Je bepaalt zelf hoe je met je emoties omgaat

mei 25, 2018

Jaloers, boos of verdrietig zijn is net zo natuurlijk als ademen. Sommige emoties zijn nu eenmaal inherent aan het mens-zijn. En toch schamen we ons ervoor om ze te voelen. Het afwijzen van deze gevoelens, of niet weten hoe ze te uiten, kan ons zeer angstig maken. Maar je bepaalt zelf hoe je met je emoties omgaat.

Altijd je emoties willen beheersen, is een verloren strijd, hoe hard je het ook probeert. Je moet echter wel voorzichtig zijn met wat je doet en zegt wanneer je bepaalde emoties voelt. Dit is jouw verantwoordelijkheid.

Dus, het is belangrijk om te onthouden dat dingen niet altijd zullen gaan zoals jij het wilt. Dit zorgt ervoor dat je niet gefrustreerd, boos of depressief wordt wanneer dingen buiten jouw controle vallen. Dit alles is gewoon een verspilling van tijd en energie. Je kunt je gevoelens niet controleren of kiezen. Het goede nieuws is echter dat je wel zelf bepaalt hoe je met je emoties omgaat. Laten we hier eens iets dieper op ingaan…

Als menselijke wezens willen we allemaal gelukkig zijn en vooral vrij van ellende. We hebben geleerd dat innerlijke vrede de sleutel tot geluk is. De grootste obstakels voor innerlijke vrede zijn verontrustende emoties zoals woede en gehechtheid, angst en achterdocht. Terwijl liefde en mededogen, een gevoel van universele verantwoordelijkheid de bronnen zijn van vrede en geluk.

-Dalai Lama-

Emoties hebben een adaptieve functie

Emoties dragen een diepzinnige boodschap in zich – ze vertellen je dat er iets gebeurt in je leven. In sommige gevallen, dat iets je aandacht nodig heeft. Angst waarschuwt ons bijvoorbeeld dat gevaar nabij is. Vaak ervaren we verdriet wanneer we een verlies hebben moeten accepteren. De sleutel is om je emoties te ontcijferen, zodat je jezelf beter leert kennen en je bewust actie kunt ondernemen.

Alle emoties zijn nuttig, daarom hoef je je er niet tegen te verzetten. Integendeel, je moet ze voelen, begrijpen en ernaar luisteren. Alleen dan kun je de juiste strategieën bedenken om problemen en moeilijkheden die zich voordoen, aan te pakken.

Droevig gezicht met bloemen er omheen

Zoals je kunt zien, zou je niet bang moeten zijn als je negatieve gevoelens ervaart zoals verdriet, frustratie of jaloezie. Als je weet hoe je die gevoelens moet focussen, zullen ze je helpen het probleem in de hand te houden. Ze zullen je helpen om te groeien. Dat gezegd hebbende, als deze negatieve emoties zo intens worden dat je ze niet kunt beheren, moet je professionele hulp zoeken. Een getrainde professional kan je helpen om te voorkomen dat je jezelf of je relaties schade toebrengt.

Vergeet echter ook je positieve emoties niet. Waarvan geluk zonder twijfel de meest krachtige is. Dit soort emoties zijn adaptief, zolang je ze maar op een evenwichtige manier uitdrukt. De boodschap die ze overbrengen vertelt ons dat we ons in een goede en nuttige periode in ons leven bevinden. Deze emoties zijn de boodschappers van welzijn.

“Een emotioneel intelligent persoon heeft capaciteiten op vier gebieden: hij kan emoties identificeren, gebruiken, begrijpen en reguleren.”

John Mayer

Hoe bepaal je hoe je met je emoties omgaat?

Er bestaat geen magische formule om te weten hoe je met je emoties omgaat. Het is echter nooit goed om je tegen je emoties te verzetten of ze onder controle te willen houden. Dit leidt tot veranderde emotionele toestanden die alleen maar schade veroorzaken. Ons verlangen om perfect te zijn, maakt dat we afstand nemen van het echte zijn. Je bent geen robot en ook niet bovenmenselijk. Je bent een persoon en mensen voelen allerlei emoties.

“Als ik het heb over het beheersen van emoties, bedoel ik de emoties die echt stressvol en slopend zijn. Emotioneel zijn maakt ons leven rijk.”

-Daniel Goleman-

Vrouw met haar hoofd in de wolken

Zoals je kunt zien, worden emoties te intens of blijven ze te lang hangen, vanwege hoe je met je emoties omgaat. Misschien omdat je iets probeert te beheersen dat oncontroleerbaar is. Je zegt waarschijnlijk tegen jezelf dat dingen op een andere manier moeten zijn, maar ze zullen niet altijd zijn zoals je wilt dat ze zijn. Evenmin zullen mensen zich gedragen volgens jouw waarden en principes. Dit is iets dat je altijd moet zien te onthouden.

Het enige dat je onder controle hebt, is hoe je met je emoties omgaat. Om dit op de juiste manier te doen, moet je je emoties eerst leren te identificeren. Denk vervolgens na over hoe je het gevoel op een gezondere manier kan kanaliseren. Gebruik het om bij te dragen aan je persoonlijke groei. Met andere woorden, oefen emotionele verantwoordelijkheid.

Wat je ervaart, hangt dus af van de situatie waarin je je bevindt. Kiezen wat je met je emoties wilt doen, is jouw verantwoordelijkheid, evenals de brug naar emotioneel welzijn. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om te kiezen wat je voelt, maar om weten hoe je je emoties kunt handhaven.