Verbeter je geheugen en concentratie

Verbeter je geheugen en concentratie

Laatste update: 30 maart, 2017

Een paar dagen geleden werd ik erg boos omdat ik probeerde een recept te volgen dat ik tijdens een van mijn reizen ontdekte. Toen ik het ging maken, realiseerde ik me dat ik een paar ingrediënten was vergeten. Mijn geheugen, of misschien mijn concentratie (ik had een paar stressvolle dagen achter de rug), lieten me in de steek.

Kleine dingen zoals dit kunnen vaak voorkomen dankzij de stressvolle omstandigheden waaraan we iedere dag aan worden blootgesteld. Dit is waarom het trainen van je geheugen en het verbeteren van je concentratie een belangrijk deel is van de dagelijkse ontwikkeling van jezelf.

In dit artikel zullen we je advies geven om je mentale processen te verbeteren en te maximaliseren.

“Het geheugen gaat vooruit door het te gebruiken en er gebruik van te maken.”

-Juan Luis Vives-

Tips om je geheugen te verbeteren

Het geheugen is een fundamenteel mentaal proces dat we gebruiken om onszelf te organiseren en ons belangrijke ervaringen en gebeurtenissen te herinneren. Maar het is ook een van de processen waar we goed op moeten letten, want het wordt beïnvloed door het verstrijken van de tijd. Hoe ouder we worden, hoe meer hulp ons geheugen nodig heeft om goed te blijven functioneren. Hieronder geven we je advies voor het verbeteren en trainen van je geheugen: 

  • Zorg voor voldoende slaap en rust. We denken vaak dat we minder slaap kunnen hebben dan dat we echt nodig hebben en dat onze hersenen met minder slaap nog steeds voor de volle 100% functioneren. Maar dit is niet helemaal waar. We raden aan dat je ten minste zeven uur slaap per nacht hebt, zodat je hersenen informatie op de juiste manier kunnen verwerken en je langetermijngeheugen zal verbeteren.
  • Doe aan beweging. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh zorgt het doen aan sport voor vermindering van de spanning en kan het geheugen hierdoor verbeteren.

“Hoe meer we ons geheugen gebruiken, hoe meer we het behouden.”

-Wagner Gattaz-

Sport
  • Eet chocolade, wat zowel een verwennerij is als een vriend van het geheugen en leervermogen. Volgens het tijdschrift Very Interesting zit er een stof in chocolade die ons cognitief functioneren bevordert. Deze stelling is gebaseerd op een onderzoek uit 2013.
  • Associeer concepten met afbeeldingen. Meer dan zomaar advies is dit een sleuteloefening die we iedere dag zouden moeten toepassen, vooral als je op een leeftijd bent waarop je veel examens hebt. Als je een definitie verbindt met een concrete afbeelding, zal je geheugen de informatie beter onthouden.
  • Neem mentale foto’s. Volg dezelfde lijn van het vorige voorbeeld en neem mentale foto’s van wat je ziet en wat je wilt onthouden. Dit werkt voor bijna elke herinnering die je wilt behouden. Op die manier kun je er vaak naar teruggaan en het beeld tot in detail zien.

Tips om de concentratie te verbeteren

Ons geheugen laat ons vaak in de steek omdat we ons niet goed concentreren. De concentratie is een essentiële eis voor de productiviteit bij vrijwel iedere taak. Om je concentratieniveau te verbeteren en je je werk beter te laten doen, is hier wat advies:

  • Ga een stuk wandelen, gewoon vanwege het wandelen. Als je dit doet, kun je je geest vrijmaken en tijd vinden om over jezelf na te denken. Het is ontspannend om gewoon rond te lopen en naar de omgeving te kijken zonder dat je verder nog een doel hebt en zo je zorgen even te vergeten. Dit soort ontspanning zal je helpen je concentratie te verbeteren.
  • Schrijf in ingewikkelde handschriften. Deze tip is vooral geschikt voor mensen die zich op geschreven dingen moeten concentreren. Er is bewezen dat het handschrift dat je gebruikt om te lezen of te studeren kan helpen de inhoud te herinneren. Hoe moeilijker het is voor je hersenen om het handschrift te verwerken, hoe meer je je erop moet concentreren.

“Als je in het leven wilt slagen, op welk gebied dan ook, moet je beginnen met het ontwikkelen van een messcherpe concentratie.”

-Sri Chinmoy-

  • Ga een paar minuten zitten om de lasten op je schouders te verminderen. Net zoals wandelen, zal ongeveer tien minuten gaan zitten je zorgen verlichten. Het merendeel van de tijd hebben we er zo veel, dat ze ervoor zorgen dat we ons niet meer kunnen concentreren op wat echt belangrijk is. Deze oefening is effectief voor het organiseren van je ideeën en het loslaten van stress.
Zitten
  • Bereid voor wat je nodig hebt voor de taak die je moet doen en vind een geschikte locatie om hem uit te voeren. Het kan zijn dat je je op zo veel dingen tegelijkertijd moet concentreren dat het je niet lukt om je op één daarvan te richten. Het is goed om je op één activiteit te concentreren, voor te bereiden wat je nodig hebt ervoor en een locatie te vinden die de uitvoering ervan makkelijker maakt.
  • Stel kortetermijndoelen. Doelen die te idealistisch zijn, kunnen overweldigend zijn. Dat is waarom je doelen moet stellen waarvan je het gevoel hebt dat je ze kunt behalen. Als je dit doet, zie je je concentratie verbeteren terwijl je jezelf dichter bij je doelen ziet komen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.