Ware schoonheid zit van binnen

september 21, 2016

Ik ben niet gelukkig met hoe ik ben. Ik houd niet van mijn lichaam. Ik zie er niet goed uit.

Ik haat mijn tanden, mijn borsten, mijn heupen. Ik moet nog veel meer afvallen. Ik ben dit babyvet nog steeds niet kwijt.

Ik ontwikkel nooit een goede band met mensen. Ik ben bang om beoordeeld te worden. Al mijn vrienden hebben een relatie, maar ik niet.

Komt dit je bekend voor?

Dit is het gesprek dat we vaak met onszelf hebben. Deze manier van spreken wordt een manier van onszelf saboteren, waardoor onzekerheid ontstaat en het zelfvertrouwen vermindert en je niet meer van jezelf houdt.

Denk nu eens na… Wat zijn de dingen die je wel leuk vindt aan jezelf? Je ogen, je haar, je vriendelijkheid, je onvoorwaardelijke loyaliteit? Je kunt vast wel honderden dingen bedenken binnenin je ziel.

Vlinders

Er is een eindeloze schoonheid achter onze onzekerheden die we in twijfel trekken, wat ons bang maakt.

We zijn wat we denken en met deze overtuigingen trekken we een vermomming aan die voorkomt dat de wereld ons ziet zoals we echt zijn. Maar soms ziet zelfs de rest van de wereld al hoe geweldig we zijn voordat we dat zelf zien.

“Alleen met het hart kan iemand echt zien; het essentiële is onzichtbaar voor het blote oog.”

St. Exupéry

Wat belangrijk is, is de ziel. Wat er zich onder al die lagen kleding bevindt. Het onzichtbare. Dat wat niet voor het blote oog zichtbaar is. Ware schoonheid is intern, het enige soort dat nooit verloren gaat, het soort dat niemand je af kan nemen en alleen maar te zien is als je door de ogen van de ziel kijkt.

Het is dat wat niet gemeten kan worden, want ware liefde is een houding. We houden ons allemaal bezig met ons uiterlijk en we willen niet vreemd overkomen of botsen met de gewoontes die ons gevangen houden en niet toelaten dat de wereld onze pracht ziet. Maar de realiteit is dat er geen make-up is op deze planeet waardoor een gemeen hart als mooi beschouwd wordt. Het erkennen hiervan is ontzettend belangrijk voor ons zelfvertrouwen.

Hart

“Uiterlijke schoonheid is alleen maar een betovering van dit moment. Het uiterlijk van het lichaam is niet altijd een weerspiegeling van de ziel.”

-George Sand-

Een mooi innerlijk zorgt ervoor dat je van het leven kunt genieten en geen last meer hebt van leegtes en negatieve gevoelens. Je hoeft je schoonheid niet met make-up en trendy kleren te fabriceren, want ware schoonheid zit van binnen.

Wees vriendelijk, laat niet toe dat de pijn je hard maakt. Creëer je eigen schoonheid, één die niet bepaald wordt door woorden, en cultiveer hem met kleine details. De sleutel is er, vanbinnen.