Zes voordelen van het hebben van een huisdier

Zes voordelen van het hebben van een huisdier
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 27 december, 2022

Ze houden onvoorwaardelijk van je, ze zijn er in de goede en slechte tijden. Het hebben van een huisdier verbetert de kwaliteit van je leven en biedt enorm veel voordelen. Het verzorgen van een huisdier is een grote verantwoordelijkheid, maar de voordelen wegen veel zwaarder dan de opofferingen. Of het nu een conventioneler huisdier is, zoals een kat of hond, of iets exotischer als een leguaan, allemaal helpen ze de gezondheid van hun baasjes te verbeteren.

Wanneer je een huisdier hebt, heb je vrijwel altijd gezelschap, en kun je je zelfs meer gesteund voelen. Je zal ook een stuk gelukkiger zijn. Huisdieren geven onder meer betekenis aan je leven. Door onvoorwaardelijk van je huisdier te houden, zul je naast deze voordelen van nog veel meer voordelen profiteren.

Voordelen van het hebben van een huisdier

Huisdieren zorgen ervoor dat je langer leeft

Doordat je je hond dagelijks moet uitlaten, doe je zelf ook automatisch aan meer lichaamsbeweging. Door het water in je aquarium te verschonen, blijf je actief. Deze fysieke en mentale activiteiten helpen om je lichaam en je bloedsomloop te activeren. Ze helpen ook om het risico op bepaalde ziekten en aandoeningen te verminderen.

 Huisdieren helpen je obstakels te overwinnen

Huisdieren zijn ook behulpzaam voor mensen met psychische problemen zoals posttraumatische stress. Ze helpen hen hun emoties te kanaliseren en weer betekenis aan hun leven te geven. Ze kunnen zelfs helpen om ziekte te voorkomen. Katten en honden hebben een veel beter reukvermogen, hierdoor zijn ze eigenlijk veel beter in het detecteren van chemische veranderingen in ons lichaam.

Sommige honden zijn zelfs getraind in het opsporen van symptomen van hypoglycemie of hyperglycemie bij diabetespatiënten. Dit kan helpen te voorkomen dat deze problemen verergeren.

Huisdieren helpen isolatie en eenzaamheid te voorkomen

Het hebben van een huisdier kan je ook helpen gevoelens van eenzaamheid te overwinnen. Dit is voornamelijk omdat een huisdier je altijd gezelschap houdt. Dat is een van de vele redenen waarom oudere mensen besluiten om een ​​huisdier te nemen, of het nu een hond, een kat of een vogel is.

Naast het gegeven dat huisdieren je gezelschap houden, helpen huisdieren zoals honden je echter ook om meer sociale contacten te krijgen. Dat komt omdat goed voor honden zorgen, deels inhoudt dat je elke dag even met ze gaat wandelen. Mensen met honden komen in contact met andere mensen die ook honden hebben omdat ze vaak naar dezelfde parken en andere uitlaatplaatsen gaan.

Huisdieren maken je gelukkiger

Als je je huisdier goed verzorgt en daardoor kunt zien dat je huisdier gezond en gelukkig is, zorgt dit ervoor dat je lichaam dopamine en serotonine aanmaakt. Dit zijn de twee hormonen die invloed hebben op ons geluk en gevoel van welzijn. Tegelijkertijd verlagen ze ook het gehalte cortisol in je lichaam, het hormoon dat stress veroorzaakt. Deze hormonale activiteit leidt tot een gevoel van kalmte.

Huisdieren aaien (als hun anatomie dat toelaat) is ook een goed tegengif tegen verdriet. Dit komt omdat het vergelijkbare voordelen biedft.

Mensenhand en hondenpoot die samen een hartje maken, want het hebben van een huisdier is superleuk

Het hebben van een huisdier geeft je meer verantwoordelijkheid

Dit is een van de beste redenen om kinderen huisdieren te geven. Het hebben van een huisdier houdt namelijk in dat ze voor een ander levend wezen moeten zorgen. Hun huisdier zal afhankelijk zijn van hun verzorging. Als gevolg leren ze niet alleen om te socialiseren met andere soorten, maar ook om zich zorgen te maken over het welzijn van een ander. Dit leert hen om meer empathisch te zijn, niet alleen met andere dieren, maar ook met mensen.

Huisdieren zijn goed voor je immuunsysteem

Het hebben van een huisdier, vooral op jonge leeftijd, stelt je bloot aan nieuwe allergenen en ziekteverwekkers die je immuunsysteem gevoeliger maken. Het kan ook het risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten allergieën verminderen als je er in de eerste paar jaar van je leven aan wordt blootgesteld.

Er is genoeg onderzoek dat bewijst dat dieren ons gelukkig maken. Ze helpen ons in ons dagelijks leven en zijn uitstekende levensgezellen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het hebben van een huisdier niet hetzelfde is als het hebben van een speeltje of een accessoire. Het zijn levende wezens die ons nodig hebben en van ons afhankelijk zijn.

Dat is de reden waarom het aantal verlaten dieren in de wereld zo schokkend hoog is. Om nog maar te zwijgen over het aantal dieren dat mensen kopen. Als samenleving blijven we dieren in de steek laten. Tegelijkertijd blijven we er ook meer fokken om ze te kunnen verkopen. Mensen die zich bezighouden met dit soort activiteiten brengen het leven van deze dieren in gevaar. Adoptiecentra zijn veel betaalbaarder. Niet alleen dat, hiermee kun je er ook zeker van zijn dat je iets goeds doet: het leven van een dier redden.

Uiteindelijk zijn huisdieren wezentjes die gevoelig zijn voor emoties. Ook zij ervaren vreugde en leed. Als we ze onvoorwaardelijk liefhebben, zullen ze ook delen in onze vreugde en pijn


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.