Technostress: misbruik van nieuwe technologieën

Altijd verbonden, altijd beschikbaar, altijd bezig met multi-tasking. Hierdoor kun je je overweldigd en gestrest voelen. Dit is wat sommige experts "technostress" noemen. In ernstige gevallen kan het zelfs een verslaving worden.
Technostress: misbruik van nieuwe technologieën
Bernardo Peña Herrera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Bernardo Peña Herrera.

Laatste update: 27 december, 2022

Vandaag hebben we het over technostress. Nieuwe technologieën leiden tot veranderingen op alle niveaus van de samenleving. Het gaat hierbij niet alleen om sociale, maar ook om culturele en economische veranderingen.

Er is geen twijfel dat ze veel voordelen bieden als het gaat om relaties en de verspreiding van informatie. Ze maken je leven in het algemeen ook veel makkelijker. Het misbruik van nieuwe technologieën kan echter soms leiden tot technostress.

Slecht beheer van het gebruik van technologie en het uit het oog verliezen van de tijd die je er gebruik van maakt, kan veel problemen veroorzaken. Een aantal daarvan zijn nomofobie, het FOMO-syndroom en technostress. In dit artikel zullen we het hebben over die laatste.

Het is heel duidelijk geworden dat onze technologie onze menselijkheid heeft overtroffen.

-Albert Einstein-

Wat is technostress?

Een man typt op zijn mobiele telefoon

In 1984 definieerde Craig Brod dit fenomeen voor het eerst. Hij stelde dat het een moderne aanpassingsziekte was, veroorzaakt door het onvermogen om op een gezonde manier om te gaan met de nieuwe computertechnologieën.

In 1997 hebben Larry Rosen en Michele Well de term gepopulariseerd in hun boek Technostress: Coping with Technology @Work @Home @Play. In dit boek leggen de auteurs uit dat technostress een van de negatieve effecten van technologie is. Je zou dit effect direct of indirect kunnen zien in iemands houding, gedachten, fysiologie of gedrag.

Zoals je kunt zien, is technostress een negatieve psychologische toestand als het gaat om het gebruik van technologie. Volgens psychologe Marisa Salanova, komt het voor als gevolg van de perceptie van een gebrek aan evenwicht tussen de eisen en de middelen van het gebruik van technologie.

Dit leidt op zijn beurt tot een gevoel van ongemak, en ook een negatieve houding en een hoog niveau je van psycho-fysiologische activering. Technostress is dus het product van slecht technologiebeheer, samen met andere factoren zoals een slechte zelfbeheersing en een lage frustratietolerantie.

De oorzaken van deze aandoeningen

Over het algemeen zijn de oorzaken van technostress gerelateerd aan de leeftijd en de generatie van de persoon in kwestie. Sommigen van hen zijn dat wel, namelijk:

  • overtollige informatie en de vraag naar kennis
  • de noodzaak om altijd verbonden te zijn
  • een behoefte om altijd bereikbaar te zijn
  • weigeren technologie te gebruiken wanneer je het gevoel hebt dat je niet over de vaardigheden beschikt om deze te gebruiken
  • een verslaving aan nieuwe technologieën, wat betekent dat je niet in staat bent om je los te koppelen en je gebruikstijd efficiënt te beheren

Verslaving en technostress

Zoals Salanova M., et al. (2007) opmerkt, bieden nieuwe technologieën jongeren (en ook minder jongeren) een directe zintuiglijke stimulatie. Toch kan langdurig  fysiologisch en sensorisch actief zijn leiden tot schadelijke lichamelijke en geestelijke gezondheidseffecten.

Het is geen verrassing dat deze gevolgen het normale functioneren van een persoon kunnen verstoren. Hoe ontwikkelt deze verslaving zich dan?

  • Ten eerste kan technologie tolerantie creëren. Met andere woorden, je zult altijd langer en langer verbonden moeten zijn en in contact moeten blijven met nieuwe technologieën.
  • Ten tweede creëert het afhankelijkheid. Zo zul je waarschijnlijk permanent in contact willen blijven met de dingen die je zintuiglijke stimulatie geven.
  • Ten slotte kan het echte ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Voor mensen die verslaafd zijn aan technologie, kan het wegnemen van hun apparaten ongemak, angst, prikkelbaarheid en andere gerelateerde symptomen veroorzaken.

Waarom zijn nieuwe technologieën zo aantrekkelijk?

Volgens velen is deze aantrekkingskracht gebaseerd op de manier waarop deze technologieën ons stimuleren. De snelle bevrediging en de overbelasting van stimulatie die voortdurend verandert, kan de beloningscentra van de hersenen activeren.

Zo kan deze constante stimulatie je, althans in eerste instantie, plezier geven en je aandacht volledig vasthouden. Daarom is technologie zo aantrekkelijk voor mensen in het algemeen. Het is ook wat het moeilijk maakt om ze uit je leven te bannen.

Een vrouw is overweldigd door nieuwe technologie

De behandeling van technostress

In bijzonder ernstige gevallen is het ‘t beste om de hulp van een psychotherapeut in te roepen. In het bijzonder kan blootstelling met responspreventieeen gedragsstrategie die gunstig is voor de behandeling van verslavingen – bijzonder nuttig zijn. Behalve dat bevelen deskundigen over het algemeen het volgende aan voor minder ernstige gevallen:

  • Geef jezelf de tijd om met mensen persoonlijk te communiceren.
  • Maak je los van nieuwe technologieën en probeer in plaats daarvan een sport of een hobby te beoefenen.
  • Beperk jezelf tot het leren gebruiken van de nieuwe technologieën die nuttig voor je zijn.
  • Stel een schema op voor de interactie met technologie.
  • Gebruik alleen technologie om concrete doelen te bereiken. Gebruik het nooit alleen maar omdat je je verveelt of niets anders te doen hebt.

Het is duidelijk dat nieuwe technologieën in sommige opzichten goed zijn geweest voor de mens. In plaats van ze te veroordelen, kunnen we onszelf feliciteren met onze vooruitgang. Het is ook het vermelden waard dat ze de wereld hebben opengesteld.

Toch is het uiterst belangrijk om je rationeel te gedragen in je gebruik van deze technologieën. Ook moet je het gebruik van technologie nooit boven menselijke interactie stellen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gumbau, Susana Llorens, Marisa Salanova Soria, and Mercedes Ventura. “Efectos del tecnoestrés en las creencias de eficacia y el burnout docente: un estudio longitudinal.” Revista de orientacion educacional 39 (2007): 47-65.
  • Llorens, S., M. Salanova, and M. Ventura. “Guías de intervención: Tecnoestrés [Intervention guidelines: Technostress].” Madrid: Síntesis. (2011).
  • Salanova, M., et al. “El tecnoestrés: concepto, medida e intervención psicosocial.” Nota técnica de prevención 730 (2007).
  • Salanova Soria, Marisa. “Trabajando con tecnologías y afrontando el tecnoestrés: el rol de las creencias de eficacia.” Revista de Psicología del Trabajo y de las Organizaciones 19.3 (2003).
  • Selva, José María Martínez. Tecnoestrés: ansiedad y adaptación a las nuevas tecnologías en la era digital. Paidós, 2011.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.