichzelf moet werken zodat hij gezonde relaties kan beginnen;. Aan de andere kant zijn er de verwachtingen, het te vaak om gezelschap vragen, de jaloezie… deze dingen zullen maar door blijven gaan in relaties.

“Laat je partner niet je hele wezen en je geest overnemen op zo’n manier dat er geen ruimte voor jou is. Liefhebben is niet verdwijnen.”
– Walter Riso –

Hoe kunnen we emotionele afhankelijkheid overwinnen?

Wandeling
  1. Het eerste om te doen is eerlijk tegenover onszelf zijn en proberen naar de oorsprong van de verslaving te zoeken. Misschien ben je bang om alleen te zijn omdat je dat nooit hebt hoeven zijn, misschien is je gevoel van eigenwaarde afhankelijk van de lof van je partner. Denk hierover na, omdat het een fundamentele pijler voor je zal zijn om het probleem op te lossen.
  2. Verzoen je met je eenzaamheid. Vind ruimtes waar je jezelf kunt zijn zonder je partner en geniet er vooral van. Je kan beginnen met yoga, op zoek gaan naar een wandelgroep, je aanmelden voor een cursus fotografie… er is vast wel iets dat je interesse wekt of iets dat je altijd al hebt willen doen. Het belangrijkste is om te kunnen vertrouwen op het feit dat er iets van jezelf is dat niet afhankelijk van je partner is.
  3. Wees je bewust van je negatieve gedachten, vooral van jaloezie, angst enz. en probeer sterker dan die gedachten te zijn. Wanneer je je realiseert dat je in een spiraal van negatieve gedachten valt, ga dan een wandeling door de straten maken, bel iemand op om erover te praten…
  4. Praat met je partner. Communicatie is een fundamentele pijler in een relatie. Het is een kwestie van je ervaring met hem of haar delen,  zodat hij of zij zich bewust is van wat je meemaakt en van de veranderingen die je hoopt te bereiken. Op deze manier zul je in staat zijn om jezelf te ondersteunen en jezelf beter te begrijpen.
  5. En houd natuurlijk rekening met de mogelijkheid om naar professionele hulp te zoeken, als het je niet lukt om zelf wat voor verandering dan ook te maken.

Het leven is een weg van leren en als we de last, angst en bezorgdheid loslaten, kunnen we overal op een meer voldoening gevende manier van genieten, vooral van onze relaties.

Denk je dat je verslaafd aan je partner bent of bent geweest? Hoe ben je met dit probleem omgegaan of wat denk je dat je kunt doen om het te overwinnen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.