Je onvolmaaktheden zijn juist mooi

Je onvolmaaktheden zijn juist mooi

Laatste update: 21 november, 2016

Je kleed jezelf met mooie en trendy kleding, je kamt je haren, je gaat op dieet om net een maatje slanker te worden, je gebruikt crèmes om je onzuiverheden te verbergen, je draagt hoge hakken om er langer uit te zien en doet make-up op om je schoonheid te benadrukken. Maar hetgeen juist echt mooi is, is alles wat daar onder verborgen gaat: jij, met alle oneindige schoonheden en onvolmaaktheden die bij een vrouw horen.

Wie bepaalt er wat wel of niet mooi is? Niemand kan jou vertellen wat schoonheid inhoudt, of je wel of niet mooi bent. Daarom moet je jezelf waarderen zoals je bent en weten dat jouw schoonheid weerspiegeld wordt in alle aspecten van je leven, van jouw bestaan.

“De schoonheid van een gezicht is kwetsbaar, het is een vluchtige bloem. Maar de schoonheid van de ziel is sterk en zeker.”

-Molière-

Volmaaktheid is vermoeiend

Als je denkt aan alle cosmetische ingrepen en anti-verouderingsbehandelingen die mensen ondergaan, dan lijkt het wel alsof we alles dat oud, gebroken of onvolmaakt is afwijzen. Onze huidige consumptiemaatschappij, die waarde hecht aan lange, dunne en vrijwel volmaakte vrouwen, heeft onze waarden achterwege gelaten, zoals wat het betekent om vrouwelijk te zijn of wat de schoonheid van een echte vrouw is.

Ogen en Mond

Het is zo vermoeiend om voortdurend bezig te zijn met hoe je er zo aantrekkelijk mogelijk uit kunt zien, hoe je kunt voldoen aan het idee van ideale schoonheid dat ons vanaf dat we jong zijn is opgelegd, dat we voortdurend op tv zien en in tijdschriften. We proberen te voldoen aan een ideaal dat onmogelijk te bereiken is, omdat het niet echt is. En dit streven zorgt ervoor dat we niet in staat zijn te zien hoe mooi we eigenlijk van onszelf al zijn.

De schoonheid en kracht van onvolmaaktheden

Japanners herstellen gebroken keramiek met een sterke goudlijm, waardoor ze juist de nadruk leggen op de onvolmaaktheid in plaats van deze te verbergen. Ze geloven dat wanneer iets gebroken of beschadigd is het een verhaal heeft, waardoor het alleen maar mooier wordt. Deze traditionele kunstvorm wordt Kintsugi genoemd.

Als we dit idee zouden toepassen op mensen, dan zouden we leren om onvolmaaktheden en veroudering, en alle wijsheid en kracht die hiermee gepaard gaan, juist te waarderen. We zouden leren om onszelf te accepteren zoals we zijn, zonder het verstrijken van de tijd en hetgeen ons mooi, wijs en sterk zou maken tegen te gaan.

“De schoonheid van een vrouw zit niet in de kleding die ze draagt, het figuur dat ze heeft of de manier waarop ze haar haar kamt. De schoonheid van een vrouw kan gezien worden in haar ogen, omdat dit de deur is naar haar hart, de plek waar liefde schuilgaat. Ware schoonheid wordt bij een vrouw weerspiegeld in haar ziel. Het is de zorgzaamheid die ze met liefde geeft, de passie die ze toont. En de schoonheid van een vrouw neemt met het verstrijken van de jaren alleen maar toe.”

-Audrey Hepburn-

Laat je kwetsbaarheid zien

Het is een veelvoorkomende aanname dat volmaakte mensen niet huilen, falen, rond hoeven lopen in een lichaam dat niet voldoet aan de uiterlijke standaarden die de maatschappij oplegt, zich niet kwetsbaar opstellen of bang zijn. Hoe kan zo’n persoon nu gelukkig zijn? Het is juist van belang om te leren om je kwetsbaarheid te laten zien. De dingen die ons kwetsbaar maken, kunnen soms ook juist de dingen zijn die onze band met anderen hechter maken.

Misschien zijn we bang om onze kwetsbaarheid te tonen, maar wanneer we onszelf nooit eens kwetsbaar opstellen, zullen we nooit onszelf zijn. We leren dan niet om aan anderen te laten zien we wie werkelijk zijn. Het doet misschien pijn, maar toch is het een risico dat we moeten nemen om aan de hand van onze eigen identiteit te kunnen leven.

Onvolmaakte schoonheid

Beetje bij beetje herinneren steeds meer mensen zich dat ware schoonheid helemaal niet een hartstikke jong en zeer dun model is; ware schoonheid is echt, onvolmaakt en wordt onthuld door het verstrijken van de tijd. Het houdt in dat je waarden opdoet als zelfvertrouwen, een goed gevoel van welzijn en het gevoel anders te zijn.

Lachende Vrouw

Het is echter vrij lastig om iemands idee van schoonheid te veranderen, vooral omdat schoonheid subjectief is. Het betekent voor iedereen iets anders. Schoonheid is onvolmaakt, natuurlijk en probeert niets te verbergen of zich voor te doen als iets dat het eigenlijk niet is. Het probeert de tekenen van veroudering niet te verbergen, maar waardeert juist de wijsheid en de geschiedenis waarmee het gepaard gaat en laat dit zien aan de wereld.

Laat je onvolmaaktheden zien en leer mooi te zijn

Jouw schoonheid wordt duidelijk wanneer je jezelf laat zien zoals je werkelijk bent, wanneer jouw ware zelf aan het licht komt, wanneer je jezelf niet probeert te verbergen, wanneer je openlijk lacht en huilt, wanneer je bang bent en dit durft te laten zien, wanneer je jezelf kwetsbaar voelt en deze kwetsbaarheid deelt met anderen, wanneer je durft lief te hebben en je hart te openen. Dan ben je mooi.

Is er ook maar iets mooier dan gewoon jezelf zijn? We hebben geleerd om onszelf te verstoppen, om onszelf te verbergen achter een laag make-up, maar we moeten juist naar buiten treden, onze vleugels openslaan en vliegen. Onze ware schoonheid laten zien is namelijk een daad die moed vereist.

“Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst betekent, maar juist het overwinnen van angst. De dappere man is niet de man die niet bang is, maar de man die zijn angst overmeestert.”

-Nelson Mandela-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.