Lichaamsbeweging om verslaving te overwinnen

Lichaamsbeweging om verslaving te overwinnen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging veel voordelen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Daarnaast kan lichamelijke beweging helpen bij het overwinnen van veel problemen, waaronder verslaving. Dit is geen hypothese of theorie, het is wat verschillende onderzoeken laten zien.

Het merendeel van de behandelingen voor verslaving omvatten een bepaalde vorm van psychotherapie. Ze zijn gericht op het helpen van de verslaafde te identificeren waarom ze hun verslavende gedrag voortzetten. Ze stellen ook effectievere manieren voor om de emoties achter hun verslavend gedrag te controleren.

Deze behandelingen zijn nuttig voor veel mensen met verslavingen. Anderen hebben echter een aanpak nodig die hen helpt met hun fysieke aspecten, samen met hun mentale aspecten. Velen vinden dat lichaamsbeweging helpt bij controleren van hun verlangen naar verslavende middelen.

Tegenwoordig erkennen deskundigen lichamelijke beweging als een effectief zelfhulpmiddel voor mensen die willen herstellen van verslaving. Tot voor kort waren de effecten van deze behandeling echter onbekend. In dit artikel bespreken we de effecten van lichamelijke beweging om verslaving te overwinnen.

Lichaamsbeweging om verslaving te overwinnen

Wanneer iemand probeert los te komen van de verslaving, verlangen de geest en het lichaam naar de stof die de endorfines levert en waardoor ze hun “high” ervaren.

Als we de stress van het dagelijks leven daaraan toevoegen, kan de mix ondraaglijk zijn. Krachtige lichaamsbeweging levert ook endorfine. Dit geeft een gevoel van euforie, vergelijkbaar met dat van het chemische verslavende product.

Hardlopen op de weg

Hoewel het gevoel minder intens kan zijn dan dat van drugs en alcohol, kunnen de effecten van lichaamsbeweging zowel mentaal als fysiek zeer aangenaam zijn.

Een onderzoek naar patiënten die een behandeling voor drugs- en alcoholmisbruik hadden ondergaan, toonde aan dat lichaamsbeweging een gevoel van prestatie kan geven en de patiënt kan aanmoedigen om clean te blijven.

Bovendien is het normaal dat mensen zich angstig of depressief voelen wanneer ze zich onthouden van hun verslaving. Lichaamsbeweging kan een gezond leven zonder verslaving echter bevorderen. Voor die kwestie, heeft de beweging bewezen om de volgende gevolgen te hebben:

 • het verminderen van het verlangen en gebruik
 • vermindert de effectiviteit van de drugs, samen met de kwetsbaarheid om ze opnieuw te gaan gebruiken
 • herstelt beschadigde hersencellen als gevolg van drugsmisbruik
 • bevordert het neurologische beloningssysteem en zelfvertrouwen
 • vermindert angst en stress
 • bevordert een goede slaap
 • verbetert het gedachteproces en creëert een positief perspectief
 • vult de leegte met structuur en routine
 • dient als een alternatief constructief copingmechanisme

Lichaamsbeweging kan helpen verslaving te overwinnen dankzij de vele lichamelijke en emotionele voordelen.

Waarom helpt lichaamsbeweging verslaving te overwinnen?

De reden waarom lichaamsbeweging zulke belangrijke effecten heeft op het lichaam en de geest is direct gerelateerd aan de voordelen ervan. Dit komt door het feit dat beweging helpt om gewicht te verliezen en een gezond gewicht te behouden.

Ook zorgt het ervoor dat je meer energie en spierkracht hebt. Het verbetert tevens de bloedsomloop, het gevoel van eigenwaarde en de stemming, waardoor depressies en angst afnemen, terwijl de mentale scherpte toeneemt.

Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Scandinavian Journal of Public Health ondersteunt dit idee. Uit dit onderzoek bleek dat mensen die lichaamsbeweging in hun revalidatieprogramma’s hadden opgenomen, een betere opname van medicijnen hadden.

Deelnemers vertelden ook dat ze zich energieker voelden, beter konden ademen, zich beter voelden over hun uiterlijk en een betere kwaliteit van leven hadden.

Beweging om ontwenningsverschijnselen te overwinnen

Het lijden aan ontwenningsverschijnselen is een onaangename ervaring die ontstaat wanneer we het gebruik van een verslavend middel onderbreken. Deze middelen kunnen drugs zijn, maar ook bepaald verslavend gedrag, zoals gokken, dwangmatige seks of overmatig eten.

Symptomen hiervan kunnen variëren in intensiteit, afhankelijk van de persoon en het middel. Een symptoom dat in alle gevallen van ontwenning optreedt, is het verlangen naar het middel of het gedrag. Een ander veelvoorkomend symptoom is het gevoel van opluchting als ze eenmaal hebben toegegeven aan hun verslaving.

Man met ontwenningsverschijnselen

Depressie en wanhoop zijn veel voorkomende gevoelens tijdens de ontwenningsperiode. Dit kan gepaard gaan met onder andere:

 • angst
 • prikkelbaarheid
 • woede
 • spijsverteringsproblemen

Ze kunnen ook last hebben van symptomen van het zenuwstelsel zoals:

 • zweten
 • droge mond
 • kwijlen
 • hoofdpijn
 • spierspanning

Onderzoeken hebben herhaaldelijk aangetoond dat lichaamsbeweging stress, angst en depressie kan helpen verminderen. Aangezien dit de belangrijkste symptomen van ontwenning zijn, suggereren deskundigen dat lichaamsbeweging deze kan verlichten.

Lichamelijke beweging helpt verslaving te overwinnen en verlicht ook de ontwenningsverschijnselen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.