Als mensen tegen je zeggen dat je te gevoelig bent

Als mensen tegen je zeggen dat je te gevoelig bent
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

“Je bent te gevoelig, je maakt altijd van een mug een olifant.” “Je bent te gevoelig” is iets dat een hoop mensen wel dagelijks te horen krijgen. Maar in plaats van dit als onschadelijk te beschouwen, kijken mensen er verschillend tegenaan. Sommige mensen vinden het vervelend of zelfs pijnlijk, en er zijn ook mensen die erdoor aan zichzelf gaan twijfelen. Ze vragen zichzelf af of ze echt de controle over zichzelf verliezen.

Woorden kunnen vaak meer schade aanrichten dan welk wapen dan ook, dat weten we allemaal. Bovendien komt er nog een even belangrijke factor bij kijken: de manier waarop je bepaalde boodschappen interpreteert. Plotseling komt iemand met een zin die je niet verwachtte, een reeks woorden die je verrast, woorden waarvan je geen idee hebt hoe je ze moet verwerken.

“Het kan me niet schelen wat je tegen me zegt. Het interesseert me wat je met mij deelt.”

-Santosh Kalwar-

“Je bent te gevoelig. Ik kan niets tegen je zeggen. Je blaast alles veel te veel op.” Hoe vreemd het ook mag lijken, dit is een van de dingen die het vaakst herhaald worden in genoeg relaties. Het is ook een van de dingen die ons het meeste raken.

De reden dat een groep bijvoeglijke naamwoorden, werkwoorden, zelfstandige naamwoorden en lidwoorden zo’n negatieve invloed op onze geest kan hebben is heel eenvoudig: het maakt je emoties ongeldig. Een sterke mentale aanval, zal je gedachten beïnvloeden, waardoor je je afvraagt ​​of er misschien iets mis met je is.

Daarom moet je weten wat er schuilgaat achter deze groep woorden. Wat denken de mensen die ze tegen je uitspreken, en wat moet je doen?

Jongen die op een steiger zit en te gevoelig is

“Je bent te gevoelig,” hoe vaak heb je dit in je leven gehoord?

Anna is net een kop koffie gaan drinken met haar collega’s. Tijdens het gesprek geeft ze aan dat ze de laatste paar maanden het gevoel heeft dat zij en haar baas niet goed bij elkaar passen. Ze legt uit dat het heel moeilijk voor haar is om de doelen te bereiken die hij voor haar stelt. En dan zegt een van haar collega’s dit tegen haar: “Kom op, als je zijn favoriet bent, dan ben je gewoon te gevoelig, dan maak je het veel te groot voor jezelf.”

Nadat ze dit te horen heeft gekregen, blijft Anna stil. Wanneer ze teneergeslagen en reflectief het café verlaat, doet ze zeer hard haar best om de opmerking rustig te verwerken. Ze weet dat de boodschap een slecht effect op haar heeft, en er is een voor de hand liggende reden waarom de boodschap zo’n pijn doet – haar relatie met haar baas is echt gespannen, ze zijn het niet eens over dingen, en haar werk begint zijn tol te eisen. De opmerking deed haar pijn omdat haar collega haar niet zomaar de steun kon geven die ze nodig had.

Wellicht komt dit voorbeeld je bekend voor. En misschien twijfel je al enige tijd aan jezelf. Klopt het dat ik te gevoelig ben en dat ik problemen zie waar er geen zijn? Wat als ik echt de controle verlies? Voordat je tot die conclusie komt, zou je eens moeten nadenken over enkele van de ideeën die we hieronder zullen bespreken.

Gezicht van een vrouw die te gevoelig is

“Het emotionele brein reageert sneller op een gebeurtenis dan het denkend brein.”

Daniel Goleman

Wat betekent het om ‘te gevoelig’ te zijn?

Alleerst is het belangrijk om één ding duidelijk te stellen – ‘te gevoelig zijn’ betekent niet ‘zeer gevoelig’ zijn. De twee kunnen zelfs heel verschillend zijn.

  • ‘Gevoelige’ mensen zijn degenen die vanuit emotioneel oogpunt omgaan met andere mensen en hun omgeving. Ze zijn zich meestal erg bewust van de kwaliteit van hun relaties en de kleine dingen als het gaat om menselijke interactie. Ze praten openlijk over hun humeur en waarderen meestal andermans oprechtheid en respect. Wanneer andere mensen dit niet geven, lijden ze of voelen ze zich geïrriteerd.
  • Volgens de affecten theorie van Tomkins, heeft iedereen een persoonlijk script voor hoe hij zijn emoties begrijpt en ermee omgaat. Er zijn veel mensen die absoluut geen idee hebben van de innerlijke gemoedstoestanden van anderen. In plaats daarvan reageren ze op die mensen door te denken dat ze alles overdrijven.
  • We kunnen ook niet nalaten te noemen dat er mensen zijn die zich helemaal niet inleven in de emotionele realiteit van een ander. Ze zullen zich er zelfs ongemakkelijk bij voelen.

Dus sommige mensen zullen overdreven gedrag zien in wat eigenlijk volledig normale emotionele patronen zijn. Het punt is dat de persoon met wie je praat jouw sentimentaliteit of persoonlijkheid gewoon niet begrijpt.

Laat anderen jou niet kwetsen

Iedereen reageert op zijn eigen manier op bepaalde dingen. Iedereen heeft zijn eigen manier om de wereld te begrijpen, te voelen en zelfs te ervaren. Dus als iemand tegen je zegt dat je te intens, te gelukkig, te gevoelig of te emotioneel bent, is dit gewoon een manier om jouw persoonlijkheid in de schaduw te zetten, om ongeldig te maken wie je bent als persoon.

Het woordje ‘te’ heeft hier een negatieve connotatie. Het zou dus beter zijn om andere termen te gebruiken en op een andere manier over het probleem te praten. In plaats van de cliché-zin “je bent te gevoelig” te gebruiken, is het beter om woorden te kiezen die nuttiger en productiever zijn. Wat dacht je van: “Ik denk dat het jou negatief beïnvloedt, hoe zul je erop reageren? Kan ik je ergens mee helpen?”

Meisje dat te gevoelig is

Aangezien dit niet de woorden zijn waar veel mensen voor kiezen, moet je snel voor jezelf beoordelen of iemand gelijk heeft wanneer hij zegt dat je “te gevoelig” bent. Gevoelig zijn en de wereld emotioneel zien is niet negatief of een reden om voor gestraft te worden. Het is wie je bent, wie je altijd bent geweest, en het is de manier waarop je ademt, hoe je je voelt…

Dus, laat het je niet te veel raken als iemand deze onjuiste woorden gebruikt. Uiteindelijk is het gewoon zo dat hij niet kan begrijpen wie je werkelijk bent. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.