Hoe kun je efficiënt werken als team?

Hoe kun je efficiënt werken als team?

Laatste update: 04 juni, 2018

Jaarlijks moedigen steeds meer bedrijven hun werknemers aan om als team te werken. Met name als het gaat om taken en projecten waar moeilijk vooruitgang in kan worden geboekt als ze niet door meerdere mensen worden uitgevoerd. De waarheid is echter dat werken in teamverband ook heel moeilijk kan zijn. Er kunnen spanningen of conflicten ontstaan, of misschien is het team niet in staat om het gewenste resultaat te bereiken. Dus hoe kunnen we efficiënt werken als team?

“Talent wint wedstrijden, maar teamwork en intelligentie winnen kampioenschappen.”

-Michael Jordan-

Wat houdt efficiënt werken als team in?

Bedrijven gebruiken teamwerk om een ​​zeer specifieke reden: om hun doelen te bereiken. Dus het is logisch om aan te nemen dat een team efficiënt is wanneer het in staat is deze doelen te bereiken, toch? Hoewel dit een factor is die bijdraagt aan efficiëntie, is het niet de enige factor.

Meerdere mensen die efficiënt werken als team

Het is ook belangrijk om te kijken of de leden een groepsidentiteit ontwikkelen door als een team te werken. Waarom is dat zo belangrijk? Omdat het het team op de langere termijn duurzamer maakt. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat de leden met elkaar willen blijven samenwerken.

Denk tot slot ook eens na over de individuen binnen de groep. Hun verwachtingen waarderen en aan hun specifieke behoeften proberen te voldoen, speelt ook een rol bij de vraag of een team efficiënt kan werken of niet. Om het anders te zeggen: we willen hun welzijn aanmoedigen. Maar hoe doe je dat?

“Kracht ligt in verschillen, niet in overeenkomsten.”

Stephen Covey

Welke taken moet je als een team uitvoeren?

Hierboven vroegen we of het behalen van doelen een manier is om te bepalen of mensen efficiënt werken als team. Tegelijkertijd moeten we echter ook onthouden dat er sommige taken zijn waaraan niet iedereen hoeft bij te dragen. Daarom is het belangrijk om na te denken over wat het beste individueel kan worden gedaan en wat het beste als groep kan worden gedaan.

Als je wilt dat een team goede resultaten behaalt, moet je het team aan de juiste taken laten samenwerken. Met andere woorden, taken die onderling afhankelijk, discretionair en/of onzeker zijn. Daarnaast moet je ook onthouden dat je ervoor moet zorgen dat elk lid over de juiste kennis beschikt om deze taken uit te voeren.

Een team is ook efficiënter wanneer de leden ervan al een tijdje samenwerken. Wat we eigenlijk bedoelen is dat de werkgroep rond is. Vandaar het belang om ervoor te zorgen dat mensen de tijd hebben om zich aan elkaar te passen. Dit zal namelijk helpen om de doelstellingen efficiënter te bereiken.

Mensen die efficiënt werken als team

De psychosociale processen die een rol spelen als we efficiënt werken als team

Teams zijn organismen met hun eigen specifieke psychosociale processen. Deze processen spelen een rol in de manier waarop mensen met elkaar kunnen samenwerken. Bovendien hebben ze ook invloed op de efficiëntie waar we allemaal naar op zoek zijn. Daarom leggen we de nadruk op samenhang en samenwerking.

Als je als team op een samenhangende en coöperatieve manier kunt samenwerken, dan bestaat er geen twijfel over dat jullie efficiënt zullen zijn. Daarom mogen we één fundamentele figuur nooit vergeten: de groepsleider. In een bedrijf is dit meestal het hoofd van het team. Het is absoluut van essentieel belang dat deze persoon toegankelijk is en dat hij in staat is om te communiceren en elke persoon op duidelijke wijze zijn specifieke taken toe te wijzen.

Op deze manier is de kans groter dat de leden het gevoel krijgen dat werken als team hen meer oplevert dan ze moeten inleveren. Net als de meeste dingen in het leven, betekent efficiënt zijn op het werk dat er veel kleinere onderdelen moeten samenwerken om een ​​gemeenschappelijk doel te bereiken…Laten we aan de slag gaan!

“De prestaties van een organisatie zijn de resultaten van de gezamenlijke inspanningen van elk individu.”

-Vince Lombardi-

Afbeeldingen met dank aan Climate Kick, Stefan Stefancik en Rawpixel. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • DeChurch L y Mesmer-Magnus. The cognitive underpinnings of effective teamwork: A meta-analysis. Journal of Applied Psychology [Internet] 2010 [consultado 14 abr 2021]; 95(1), 32–53. Disponible en: https://doi.org/10.1037/a0017328
    • Driskell J, Salas E y Driskell, T. Foundations of teamwork and collaboration. American Psychologist [Internet] 2018 [consultado 14 abr 2022]; 73(4): 334–348. Disponible en: https://doi.org/10.1037/amp0000241
    • Salas E, Sims D, Burke S. Is there a “Big Five” in Teamwork?. Small Group Research [Internet] 2005 [consultado 14 abr 2022]; 36(5): 555-599. Disponible en: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1046496405277134

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.