Wat zonnebloemen ons leren: draai je altijd naar het licht!

Wat zonnebloemen ons leren: draai je altijd naar het licht!
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Van zonnebloemen kunnen we veel leren. We kunnen hun instinct imiteren. Want ze zoeken voortdurend het zonlicht, halen er voedingsstoffen uit en groeien in schoonheid en met kracht. Maar onthoud ook dat jouw echte zon niet een ster is waarrond jij beweegt. Het zit in jou. Ga er dus naar op zoek, schenk er aandacht aan en volg zijn instinct.

In de folklore van vele culturen vinden we interessante en magische gegevens met betrekking tot zonnebloemen. Vaak worden ze geassocieerd met de waarheid, eerlijkheid en trouw. Er bestaat ook een verhaal over het gebruik van zonnebloemen als je twijfelt over iets. Het enige wat je dan hoeft te doen is onmiddellijk bij het opgaan van de zon een zonnebloem te plukken en het onder je hoofdkussen te leggen. Wanneer je ‘s morgens wakker wordt, zal alles wat je moet doen helder zijn.

We zijn allemaal net als zonnebloemen; we hebben grijze dagen waarop we het hoofd laten hangen en dagen waarop we het hoofd met een gelukkig gevoel oprichten naar de zon.

De legende van Clytia

Maar dit positieve verhaal verliest wat van zijn impact wanneer we de Griekse mythologie bekijken. Een klassieke legende vertelt over een zeemeermin met de naam Clytia. Ze werd hopeloos verliefd op de zonnegod Helios en het licht dat hij uitstraalde elke keer hij haar voorbijging. Ze bewonderde zijn kracht en schoonheid. Maar hij merkte haar nooit op en gaf haar nooit enige aandacht.

De dagen werden maanden en de maanden jaren. Uiteindelijk raakte Clytia haar uiterlijk van zeemeermin kwijt en begon ze wortels te krijgen. Ze hechtte zich vast aan de grond en liet gouden bloembladen uit haar mooie gezicht groeien. De tijd en de trouw die voortvloeiden uit haar onbeantwoorde liefde, veranderden haar in een zonnebloem. Ze werd een mooi wezen wiens enige doel het was om de blik te volgen van het object van haar onmogelijke liefde: Helios.

Net als de legende aantoont, richten we onze blik en verlangens soms op onmogelijke doelen. Dat is de reden waarom we in staat moeten zijn om aandacht te geven aan het licht binnenin ons en om het aan te wakkeren. Het zal ons beter kunnen begeleiden dan uitwendige factoren.

Een geblinddoekte vrouw die voor een veld met zonnebloemen staat en zelf ook een zonnebloem vasthoudt

De beste kansen zoeken

In het leven zijn er vele keerpunten. Dit is net als bij de zonnebloemen. Ze draaien rond om het zonlicht te volgen en hun natuurlijke magie te volbrengen. Maar het is duidelijk dat wij in ons DNA het natuurlijke instinct niet bezitten om ons naar een dergelijke positiviteit te richten. We worden niet op een natuurlijke manier aangetrokken tot nieuwe kansen. Het is niet zo dat we spontaan gericht zijn op veranderingen die ons doen groeien of initiatieven die ervoor zorgen dat we beter en gelukkiger worden.

Elke dag bewegen mensen zich door velden die vol geplant zijn met zaden van onzekerheid en onkruid van angst. Er is geen Noordster die ons de weg kan wijzen. We zijn dus haast verplicht om ons te richten op ons innerlijk licht. Het zal ons begeleiden op de paden waar niets gegarandeerd, zeker of praktisch is.

Met de kracht van hoop en volharding plukken we onze wortels uit onze comfortzone zodat we op nieuwe en hoopvolle reizen kunnen vertrekken.

Richard Wiseman is psycholoog aan de Universiteit van Herfordshire. Hij is ook de auteur van enkele interessante boeken: 59 Seconds: Think a Little, Change a Lot en The Luck Factor. In dit laatste boek legt hij uit hoe belangrijk de emotionele toestand van iemand is om geluk aan te trekken of af te stoten. Het heeft met allesbehalve magie te maken. Eigenlijk is het alleen een geestelijke houding en openstaan voor nieuwe mogelijkheden. We stellen ons open voor die lichtstralen waar geluk en zelfs gelukkig toeval in ons voordeel kunnen werken.

Een katje dat op het blad van een zonnebloem slaapt

Jij creëert je eigen buitenkansen

Elizabeth Nutt Williams is hoogleraar in de psychologie en onderzoeker aan het St. Mary’s College van Maryland. Ze deed een erg interessant onderzoek naar de factor ‘geluk’ (in de zin van toeval). Ze deed een poging om te beschrijven welke factoren en kenmerken eigen zijn aan mensen die een grotere neiging hebben om geluk te ervaren. We hebben het hier over de onverwachte uitbarstingen van buitenkansen die we vaak associëren met lot of zelfs met magie.

Van alles wat een gelukkig toeval teweegbrengt, zijn volharding en werken de meest zekere.

Ze toonde bijvoorbeeld aan dat mensen die gelukkig lijken hoger scoren op vlak van openheid, veerkracht, probleemoplossende positiviteit, zelfvertrouwen, vernieuwing en creativiteit. Ze scoren ook lager op gebieden zoals neurose, angst, schuld en woede.

Een veld vol met zonnebloemen bij zonsondergang

Wat kunnen we hieruit opmaken? Net als een vuurtoren kan je je eigen gelukkig toeval creëren en je innerlijke laten draaien. Laat het jou begeleiden in de richting van voldoening en welzijn. Doe dit door het leven te benaderen vanuit een meer ontspannen perspectief.

Cognitieve flexibiliteit en het vermogen om je behoeften in te schatten zijn eigenschappen die je kunnen helpen om je blik op meer vruchtbare gronden te richten.

Laten we allemaal vermijden om te zijn als Clytia. Haar verhaal is misschien wel poëtisch, maar het is een duidelijk voorbeeld van iemand die al haar energie en gevoelens op een onmogelijke droom richt. Laten we zijn als zonnebloemen, gemaakt van licht, positiviteit, gelukkig zijn, vertrouwen en het vermogen om onze eigen paden te verlichten. Dit zal ons tot echt geluk brengen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.