De waarheid is hard, maar leugens blijven pijn doen

De waarheid is hard, maar leugens blijven pijn doen

Laatste update: 05 december, 2016

De waarheid is maar één keer hard, maar leugens blijven hard aankomen elke keer dat je er weer aan denkt. Vooral omdat ze je gevangen zetten. Leugens houden je gevoelens gegijzeld en zorgen ervoor dat je allerlei waarheden in twijfel begint te trekken. Leugens zorgen ervoor dat alles dat je toe nu toe hebt meegemaakt en gevoeld hebt nep voor je begint te lijken.

Wanneer iemand tegen ons liegt, kunnen we het gevoel krijgen alsof we verwijderd worden van de realiteit. De schok van een neppe of niet samenhangende ervaring zorgt er namelijk voor dat we gedesoriënteerd raken. Zelfs dusdanig dat we het gevoel hebben alsof we gek worden van onszelf en onze realiteit.

De leugens die verteld worden om te voorkomen dat iemand gekwetst wordt, doen uiteindelijk namelijk alleen maar pijn. Deze leugens doen veel meer pijn dan de andere gevoelens, gedachten of emoties die veroorzaakt worden door de persoon die iets voor ons verborgen wilde houden of een klap wilde verzachten.

Meisje

Een relatie die gebaseerd is op een leugen is gedoemd te mislukken

We moeten weten dat relaties die niet gebouwd zijn op een stevig fundament van oprechtheid net zo breekbaar en wankel zijn als een kaartenhuis. Dit soort relaties kunnen alles en iedereen vernietigen wanneer ze uiteindelijk in elkaar storten.

Het leven kent namelijk veel vormen van bedrog die ervoor zorgen dat we aan onszelf en onze gevoelens gaan twijfelen. Het is zelfs zo dat het om te liegen helemaal niet nodig is om leugens te vertellen; het is al genoeg om je nep te gedragen en een trouwe volgeling te zijn van hypocrisie.

Mensen die liegen, moeten zichzelf ervan overtuigen dat het niet erg is om valse overtuigingen in elkaar te zetten en hun geest toestemming te geven om deze overtuigingen uit te werken.

Meisje met Vogel

Ze moeten ons de waarheid vertellen en wij moeten bepalen of deze waarheid hard is of niet

De emotionele pijn die leugens creëren is diepgaand en immens. We ervaren een hoop verdriet en huilen om situaties die vermeden hadden kunnen worden.

Hoe hard een waarheid ook kan zijn, tenminste geeft het ons de mogelijkheid om onze besluitvaardigheid, ons vermogen om dingen te analyseren en ons vermogen om onze eigen emotionele en cognitieve identiteit te bepalen sterker te maken. Op zijn minst hebben we de keuze om onze eigen sporen aan te leggen, zodat we de tunnel kunnen vermijden en meer kunnen leren over de wereld om ons heen en de beste manier om de paden waar we op stuiten vrij te maken.

Bedrog is vaak een manier om onszelf te beschermen tegen de gevaren die de waarheid kan vormen. Dit creëert echter alleen maar nog meer verdriet. De leugens die verteld worden om de waarheid te vermijden, zijn namelijk het meest pijnlijk. Dit zijn de leugens die het meest verdraaid worden opgevat en al het positieve dat ze tegenkomen vernietigen.

Hoofd met Takken

Leer jezelf te beschermen tegen leugens

We moeten leren om de dingen die we zeggen en horen door een filter te halen. We moeten onszelf doof maken voor sommige dingen die we horen en altijd proberen om kritisch na te denken. Laten we niet vergeten dat veel mensen ons een auto proberen te verkopen terwijl ze donders goed weten dat de motor kapot is.

Om een beter begrip te krijgen van de criteria waar we ons aan moeten houden wanneer we de dingen die we horen en zeggen willen beoordelen, delen we even een wijze les van Socrates over de filters waar we onze gesprekken doorheen moeten halen.

De leerling van een wijze filosoof kwam op een dag thuis en zei tegen zijn meester: “Meester, een vriend sprak slecht over u…”

“Wacht!” onderbrak de filosoof hem. “Heb je hetgeen je mij nu van plan bent te vertellen door de drie filters gehaald?”

“De drie filters?” vroeg zijn leerling hem.

“Ja. De eerste filter is de waarheid. Weet je zeker dat hetgeen je mij wilt vertellen echt waar is?”

“Nee. Ik hoorde een van de buren erover praten.”

“Je moet het minstens door de tweede filter hebben gehaald, die vriendelijkheid is. Is hetgeen je mij wilt vertellen goed voor iemand?”

“Nee, niet echt. Juist in tegendeel…”

“Oh, wow! De laatste filter is noodzakelijkheid. Is het echt van belang om mij datgene te vertellen wat je zo erg dwars zit?”

“Eerlijk gezegd niet, nee.”

“Welnu,” zei de wijze man met een glimlach op zijn gezicht. “Als het niet waar, goed of noodzakelijk is, laten we het dan maar onder de tafel vegen en het gewoon vergeten.”

Vrouw en Vlinder

Doorgaans is degene wiens wensen overeenkomen met de leugen degene die de leugen het eerste zal geloven. Om dus de waarheid te horen te krijgen, moeten we eerst in staat zijn om de waarheid te omvatten. En hier hebben we ongetwijfeld een goede ontvanger voor nodig.

Wanneer iemand een leugen vertelt, moet hij zich ervan bewust zijn dat hij intelligent genoeg moet zijn om de leugen vol te houden of het tegenovergestelde doen en juist de waarheid vertellen.

De slachtoffers van leugens worden uiteindelijk, nadat ze zich eroverheen hebben weten te zetten, mensen die zeer goed in staat zijn om de leugens van anderen te ontcijferen. Hierdoor kunnen we groeien en de vaardigheden die we dagelijks nodig hebben sterker maken, waardoor uiteindelijk zowel onze gevoelswereld als onze rede een stuk intelligenter wordt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.