Effectief leren communiceren

Effectief leren communiceren

Laatste update: 24 mei, 2017

Hoe vaak heb je geprobeerd om iets over te brengen en besefte je achteraf dat anderen je totaal verkeerd begrepen hadden? Hoeveel conflicten doen zich voor als gevolg van een misverstand?

We leven in een maatschappij en zijn op ontelbare gebieden afhankelijk van elkaar. Het is dan ook van essentieel belang om je goed te kunnen uitdrukken en om effectief met anderen te kunnen communiceren.

Of we nu succesvol willen zijn, of een opwindend sociaal leven willen ontwikkelen dat ons tevreden stelt, we moeten onze communicatievaardigheden verbeteren. Enkele tips om in gedachten te houden…

  • Wees bondig en val niet in herhaling. Als je jouw boodschap maar blijft herhalen en te veel uitleg geeft, keer op keer, dan kun je kleinerend overkomen – alsof je denkt dat de ander niet in staat is om het meteen de eerste keer te begrijpen. Natuurlijk zijn sommige onderwerpen ontzettend diepzinnig, en natuurlijk vragen dit soort onderwerpen soms om nadere uitleg, maar probeer het verduidelijken en het herhalen tot een minimum te beperken.
  • Kom ter zake en wees specifiek. Om er zeker van te zijn dat jouw manier van communiceren effectief is, zul je je gedachten duidelijk moeten overbrengen. Laat de dubbelzinnigheden en veralgemeningen achterwege en zeg precies wat je wilt zeggen. Als we er geen doekjes omwinden, zal het effect positiever zijn.
  • Kijk niet achterom. Oude koeien uit de sloot halen zal niemand goed doen. Het enige dat dit je zal opleveren is pijn en problemen. Het is waar dat het verleden ons ontzettend goed kan helpen en ons kan laten zien welke weg we moeten volgen, maar dit geldt alleen als we bereid zijn het verleden positief te benaderen. Dat wil zeggen, door te proberen ervan te leren.
  • Alles heeft zijn tijd en plek, dit geldt ook voor verschillende gespreksonderwerpen. Iedereen weet dat er sommige dingen zijn die nu eenmaal niet overal kunnen worden besproken. Als we een gevoelige kwestie met iemand willen bespreken, dan is het het beste om dit te doen op een plek waar niet iedereen het kan horen. Als we daarentegen iemand willen feliciteren of hem erkenning willen geven, dan zouden we dit juist moeten doen wanneer anderen het ook kunnen horen!
  • Bespreek kwesties afzonderlijk van elkaar. Het is niet aan te raden om meerdere onderwerpen tegelijk te bespreken als deze onderwerpen niets met elkaar te maken hebben. Soms willen we zo graag van de gelegenheid gebruik maken dat we uiteindelijk een hele waslijst aan openstaande kwesties aankaarten. Het is echter heel goed mogelijk dat dit voor irritatie zal zorgen bij de andere partij.
  • Wees je bewust van stille communicatie. Niet alleen de dingen die gezegd worden hebben betekenis. Jouw gebaren, volume en toon, en uitdrukkingen moeten overeenstemmen met wat je wilt overbrengen. Anders zal je boodschap niet overkomen. De manier waarop je je boodschap overbrengt is net zo belangrijk als hetgeen je te zeggen hebt.
  • Maak geen gebruik van absolute termen. Als je dingen zegt zoals: ‘Jij gedraagt je gewoon altijd zo’, dan beweer je dingen die simpelweg niet waar zijn. Als we onszelf op deze manier uitdrukken, zullen we op een gegeven moment ongetwijfeld iemand verkeerd beoordelen. Als het het doel is om een conflict op te lossen, probeer dan om gebruik te maken van relatieve termen zoals ‘soms’ of ‘vaak’, dan is de kans dat je je gesprekspartner een slecht gevoel geeft veel kleiner.
  • Als je iemand opbouwende kritiek moet geven, wees er dan zeker van dat je verwijst naar het gedrag van de persoon en niet naar de persoon zelf. In de meeste gevallen is het tenslotte zo dat het het gedrag van de persoon is dat ons niet aanstaat – niet de persoon. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen en om dit ruimschoots duidelijk te maken.
Tot slot, effectief communiceren is een kunst, en het is onze tijd en energie meer dan waard om ernaar te streven deze kunst te verbeteren.

Afbeeldingen met dank aan smarnad – freedigitalphotos.net


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.