Wat kunnen we leren van pijnlijke ervaringen?

Wat kunnen we leren van pijnlijke ervaringen?

Laatste update: 17 maart, 2018

De titel van dit artikel inspireert eigenlijk al op zich tot wat rust en verlichting. Want het idee dat pijnlijke ervaringen ons lessen kunnen leren, geeft ons gemoedsrust. Na de pijn is er leven waarin we wat we geleerd hebben, kunnen toepassen.

We hebben allemaal leed ervaren waarvan we dachten dat het nooit zou eindigen. Het voelde alsof het eeuwig zou blijven duren. Het was alsof de pijn begraven zou blijven in de diepten van je wezen, dat het je leven moeilijk en je weg in het leven ingewikkeld zou maken.

Je ziet jezelf in een eindeloze spiraal van pijn wegzinken. Als je aan de toekomst denkt, dan kan je al raden hoe je leven zal zijn. Maar als we erin slagen deze duistere grijze plaats waar we ons bevinden, te verlaten en van een afstand naar onszelf te kijken… dan zullen we beseffen dat we onder een zwarte wolk met een helder einde zitten.

Leren van de lessen achter pijnlijke ervaringen

We bevinden ons onder een zwarte wolk en het giet. Het regent en regent en we zijn tot op het bot doorweekt. We voelen ons naakt. Bovendien hebben we het koud en zijn we bang dat we op deze winterse dag zonder beschutting in de vrieskou zullen sterven. We zijn onervaren. Naakt en kwetsbaar onder een zwarte wolk die niet ophoudt zijn woede op ons te ontketenen, lijden we onder de gevolgen.

Beker waar stof uitkomt

Maar op de een of andere manier zijn we onze eigen zwarte wolk. We creëren zelf de gigantische gevechten die we voeren. Heb je jezelf ooit zo gezien? Heb je ooit gezien hoe je jezelf met extreme wreedheid en overtuiging vertelt dat je nooit uit dit lijden zal geraken? Dat je niet kan herstellen van zoveel pijn in je ziel…

Maar geloof me,  je zal herstellen. Je zal het halen. Want de pijnlijke ervaringen die je meemaakt (relatiebreuken, conflicten, ontgoochelingen) worden een deel van jou.

Zelfs al ga je door een moeilijke periode, wees gerust: je zal ervan leren

In elke ervaring zitten kleine lessen, ook al besef je het niet. Misschien denk je zelf dat dit proces niet zal gebeuren, of toch niet voor jou. Maar het gebeurt wel. Dat is zeker. Want uiteindelijk hebben alle pijnlijke ervaringen een betekenis.

De bedoeling is ons te tonen dat we iets moeten leren. Want het zal ons helpen verder te blijven gaan op ons pad met een lichtere last op onze rug en met een duidelijke kijk op onze beperkingen. Want wanneer we de grenzen van ons pad niet afbakenen, dan lopen we tegen muren. We strompelen van de ene plaats naar de andere. Maar wanneer we integendeel onze identiteit opbouwen en op zoek gaan naar wat ons vervult, dan wordt onze geest helderder en onze wegen vruchtbaarder.

Daarom zijn pijnlijke ervaringen op een intieme manier verbonden met de mogelijkheden iets te leren in het leven. Achter elke slechte ervaring ligt er een mogelijke les die we niet over het hoofd mogen zien. Want in het leven zijn er situaties die we steeds weer opnieuw herhalen tot we eruit leren.

Lijden is menselijk. Leren uit ervaringen ook

Ook al zie je hoe je zelf in een grijze donkere wolk vol woede en troosteloosheid zit, wees dan gerust. Want achter de wolk wacht een prachtige zon alleen maar om warm licht op jou te schijnen. Wanneer je je onder de wolk bevindt, is het uiteraard niet gemakkelijk om dit te zien. Maar dat is oké. Alles heeft zijn tijd nodig. Lijden is normaal. Eigenlijk is het iets menselijks.

Vrouw die zichzelf omhelst vanwege haar pijnlijke ervaringen

Het is ook normaal dat je uit dit lijden raakt en eruit leert. Soms zal er meer inspanning nodig zijn en op andere momenten minder. Maar vergeet in elk geval niet wat je hebt doorgemaakt. Vergeet ook alle perioden niet waarin je dacht dat je je op een zinkend schip bevond.

Misschien denk je dat het nu erger is. Of misschien geloof je dat je nog nooit zoiets meegemaakt hebt. Maar geloof me wanneer ik je zeg dat de regels altijd hetzelfde zijn. Wat naar beneden gaat, komt altijd terug omhoog. Uiteindelijk zal je blij zijn dat je niet opgegeven hebt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.