Omgaan met verlies door ervan te leren

Omgaan met verlies door ervan te leren

Laatste update: 03 mei, 2018

Omgaan met verlies is mogelijk. Wanneer we iets of iemand verliezen, schuilt er achter al de pijn, verbijstering en trots een les. Een les die ons allemaal op zichzelf zal genezen. Het begrip dat we hebben van het verlies is gekoppeld aan de willekeurige interpretaties van ons ego. Afhankelijk van hoe we ons tot ons ego verhouden, zullen we het verlies ofwel als pech of een onderdeel van ons lot beschouwen. Of als een situatie waarvan we kunnen leren terwijl we het doormaken.

Zoals Charles Dickens ooit eens zei: “ik leer wat ik moet leren van elke mislukking.”  Lees verder en ontdek samen met ons het beste advies om met verlies om te gaan.

Als we lastige ervaringen doormaken die moeilijk te verwerken zijn, is niemand van ons hierop voorbereid. De verliezen en mislukkingen zelf bereiden ons voor. Verliezen maken ons completer en vollediger als mensen en leren ons belangrijke dingen over het leven, zelfs als ons ego zijn hoop op andere dingen heeft gevestigd.

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met het verlies van familieleden, vrienden of partners. Het verlies niet onder ogen willen zien of accepteren is echter het ware probleem. We weten dat deze dingen zullen gebeuren en wanneer ze gebeuren, zullen we van elk ervan iets leren. Er bestaat geen twijfel over dat er veel lessen zullen worden geleerd, die net zo waardevol als pijnlijk zijn. Omgaan met verlies maakt inderdaad een essentieel deel uit van ons leven.

De beste manier om te winnen is om niet altijd te willen winnen.

Omgaan met verlies: hoe je er sterker uit kunt komen

Lijden is een aspect van het leven dat niet kan worden uitgeroeid, omdat de invloed van toeval of dood iets is dat altijd bij ons zal zijn. Zonder hen zou het leven niet compleet zijn. De pijn die het verliezen van familieleden en geliefden ons bezorgt maakt deel uit van het hele proces van het leven. Anders zou het leven geen leven zijn.

Acceptatie is de sleutel tot het omgaan met verlies. Zodat de natuurlijke pijn niet leidt tot een aanhoudend en langdurig lijden dat een ongepaste staat van zijn veroorzaakt.

Vrouw die moet huilen

In zijn prachtige boek Man in Search of Meaning toont Viktor Frankl ons verlies vanuit een meer humanistisch en adaptief perspectief. De manier waarop de mens zijn bestemming en al het lijden dat het met zich meebrengt accepteert, voegt een diepere en rijkere betekenis toe aan zijn leven. Zelfs onder de moeilijkste omstandigheden is het mogelijk om je moed, waardigheid en vrijgevigheid te behouden. Als je je menselijke waardigheid vergeet of verliest, word je het meest destructieve dier van alle dieren.

Het zijn vaak uitzonderlijk moeilijke situaties, zoals het verlies van een familielid of het uiteenvallen van een relatie, die ons de mogelijkheid bieden om spiritueel te groeien en onze grenzen te overschrijden. Degene die het vertrouwen in zijn toekomst verliest is gedoemd en hulpbehoevend. Zijn leven zal worden gevuld met lichamelijke en geestelijke apathie.

Wat we ons echt niet kunnen veroorloven om te verliezen, is onszelf. Dit zou onze eerste en laatste prioriteit moeten zijn en zou het grootste belang in ons leven moeten hebben.

“Vertel het mij en ik zal het vergeten, onderwijs mij en ik zal het onthouden, betrek mij erbij en ik zal het leren.”

-Benjamin Franklin-

Omgaan met verlies: een leerproces

Hetgeen we leren wanneer we iets of iemand verliezen is niet altijd positief. We moeten ook leren van de negatieve aspecten waar het verlies ons mee achterlaat. En dit hoort allemaal bij het omgaan met verlies. In emotionele onrust laat verlies bijvoorbeeld een bijna onuitwisbare stempel op ons ego achter. Dit blijft zijn tol eisen zelfs als onze gevoelens niet langer leven. Daarom moeten we leren van de slechte aspecten van het verlies. We moeten focussen op de goede dingen die overblijven als gevolg van de hele situatie.

Ik leer van elk verlies, ondanks de pijn.

Vrouw die denkt aan haar pijn

Vanaf het moment dat we geboren worden, leren we dingen te bezitten en dicht in de buurt te blijven van wat en wie we liefhebben om veiligheid te vinden. Maar heel weinig mensen helpen ons om te weten wat we moeten doen of voelen als we een geliefde verliezen of een ander soort scheiding ervaren. Wanneer we het verlies van een dierbare, een relatie, een droom of iets materieels ervaren, zijn de belangrijkste oorzaken van de pijn de gehechtheid en angsten die we gedurende ons leven hebben aangenomen of gegenereerd.

Om de verliezen te overwinnen en er sterker uit te komen, moeten we ons concentreren op de positieve dingen die deze ervaringen in ons kunnen doen ontwaken. Het meest waardevolle aan dit soort ervaringen zijn de lessen die ze ons bieden. Lessen die ons in staat zullen stellen om de kracht en het verlangen te vinden om door te blijven gaan in het leven.

Slim zijn is leren van ervaringen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.