De waarheid achter ieder masker

De waarheid achter ieder masker

Laatste update: 17 maart, 2017

In het algemeen houden de meesten van ons ervan om ons te verkleden met Halloween of Carnaval en misschien dragen we er zelfs wel een masker bij. We houden ervan om te doen alsof tijdens een bepaalde dag van het jaar, waarbij we ons verstoppen achter een personage en leven in de wereld van fantasie.

Maar we realiseren ons niet dat we behalve met Halloween ook iedere andere dag maskers dragen om ons te verstoppen voor anderen, of zelfs voor onszelf. Andere mensen zien het beeld dat we naar buiten brengen. Omdat we bang zijn om alleen te zijn, of gewoon omdat we sociale patronen volgen, verstoppen we ons achter uitvoerige vermommingen.

“Het verschrikkelijke is dat om een verbinding tot stand te brengen, als je met anderen wilt communiceren je een soort personage moet uitvinden dat communiceert, dat niet hetzelfde is als wat er binnenin je zit, en vanaf daar begin je steeds meer te geloven in het personage, zodat je jezelf vergeet en je blijvend in het personage gelooft.”

-Manuel Pig-

Het masker zegt meer dan je gezicht

Een masker is een vermomming, een voorwerp dat je ware gezicht bedekt en je fysieke uiterlijk verandert. Dus metaforisch gezien is een masker ook een manier om je persoonlijkheid te bedekken en een identiteit te portretteren dat anders is dan je ware identiteit.

Een van de meest voorkomende onbewuste redenen om jezelf te laten zien als iemand die je niet bent, is angst om niet gerespecteerd, geliefd of geaccepteerd te worden. Het is normaal om een beetje te doen alsof en om niet helemaal eerlijk te zijn, omdat je je zekerder voelt als je bent hoe andere mensen van je verwachten.

Jezelf verstoppen is een menselijke reactie op de angst om veroordeeld te worden. Zo kun je je bijvoorbeeld stoer gedragen zodat andere mensen niet zien dat je kwetsbaar bent, kun je er stoïcijns uitzien op een begrafenis, kun je je vriendelijk gedragen zodat je je baan niet verliest enzovoort.

Gezicht

We spelen een rol van wat we zijn en we zijn de rol die we spelen

Calderón de la Barca heeft het volgende bericht voor ons: we stoppen zoveel energie in het doen alsof, maar we doen geen moeite om te proberen te accepteren wie we echt zijn en om onszelf te verbeteren. Het lijkt makkelijker te zijn om te liegen en oneerlijk te zijn en alleen maar oppervlakkig aanwezig te zijn.

Dit alles creëert een gebied waarin de verschijning belangrijker wordt dan ware gevoelens. We laten ons meeslepen door vooroordelen, beelden en aannames. Het zou gunstig zijn om te leren om je eigen masker af te doen en verder te kijken dan de maskers van andere mensen als je ze tegenkomt.

De beste manier om je masker af te doen, is door je ware zelf te leren kennen en het een kans te geven. Op deze manier kun je je ware zelf ook aan de mensen om je heen laten zien zonder trucjes en met je eigen magie. Zonder al die onnodige illusies zul je veel gelukkiger zijn, want je realiseert je dat alles en iedereen een plek heeft in het leven.

Sommige mensen worden niet bedekt door het masker, maar worden erdoor onthuld

In tegenstelling tot hoe het ook mag lijken, zal het masker dat je maakt vroeg of laat afvallen of gaten krijgen, wat een nieuw licht werpt op de waarheid erachter. Dit is wat er gebeurt met de meeste mensen: het masker onthult wie ze werkelijk zijn, omdat de tijd hen uiteindelijk verraadt.

Masker

Met andere woorden: hoe uitgebreider het masker is, hoe meer je ware zelf te zien is, net als José Saramago ons leerde. Het gevaar is dat je niet alleen jezelf bedriegt, maar je bedriegt ook anderen. Relaties zijn gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen en als je doet alsof je iemand bent die je niet bent, elimineert dit automatisch deze twee waarden.

 We weten allemaal hoe het is als iemand van wie we dachten dat we hem/haar kenden ons bedriegt, als we erachter komen dat hij/zij niet was wie we dachten dat hij/zij was. De waarheid zorgt ervoor dat we gedrag zien dat diegene voor ons probeerde te verstoppen.

“Toen hij naar ons keek, leek het wel alsof hij naar de waarheid zocht binnenin ons, of dat hij wist dat achter alles er iets anders was.”

-Clara Sanchez-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.