11 stappen om je emoties te uiten

11 stappen om je emoties te uiten

Laatste update: 08 september, 2016

Veel mensen vinden het moeilijk om hun emoties te uiten. Sommige mensen uiten overdreven veel wat ze voelen en anderen delen niet genoeg. Weten hoe je op de juiste en gematigde wijze je emoties kunt uiten zal je enorm helpen in je persoonlijke, sociale en professionele leven.

Er bestaan vele theorieën en technieken die je leren hoe je je emoties ofwel kunt onderdrukken ofwel kunt controleren. Het is echter bewezen dat deze aanpak niet echt effectief is. Emoties en gevoelens zijn spontaan en automatisch en het is de bedoeling dat ze worden gevoeld en geuit. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat het vermijden en onderdrukken van emoties negatieve psychologische gevolgen kan hebben. Moderne therapieën zoals acceptatie- en bindingstherapie en andere praktijken zoals mindfulness of meditatie kunnen je helpen je emoties te accepteren en leren hoe je ermee om kunt gaan. Je emoties zijn een deel van jou en moeten met zorg worden behandeld.

Emoties Opkroppen

Als jij bijvoorbeeld een persoon bent die veel emotionele angst ervaart, dan zou je misschien bepaalde dingen kunnen doen en je op een bepaalde manier kunnen gedragen om die angst te vermijden. Misschien weet je namelijk niet zeker hoe je de angst in goede banen kunt leiden of kunt uiten. Deze emotionele onderdrukking kan lichamelijke problemen, zoals een snelle hartslag, overmatig zweten, rillingen, of ademhalingsproblemen veroorzaken.

Wanneer gevoelens niet worden geuit, ontstaat er spanning. Deze spanningen kunnen lichamelijk geconcentreerd zijn in gebieden zoals de nek, het gezicht, verschillende spieren en de ruggengraat.

Als je aan deze emoties vast blijft houden zonder ze te uiten, kun je gevoelig zijn voor psychosomatische ziekten aan de aderen, hoofdpijn of maagproblemen. Het is een onbetwistbaar feit dat je emoties je lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Weten hoe je je emoties kunt uiten kan lichamelijke problemen en emotionele pijn voorkomen.

Weten hoe je je emoties kunt uiten in 11 stappen

Met een beetje oefening en door deze simpele stappen te volgen, zul je in staat zijn om je emoties beter te identificeren en op gepaste wijze te uiten. Hieronder vind je deze 11 stappen, dus kun je ze in praktijk beginnen te brengen:

 1. Identificeer de emotie en het gevoel: Wanneer er in je lichaam iets verandert uit reactie ergens op, of dit nu iets externs is of iets dat zich in je gedachten voordoet, zou je jezelf moeten afvragen: Wat voel ik? Welke lichamelijke symptomen ervaar ik? Wat is de oorzaak? Waarom gebeurt dit nu?
 2. Leer om je gevoelens te herkennen: Zodra je je emoties en gevoelens opmerkt, zou je het gevoel dat ze bij je veroorzaken moeten analyseren. Probeer om een lijst te maken van al deze emoties en wat het precies is dat ze lichamelijk verraadt.
 3. Let op de reactie van je lichaam: Emoties worden gereguleerd door het limbisch systeem en het zenuwstelsel en zijn moeilijk te controleren wanneer ze zich voor het eerst voordoen. Laat de emotie die je voelt even bezinken, zodat je er helder over na kunt denken en kunt bedenken hoe je erop kunt reageren.
 4. Let meer op hoe je reageert op een gegeven situatie: Misschien voelt het zo alsof het de situatie is die je nerveus maakt, maar de kern van het probleem is je emotionele reactie op de situatie. Observeer jezelf en je zult je realiseren dat jouw reactie altijd hetzelfde is, of je nu een belangrijk papier niet kunt vinden of ten onrechte een boete krijg voor het overtreden van de verkeersregels. Het enige wat je kunt veranderen, is jouw reactie. 
 5. Uit je emoties op juiste en gepaste wijze: Zodra je eenmaal de vorige stap volledig doorhebt, zul je in staat zijn je emoties op een gecontroleerde manier te uiten. Toch zijn er nog enkele stappen die je kunt leren om te begrijpen wat er bij je gebeurt, zodat je dit op de juiste manier kunt uiten.
 6. Communiceer met en ervaar je lichaam: Wanneer je die sterke emoties ervaart, stel dan vast uit welk deel van je lichaam ze voortkomen. Geef ze een kleur en een tastbare textuur. Plaats ze op een specifieke plek en probeer om een andere relatie met ze te vormen. Jij bent dat wat je lichaam en je emoties omvat; ze beheersen jou niet.
 7. Probeer om eerlijk te zijn over wat je voelt en wat je doet: Als je in werkelijkheid onverschillige gevoelens hebt over iets of iemand, waarom blijf je dan proberen om het te laten werken? Of als je geirriteerd, geërgerd en boos bent, waarom zou je dat gesprek dat je zou kunnen helpen om jezelf beter te begrijpen dan vermijden?
 8. Kies de beste situatie om jezelf te uiten: Als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je baas en een constructief gesprek met hem of haar wenst te voeren, zul je nergens komen als je dit op het verkeerde moment besluit te doen. Onderzoek daarom de situatie, de mensen om je heen en jezelf wanneer je besluit welk moment het beste zal zijn. 
 9. Gebruik een positieve vorm van communicatie: Een vriendelijke toon, actief luisteren, oogcontact en het gebruiken van eenvoudige uitspraken zoals ‘ik voel me gestrest’ in plaats van ‘wat er vandaag op mijn werk gebeurde heeft me zo gestrest gemaakt’ zal je helpen een situatie te vermijden waarin je in gedachten terug moet gaan naar de situatie om te kunnen omschrijven wat er is gebeurd. De ander zal impliciet begrijpen dat jouw stress duidelijk door je werk veroorzaakt wordt.
 10. Gebruik je lichaam om je te helpen uiten wat je voelt: Tijdens het uitleggen dat je gestrest bent, leg je je hand op je hart, op je hoofd of op je buik. Dit insinueert dat je onplezierige gevoelens ervaart en dat het goed voor jou en je omgeving zou zijn om niet langer in deze staat te blijven verkeren.
 11. Het visualiseren en lokaliseren van je emoties is essentieel: Jij bent verantwoordelijk voor het beheren van je eigen emoties en gevoelens, zonder ze te onderdrukken of verstoppen. Je moet jezelf uiten om jezelf en je gedachten opluchting en rust te kunnen bieden en om de emoties zelf te kunnen begrijpen.
Kalmte

Hoe kun je je emoties zelf kalmeren

Soms heeft emotioneel ongemak niets te maken met een werkelijk concrete situatie. Je zou verdrietig kunnen zijn vanwege bepaalde herinneringen, omdat je je niet lekker voelt of vanwege willekeurig welke verdrietige gedachte die je in je hoofd zou kunnen hebben. In deze situaties kun je datgene toepassen wat we al eerder noemden: accepteer die gevoelens als een deel van jou. Voel het ongemak en accepteer dat je een levend persoon bent die deze gevoelens zou moeten koesteren.

Jezelf accepteren als een emotioneel wezen is de sleutel tot het weten welke emoties je voor jezelf zou moeten houden en welke je naar anderen toe zou moeten uiten.

Emoties zijn een deel van de menselijke ontwikkeling als soort en zijn tevens datgene dat ons onderscheidt van de rest van de dieren die de aarde bewonen. Emoties zijn natuurlijk, dus vecht niet keer op keer tegen ze. Laat ze zijn en probeer in de tussentijd te ontspannen. Ga op zoek naar iets anders om je gedachten bezig te houden. Praat bijvoorbeeld met iemand, ga schrijven of maak een wandeling.

Als je overweldigend krachtige emoties zoals woede ervaart, probeer dan een intensieve sport te beoefenen. Dit zal je in staat stellen om je opgekropte woede en stress te ontladen.

–Afbeeldingen met dank aan Christian Schloe–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.