7 gezonde hobby’s die je welzijn zullen verbeteren

december 22, 2018
Hobby's zijn niet zomaar leuke manieren om de tijd te verdrijven. Ze zijn ook goed voor jouw welzijn. Ontdek deze gezonde hobby's die je elke dag helpen om je geweldig te voelen.

Wat doe jij in je vrije tijd? Heb jij hobby’s of vrijetijdsbestedingen die je helpen om even van alles los te komen en te ontspannen? Of ben jij het soort persoon die geen tijd heeft voor die dingen? Geloof jij dat hobby’s tijdverspilling zijn? Als dat inderdaad zo is, schrijf ze dan niet zo snel af. Er bestaan namelijk vele gezonde hobby’s die ervoor zullen zorgen dat jij je op geestelijk en mentaal vlak geweldig voelt.

Hobby’s zijn een fundamenteel onderdeel van ons persoonlijk leven. Ze zijn geen tijdverspilling. Deze vrijetijdsbestedingen zijn integendeel de moeite waarde en een nuttig gebruik van je tijd. Hoe jij verkiest om je vrije tijd door te brengen, is afhankelijk van je persoonlijkheid en van je interesses.

Meestal is om het even welke hobby je kiest, goed voor je gezondheid. Nu je dit weet, moeten we toch vermelden dat sommige hobby’s bijzonder goed voor je zijn.

Gezonde hobby’s die iedereen kan doen

Er bestaan veel gezonde hobby’s die je welzijn kunnen verbeteren. In dit artikel zullen we het over enkele vrijetijdsactiviteiten hebben die iedereen kan doen. Dat komt omdat ze geen speciale uitrusting vereisen. En niet alleen dat, je kan ze ook overal uitvoeren.

Dansen

Dansen is meer dan gewoon maar een vorm van training. Het heeft ook nog andere voordelen voor de gezondheid. Door te dansen kan je immers je lichaam op je eigen tempo trainen. Bovendien is het een leuke en toegankelijke activiteit. Het maakt hormonen vrij die je een goed gevoel geven.

Dansen is daarnaast ook een geweldige sociale bezigheid. Het helpt je om geestesverwanten te ontmoeten. Of je kan in de comfortabele omgeving van je eigen huis dansen als je dat verkiest.

Dansen is een gezonde hobby

Dansen is ook een uitstekende training voor hart en bloedvaten. Het helpt om de gezondheid van het hart te verbeteren en verhoogt het uithoudingsvermogen. Het versterkt ook de spieren en de botten. Dansen verbetert daarnaast ook je coördinatie en evenwicht en houdt de spieren soepel.

Het is ook goed voor de hersenen. Dansen zou namelijk de cognitieve functie verbeteren en het risico op dementie verminderen. Bovendien is het ook goed voor je emotionele gezondheid. Dat komt omdat het je zelfvertrouwen vergroot en jou helpt om je eigen lichaam te aanvaarden.

Schrijven

Je kan voor jezelf in een dagboek schrijven of voor anderen schrijven zodat ze het kunnen lezen. Schrijven is iets dat iedereen kan doen. Het enige wat je nodig hebt, zijn pen en papier (of een laptop als dat meer jouw stijl is). Deze activiteit is zelfs toegankelijk voor mensen die niet kunnen schrijven. Je kan jou woorden immers voorlezen of dicteren aan iemand anders.

Schrijven heeft vele positieve effecten op de lichamelijke en de geestelijke gezondheid. Het verbetert onder andere het geheugen, vermindert stress en helpt je slapen. Meerdere onderzoeken hebben vastgesteld dat schrijven over hun ervaringen kankerpatiënten helpt om hun ziekte te aanvaarden.

Het helpt hen ook om met stress om te gaan en verbetert hun prognose. Een andere studie heeft ontdekt dat expressief schrijven kan helpen om gedachten en emoties te verwerken. Het zou ook je immuunsysteem stimuleren.

Naar muziek luisteren

Ook muziek beluisteren kan gunstig zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Muziek heeft eigenlijk een belangrijke invloed op jouw neurochemie. Het kan ook je immuunsysteem stimuleren. Bovendien zou het ook stress en angstgevoelens verminderen en voor verlichting bij depressie zorgen.

Jenny Hole, Martin Hirsch, Elizabeth Ball en Catherine Meads hebben een onderzoek uitgevoerd. Zij stelden vast dat muziek doeltreffender was dan medicatie om de angstgevoelens van een patiënt vóór een operatie te laten dalen. Daarnaast is er een verband tussen luisteren naar muziek en muziek spelen, en lagere cortisolniveaus. Cortisol is het zogenaamde “stresshormoon.”

Muziek zorgt er zonder twijfel voor dat je je beter voelt. Het is fantastisch voor het emotionele welzijn. Je kan muziek eigenlijk gebruiken om ervoor te zorgen dat alles er een klein beetje gemakkelijker uitziet.

Muziek beluisteren verbetert je welzijn

Nog enkele hobby’s die goed zijn voor je gezondheid

Er zijn ook nog andere gezonde hobby’s die goed zijn voor je lichamelijk, geestelijk en emotioneel welzijn.

Tuinieren

Een geweldig voorbeeld van een gezonde hobby is tuinieren. Het is niet alleen een uitstekende bewegingsoefening. Tuinieren is ook goed voor de hersenen. Bovendien is er een verband tussen tuinieren en een lager risico op dementie. Onderzoekers hebben ook een relatie vastgesteld tussen tuinieren en een lager risico op een hartaanval en een beroerte.

Voor een huisdier zorgen

Een ander voorbeeld van die gezonde hobby’s is voor een huisdier zorgen. Een huisdier biedt je niet alleen meer mogelijkheden om te trainen. Het verschaft je ook meer gelegenheden tot sociaal contact. Studies tonen aan dat voor een huisdier zorgen kan helpen om je bloeddruk en je cholesterolniveau te laten dalen. Een huisdier zorgt er ook voor dat je je minder eenzaam voelt.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een fantastische manier om je vrije tijd te besteden. Het kan je immers een gevoel van voldoening en zingeving verschaffen. Vrijwilligerswerk doen kan jou een goed gevoel over jezelf geven. Tegelijkertijd help je ook andere mensen.

Vrijwilligerswerk bevordert je welzijn

Yoga

Yoga is nog een andere uitstekende hobby. Eén van de beste dingen van yoga is dat het positieve effecten te bieden heeft aan mensen van alle leeftijden of in om het even welke lichamelijke conditie. Yoga vergroot je kracht en je energiepeil. Het heeft ook een positieve invloed op de gezondheid van het hart, de bloedvaten en de bloedsomloop.

Besluit

Zoals je ziet, zijn er vele gezonde hobby’s die gunstig zijn voor je lichamelijk en je geestelijk welzijn. Deskundigen bevelen aan om minstens 10 vrijetijdsactiviteiten of hobby’s te hebben.

Deze activiteiten zullen je helpen om de moeilijke momenten in je leven te overwinnen. Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met een hobby te beoefenen! 

  • Music as an aid for postoperative recovery in adults: A systematic review and meta-analysis. Hole, Jenny; Hirsch, Martin; Ball, Elizabeth; Meads, Catherine. The Lancet. 2015.