Vijf psychologische voordelen van dansen

februari 9, 2018

Wist je dat dansen veel psychologische voordelen heeft? Heb je al geprofiteerd van alles wat dansen je te bieden heeft? In dit artikel zetten we vijf psychologische voordelen van dansen op een rijtje en geven we je vijf krachtige redenen om vandaag nog met je voeten, lijf en geest te bewegen op muziek.

Dansen is een universele taal. Twee of meer mensen kunnen verbinding maken en communiceren met niets meer dan de beweging van hun lichaam en hun verlangen om te bewegen op het ritme van de muziek. Muziek geeft ons een kans om nieuwe mensen te ontmoeten zonder zelfs maar te hoeven spreken, om onszelf uit te drukken zonder ook maar een woord te hoeven gebruiken.

Hier zijn enkele van de meest heilzame psychologische voordelen van dansen, voor zowel lichaam als geest.

Vijf psychologische voordelen van dansen:

Dansen om creativiteit te ontwikkelen

Als we ons lichaam laten meevoeren door de muziek, laten we onze geest vrij werken. We hebben geen taal nodig, het enige wat we hoeven te doen is voelen en onszelf uiten door middel van ons lichaam. De deuren van spontaniteit en creativiteit openen zich en nieuwe paden wachten op je. We vinden nieuwe antwoorden op onze problemen, onze geest bewandelt nieuwe wegen.

Peter Lovatt, directeur van het Dance Psychology Lab van de Universiteit van Hertfordshire, voerde een onderzoek uit waarin wordt bevestigd dat dansen de hersenen helpt om nieuwe manieren van denken te vinden en nieuwe neurale circuits creëert.

Ballerina in het bos die profiteert van de voordelen van dansen

Dansen als verbinding

Dansen zorgt ervoor dat we verbinding kunnen maken met ons innerlijke zelf. Door middel van dans kunnen we emoties uiten waarvan we ons misschien niet eens bewust zijn. Het bevrijdt ons van de lasten die we dragen. Het geeft ons de gelegenheid om onszelf te leren kennen door middel van een andere taal.

Dansen stelt ons echter niet alleen in staat om verbinding te maken met onszelf. Dansen heeft ook een sociaal aspect en geeft ons de kans om anderen te leren kennen. Dansen verenigt mensen van alle leeftijden en geeft mensen, ongeacht waar ze vandaan komen, een gemeenschappelijke taal. Het brengt vooral mensen met verschillende smaken en persoonlijkheden bij elkaar, en verenigt ze door middel van muziek en ritme.

Dansen verbetert je gemoedstoestand

Als je danst, is je geest vrij om al je problemen te vergeten en zich te concentreren op beweging. Dansen zorgt er ook voor dat er dopamine en serotonine vrijkomt, chemicaliën die stress verminderen en gevoelens van geluk vergroten. Veel studies ondersteunen de hypothese dat dansen fysieke pijn kan verlichten, zoals hoofdpijn en rugpijn. Het kan ook sommige symptomen van depressie verminderen.

Dansen verbetert je zelfrespect

Dansen stelt ons in staat ons lichaam, onze geest en onze ziel te verenigen, waardoor we beter in verbinding staan met onszelf en we ons zelfrespect. Het genereert tevens meer zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen, dit doordat we oefenen met danspartners. Door remmingen los te laten en onze creativiteit de dansvloer op te laten gaan, openen we deuren in onszelf zodat we iets meer van onszelf kunnen houden.

Een meisje dat danst op het strand

Dansen zorgt ervoor dat je hersenen langzamer verouderen

Een onderzoek uitgevoerd door M. Joe Verghese (2003) toonde aan dat dansen een positieve invloed heeft op de neurale synapsen, waardoor het verlies van volume in de hippocampus, dat van nature plaatsvindt als onderdeel van veroudering, vertraagt. Het helpt de hersenen op de lange termijn te beschermen. Deze wetenschapper kwam tevens tot de conclusie dat het het centrale zenuwstelsel en de hersenactiviteit stimuleert.

Nu weet je wat dansen, genieten van muziek en het bevrijden van je geest voor je kan doen. Het beschermt je hersenen tegen de effecten van tijd. Zie dansen als een kans om creatief te zijn. Laat je voeten hun ding doen, want muziek en dans doen het hart kloppen.

“De meest waarheidsgetrouwe uitdrukking van een volk ligt in hun dans en hun muziek. Lichamen liegen nooit. ”

-Agnes de Mille