Vertrouwen is niet alles hoeven te weten

Vertrouwen is niet alles hoeven te weten

Laatste update: 03 oktober, 2017

Vertrouwen is als het geven van het meest delicate geschenk dat je zou kunnen geven: je hart. Vertrouwen is een kostbaar goed, een schat die voorzichtig aangeboden moet worden, omdat het het mooiste aspect is van vriendschap en de sterkste band in een relatie. Je hoeft niet alles over de persoon te weten, omdat de connectie die je met hem hebt exceptioneel is. Vertrouwen is nodig om intimiteit te kunnen ontwikkelen.

Dit onderwerp gaat verder dan het veld van de psychologie. Het is een emotionele kracht die ons sociale gedrag vormt – zozeer zelfs dat volgens de filosofie en sociologie het vertrouwen dat wordt waargenomen bij mensen veel authentieker en onthullender is dan het vertrouwen dat wordt waargenomen bij dieren. Dieren vertrouwen andere leden van hun soort door middel van simpel, instinctief gedrag. Mensen doen het soms bewust, vaak met gebruik van een selectieve filter die gebaseerd is op ervaringen uit het verleden.

“Iedereen vertrouwen is zinloos, maar niemand vertrouwen is een neurotische onhandigheid.”
-Juvenal-

Vertrouwen is een positieve emotie die de kracht van een band garandeert. Maar weinig dingen zijn in staat om specifieke persoonlijkheidstypen beter te definiëren dan de manier waarop mensen elkaar vertrouwen. Een laag zelfbeeld, een traumatische kindertijd of een ervaring van verraad kunnen je terughoudender maken in de manier waarop je vertrouwen schenkt aan anderen.

Twee Meisjes Want Vertrouwen Is Vriendschap

Moeite hebben met het schenken van vertrouwen is emotioneel uitputtend

Een van de psychologische en evolutionaire voordelen van vertrouwen is dat het ons in staat stelt om ons instinct tijdelijk in te schakelen uit zelfverdediging, onzekerheid en angst. Er bestaan maar weinig dingen die meer emotionele ellende veroorzaken dan altijd een defensieve houding aannemen, bang om op elk moment gekwetst of verraden te worden.

Iemand vertrouwen houdt in dat je deze onzekerheid verwijdert om zo de persoonlijke relatie te versimpelen. Je ziet het gedrag van de andere persoon niet langer als een bedreiging en je begint aan te nemen dat jouw interacties met hem positief zullen zijn in de toekomst, dat hij niets zal doen wat jou zal kwetsen, dat hij je een helpende hand zal bieden, dat hij altijd bereid zal zijn om zijn licht met jou te delen en je begeleiding te bieden.

Vertrouwen betekent dat je niet alles hoeft te weten over je partner, familielid, of vriend. Het betekent dat je geen uitleg nodig hebt. Het betekent dat je oprechtheid in hun ogen ziet, dat hun geest in harmonie is. Tussen jullie twee is er geen sprake van eisen, controle of de constante behoefte om bevestiging te krijgen.

Hersenen Waar Bloemen Uit Groeien

Onthoud dat het brein het nodig heeft om dingen te vereenvoudigen en liever in staat is om dagelijkse taken zonder risico te navigeren. Het heeft een nauwkeurige emotionele balans nodig en vertrouwen is in dit opzicht het beste wapen. Wanneer je erover nadenkt hebben we onszelf allemaal wel eens op de automatische piloot gezet en vertrouwden we erop dat er niets slechts zou gaan gebeuren.

We vertrouwen er allemaal blindelings op dat de dokter weet wat hij of zij doet en in staat is om ons te helpen. We vertrouwen er allemaal op dat, wanneer we het huis verlaten, de dood niet overal op de loer ligt. Als we deze automatische piloot niet in werking zouden stellen, zouden we neurotisch gedrag ontwikkelen dat ons volledig zou loskoppelen van de realiteit en ons evenwicht zou vernietigen.

Als je wilt dat mensen jou vertrouwen, moet je hen vertrouwen

We geven toe dat het moeilijk is om iemand opnieuw te vertrouwen wanneer diegene jou heeft verraden. Het is alsof hij een stukje uit je heeft gescheurd, zoals Shylock  in De koopman van Venetië die een pond vlees als betaling vraagt. Het is een diep, permanent litteken dat je er vaak van weerhoudt om weer dicht bij iemand te komen.

“De beste manier om erachter te komen of je iemand kunt vertrouwen is door hem te vertrouwen.”
-Ernest Hemingway-

De teleurstellingen die het meeste pijn doen zijn de teleurstellingen die verricht worden door de mensen die het dichtst bij je staan. Maar het ergste is nog dat dit gevoel van wantrouwen zich uitstrekt naar andere gebieden in je leven. Je verliest je vertrouwen in praktisch iedereen totdat je permanent fobisch wordt, een geest die in de meest geïsoleerde hoeken van de maatschappij wordt geduwd door een eeuwig verdriet.

Mensen Dat Zwemt Tussen De Haaien Want Vertrouwen Is Leven Zonder Angst

Opnieuw vertrouwen is de sleutel tot vitale intelligentie

Wanneer sommige mensen zijn verraden, denken ze dingen zoals ‘Ik zal nooit meer iemand vertrouwen. Mensen zijn kwetsend, onverschillig en egoïstisch’.

Dit soort gedachtes veroorzaken onomkeerbare chaos in je leven, of je het nu wilt of niet. Mensen hebben zowel genetisch gezien als evolutionair een aanleg om zich te verbinden met anderen. We vertrouwen om banden te creëren; om onszelf psychologisch, intellectueel en emotioneel te versterken; om vitale intelligentie te ontwikkelen.

Vitale intelligentie is de onbewuste drang naar overleving en zelf-actualisatie, waarin vertrouwen in onszelf en in anderen de meest krachtige bron van aanmoediging is. Want uiteindelijk, of we het nu willen of niet, moeten we onszelf openstellen voor iemand en die persoon omarmen zoals hij is en dan zullen we in staat zijn om onszelf weer te vinden.

Maar weinig dingen in het leven geven meer voldoening dan dat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.