Hoe ver je ook rent, je ware zelf zal je altijd inhalen

Hoe ver je ook rent, je ware zelf zal je altijd inhalen

Laatste update: 05 augustus, 2016

In het leven proberen we er vaak bij te horen. En als het dan eindelijk gebeurt dat je ergens bijhoort, biedt het leven ons weer een andere uitdaging die we moeten zien te overwinnen.

Het is belangrijk om te weten dat angst voor het onbekende en de behoefte om alles in twijfel te trekken volledig normaal is gedurende tijden van verandering. Het zijn tekenen die erop wijzen dat er iets interessants gebeurt in je leven.

Gedurende grote veranderingen, of zelfs gedurende de meest normale en onbelangrijke ups en downs van het leven, kunnen we het gevoel hebben dat onze identiteit bedreigd wordt en zo nemen wij dit waar.

“Wees jezelf; alle anderen zijn al bezet.”
-Oscar Wilde-
Spiegel

Stel jezelf de simpele handeling voor van het delen van een lift met je buurman. Zenuwachtig worden omdat we niet weten wat we moeten zeggen kan ons een ongemakkelijk gevoel geven en we stellen onszelf direct vragen als Waarom reageer ik op deze manier?, of misschien maken we onszelf belachelijk: Ik dacht dat ik volwassen was, maar kijk wat er gebeurt.

Al deze vragen wijzen erop dat ons bestaan belangrijk voor ons is en belangrijker nog, dat ons bestaan onthult wie we werkelijk zijn.

Als we van onszelf houden, dan willen het meest waarheidsgetrouwe beeld van onszelf overbrengen.

Onze ware zelf en ons gevoel van eigenwaarde

Jezelf kennen betekent dat je bereid bent om bemind te worden.

Als we een laag gevoel van eigenwaarde hebben, dan zullen we proberen om de persoon die we zo devalueren te verbergen en zo betreden we het labyrint van korte blikken, ongemakkelijke houdingen, oppervlakkige behandeling en vluchtige en tijdelijke relaties.

Het gebrek aan duidelijkheid over wie we zijn en wat we willen wordt weerspiegeld door de gecompliceerde relatie tussen onze geest en onze omgeving. Het zet ons ertoe aan om de beslissingen die we maken voortdurend in twijfel te trekken.

Maar je zou één ding moeten begrijpen: afgezien van de externe omstandigheden die je in een situatie hebben gebracht waar je niet in wilde verkeren, heb je alles wat je in dit leven besloten hebt helemaal zelf besloten. Hoe klein of triest de opties ook mochten lijken, je hebt zelf voor de ene of de andere gekozen.

Stop met rennen en geef toe aan je ware zelf

Er komt een moment waarop je moet stoppen met jezelf in twijfel trekken en jezelf bestraffen. Bekrachtig altijd opnieuw wat je wilt, maar alleen als je jezelf bevrijd hebt van de twijfels over je bestaan.

Dit zijn twee zeer verschillende manieren van groeien, maar met de één zul je weten hoe je onnodig lijden kunt vermijden. Je zult in staat zijn om te leven volgens je waarden.

Hart

Jezelf zijn betekent niet dat je de wereld kunt vormen zoals je maar wenst. Jezelf zijn betekent dat je de dingen neemt zoals ze komen, dat je leeft vanuit je essentie en dat je je door het leven laat belonen voor je strijd… en tegelijkertijd zou je het leven moeten terugbetalen door onmiskenbaar jezelf te zijn.

Het vergt moed om te zijn wie je werkelijk bent, met alles wat dat inhoudt. Zonder talentloos andere mensen na te doen.

Wanneer ben ik trouw aan mezelf?

Ik ben niet dat wat me overkomt. Ik ben de waarheid die al wat me overkomt huisvest. Als een glazen pot die water, vuil of zaden kan bevatten – het blijft altijd dezelfde pot.

De mensen die deel uitmaken van mijn leven leren mij lessen: ze weerspiegelen wat mijn binnenste uitstraalt. Ze geven me een ongemakkelijk gevoel, ze zijn onverschillig naar mij toe, ze laten een stempel op me achter. Ze zijn allemaal een deel van mij dat ik zelf soms niet kan zien.

Door middel van de moeite die ik erin steek, is mijn essentie aanwezig in alles wat ik doe. Soms omdat ik me verzet, andere keren omdat ik toegeef aan mijn ware zelf.

Mijn twijfels zijn niet mijn vijanden. Ze zijn tekenen die me leiden, die me uitdagen om nieuwe dingen te ontdekken, die me uitdagen zonder dit van me te eisen, die me kennen zonder me te beperken.

Durf jezelf te zijn. Het is een luxe die binnen je bereik ligt.