Quotes om na te denken over het leven

Quotes om na te denken over het leven

Laatste update: 23 oktober, 2019

Er bestaan geweldige woordvoerders die er in geslaagd zijn om gedachtes en het leven op een geweldige, melodische manier vorm te geven. De harmonie in hun woorden zorgt ervoor dat we plotseling begrijpen hoe we onszelf voelen. 

In dit artikel delen we een paar quotes die de meest geweldige geesten van de mensheid ons hebben nagelaten:

“Heb lief op elke manier die je kunt, heb lief wie je kunt, heb zoveel lief als je kunt. Maak je geen zorgen over de eindresultaten van je liefde.”

-Amando Nervo (1870-1919), Mexicaanse poëet, schrijver en essayist-

Liefde is dat oneindige gevoel dat iedereen kan hebben. Liefde voor onszelf, voor onze ouders, onze kinderen, familieleden, partner of vrienden, liefde voor de natuur en voor het leven, liefde voor onze baan, voor ons gevoel van waarde en de liefde die we voelen voor de kleine bijdrage die we aan het leven kunnen geven… Elke werkelijk gezonde vorm van liefde die we ons maar kunnen voorstellen zorgt ervoor dat we vooruit kunnen blijven gaan en dat we betere mensen worden.

“Liefde is onzichtbaar en komt en gaat hoe ze zelf wil, zonder dat iemand haar aanspreekt op wat ze doet.”
-Miguel de Cervantes (1547-1616), Spaanse schrijver, poëet en toneelschrijver-

De geweldige bedenker van Don Quixote de la Mancha spoort ons aan om onszelf af te vragen waarom we de liefde nooit vragen om zichzelf te verantwoorden voor wat ze doet. Misschien komt dit doordat we weten hoeveel goede daden de liefde kan verrichten en doordat we allemaal verlangen naar het geweldige gevoel dat het in ons opwekt.

“Ware liefde staat niet bekend om wat het vraagt, maar om wat het geeft.”

-Jacinto Benavente (1866-1954), Spaanse toneelschrijver-

Dit is een grote waarheid die we veelal vergeten of door de war schoppen. Ware liefde is niet egoïstisch; liefde geeft geen prioriteit aan de persoon die de liefde ervaart. Een gezonde en oprechte vorm van liefde is vrij van bijbedoelingen.

“Wellicht zijn we op deze aarde om keer op keer te zoeken naar liefde, het te vinden en het vervolgens weer te verliezen. Met elke liefde worden we weer opnieuw herboren en met elke liefde die beëindigd wordt verzamelen we een nieuwe wond. Ik zit onder de trotse littekens.”

-Isabel Allende (1942), Chileense auteur-

Wederom wordt dezelfde protagonist omschreven als de drijvende kracht in de wereld en onszelf. Wanneer we het hebben over liefde, dan is mislukking onbekend; met elke liefde groeien we en herontdekken we onszelf.

“En om totaal, volledig en volkomen verliefd te zijn, moet je er geheel in geloven dat er in ruil daarvoor ook voor jou wordt gezorgd, dat jij ook liefde inspireert.”
-Mario Benedetti (1920-2009), Uruguayaanse auteur en poëet-

Het gaat er niet om of die andere persoon jouw liefde beantwoordt. Het gaat erom dat je de liefde voor jezelf beantwoordt. Zelfliefde is de drijvende kracht voor onze relaties en ons gevoel van welzijn.

“Net als met ons geheugen zal seks, wanneer het niet wordt gebruikt, verdwijnen.”

-Eduard Punset, Spaanse auteur en popularisator van de wetenschap-

Het vermogen om opgewonden te raken en op lichamelijke wijze te genieten van plezierige momenten is een ware schat voor iemands gevoel van welzijn en vervulling. Het gaat er niet om of het nodig is of niet; de natuur heeft ons dit waardevolle vermogen geschonken. Waarom zouden we er dus geen gebruik van maken? Seks is geweldig.

“Het verleren van de meeste dingen die ons geleerd zijn, is belangrijker dat het leren zelf.”

-Eduard Punset, Spaanse auteur en popularisator van de wetenschap-

We hebben de fout gemaakt om te denken dat hetgeen we geleerd hebben altijd goed is, zonder ons te realiseren dat het leven verandert en wij zelf ook, waardoor we steeds opnieuw ontdekken wie we van binnen zijn.

“Soms kunnen we jaren doorbrengen zonder überhaupt te leven en plotseling komt ons hele leven in één uniek moment samen.”

-Oscar Wilde (1854-1900), Ierse schrijver, poëet en toneelschrijver-

Dit is waarom het leven in één ogenblik verandert en daarbij ook onze waarneming dat er betere tijden zullen komen. De beste tijd die we hebben is het heden. We kunnen namelijk alleen vooruitgaan zonder een idee te hebben van onze bestemming.

Geluk

“De enige manier om van verleiding af te komen, is door er aan toe te geven.”
-Oscar Wilde (1854-1900), Ierse auteur, poëet en toneelschrijver-

Verleiding is de vijand van kuisheid (of overmatige kuisheid). Regelrecht in de armen vallen van hetgeen waarnaar we verlangen en hiervan genieten is de enige manier om het gevoel van ongemak dat dit verlangen in ons opwekt te vermijden.

“Schoonheid ziet niet, het wordt alleen gezien.”

-Albert Einstein (1879-1955), Duitse wetenschapper-

Schoonheid weet dat het mooi is, maar het kan zichzelf niet bewonderen. Schoonheid werd gemaakt om van te genieten en om te aanschouwen. Laten we dus profiteren van haar bestaan!

“Een zwakke houding verandert in een zwak karakter.”
-Albert Einstein (1879-1955), Duitse wetenschapper-

Wanneer we onze intenties en motivaties in de doofpot stoppen, zal hierbij ook het licht in onszelf uitgaan.

“Je kunt van alles doen, maar niet alles.”
-David Allen, Amerikaanse coach-

Dit is een andere manier om te zeggen: ‘neem niet te veel hooi op je vork’. We hebben allemaal zo onze grenzen. We moeten onze doelen vormgeven en onszelf beetje bij beetje op deze doelen blijven richten. Alles te gelijk willen doen is de beste garantie voor mislukking.

“Perfectie wordt niet bereikt wanneer er niks meer kan worden toegevoegd, maar wanneer er niets meer kan worden weggelaten.”
-Antoine de Saint-Exupery (1900-1944), Franse auteur en vliegenier-

Wij brengen je deze les door middel van onze kennis van De kleine prins. Perfectie wordt bereikt wanneer we onze rugzak vullen met de onschatbare waarde van immateriële dingen.

“Lachen om onze fouten kan ons leven verlengen. Lachen om de fouten van anderen kan ons leven verkorten.”
-Cullen Hightower (1923-2008), Amerikaanse politicus-

Het is ongetwijfeld zo dat spot, sarcasme en vernedering gelijk staan aan het zijn van een leeg persoon die niet veel te bieden heeft. Laten we proberen dieper te graven in de poging om onszelf te begrijpen en om onszelf te lachen, terwijl we in eerste instantie anderen respecteren.

“Voor de man die alleen een hamer heeft, zal alles wat hij tegenkomt eruit gaat zien als een spijker.”
-Abraham Maslow (1908-1970), Amerikaanse psycholoog-

Het niet hebben van een doel of ambitie kan erg gevaarlijk zijn. Hierdoor beperken we namelijk onze mogelijkheden en onze kennis. Het is het beste om meervoudigheid te bereiken.

“Let op je gedachten; ze zullen woorden worden. Let op je woorden; ze zullen handelingen worden. Let op je handelingen; ze zullen gewoontes worden. Let op je gewoontes; ze zullen je karakter worden. Let op je karakter; dit zal je lot worden.”

-Lao-Tze, Chinese filosoof-

Voorzichtigheid en bedachtzaamheid in onze relaties zijn een waardevol goed. Om te voorkomen dat je dingen doet waar je later spijt van krijgt, moet je ervoor zorgen dat het respect dat je voor jezelf en voor anderen hebt altijd zichtbaar is in je handelingen.

“De rijkste man is niet degene die het meeste heeft, maar hij die het minste nodig heeft.”

-Onbekende auteur-

Niets nodig hebben houdt in dat je compleet en vervuld bent. We hebben geen geld nodig wanneer we weten dat we rijk zijn door iets dat niet gekocht kan worden.

De quotes in dit artikel zitten vol wijze lessen. Bestaat er een bekende quote die jij behulpzaam vindt en die je graag zou willen delen? Deel hem dan met ons!

–Afbeelding met dank aan nuvolanevicata–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.