De 9 meest voorkomende seksuele fobieën

De 9 meest voorkomende seksuele fobieën

Laatste update: 16 januari, 2019

Het kan schokkend zijn om te leren dat seksuele fobieën bestaan. Het lijkt misschien vreemd, maar ze komen veel vaker voor dan je zou denken. Dus waarom horen we er zo weinig over? Omdat mensen voor dergelijke fobieën niet altijd durven uit te komen, vanwege schaamte, verlegenheid etc…

Vertel ons je fobieën en wij zullen je vertellen waar je bang voor bent.

-Robert Benchley-

In dit artikel zullen we kijken naar de negen meest voorkomende en onbekende fobieën. Dit wil niet zeggen dat alleen deze negen fobieën bestaan, er zijn er zeker meer! De wereld van de fobieën staat voortdurend open voor nieuwe aanmeldingen.

1. Vaginisme

Vaginisme is misschien wel de minst bekende fobie. Het is een onbewust probleem dat het hebben van seksuele relaties moeilijk maakt. Waarom? Omdat de vrouw die lijdt aan vaginisme onwillekeurig de vaginale spieren samentrekt, waardoor penetratie erg moeilijk is.

Vaginisme

Deze angst voor penetratie kan dusdanig escaleren dat de vrouw die er last van heeft weigert om tampons te gebruiken of naar de gynaecoloog te gaan, wat kan leiden tot persoonlijke problemen en gezondheidsproblemen.

2. Gymnofobie

Dit type fobie is zeer ernstig. Van kinds af aan wordt ons geleerd dat we ons moeten schamen om naakt te zijn en deze schaamte is zeer moeilijk te overwinnen. Het is mogelijk dat deze schaamte om naakt te zijn gerelateerd is aan de angst geen perfect lichaam te hebben.

De vrouwen en mannen die lijden aan gymnofobie hebben geïdealiseerde lichamen in hun hoofd en dit zorgt voor blokkades tijdens de intieme momenten met hun partners.

3. Genofobie

Een van de bekendste, maar ook minst erkende fobieën. Het is de angst voor seks, in het algemeen. De momenten tijdens een seksuele ontmoeting zouden erotisch en plezierig moeten zijn, maar mensen die lijden aan genofobie blokkeren deze gevoelens. Het is een extreme afwijzing, tot op het punt dat seks zelfs weerzinwekkend voor ze kan worden. 

4. Erotofobie

Een angst voor praten over seks? Ja, dit bestaat. Net zoals sommige mensen een probleem hebben met zich uitkleden, zijn er mensen die bang zijn of weigeren om te praten over seks

Erotofobie Seksuele Fobieën

Deze fobie heeft niet alleen te maken met schaamte, maar ook met paniek. Paniek als er gepraat moet worden over seks of als ze ergens zijn waar iemand anders over seks aan het praten is. 

5. Phallofobie

Zoals de naam al doet vermoeden, stamt deze fobie af van een werkelijke angst voor de penis. Mannen kunnen net zo goed als vrouwen last hebben van deze fobie. In het geval van mannen is het een fobie voor het hebben van een erectie; in het geval van vrouwen een fobie voor het aanraken of zien van een penis. Voor degenen die lijden aan extreme vormen van deze fobie kan seksueel contact vrijwel onmogelijk worden.

6. Medomalacufobie

Dit is de angst om een erectie te verliezen. Deze fobie komt voor bij mannen die een gevoel van druk en onzekerheid ervaren over de kwaliteit en duur van hun erecties. Met zo veel stress kiezen veel mannen ervoor om helemaal geen seksueel contact te hebben om de mogelijkheid dat ze hun erectie verliezen te vermijden.

7. Agrafobie

Deze fobie treft mensen die seksueel misbruikt zijn of hier getuige van waren. Het kan op elke leeftijd voorkomen en wordt gekenmerkt door de angst om een slachtoffer van seksueel misbruik te zijn. 

Afwijzing

Mensen die lijden aan deze fobie zijn vaak niet in staat om gezonde intimiteit te ervaren met hun partner, aangezien hun angst om misbruikt te worden elke seksuele ervaring doordringt, ongeacht hoe zacht of liefdevol deze ervaring is.

8. Venustrafobie

Venustrafobie is de angst voor mooie vrouwen. Het is doktoren niet gelukt om er een verklaring voor te vinden, maar het is een zeer reële angst. Mensen met deze fobie geloven dat ze zo veel schoonheid niet verdienen of zijn bang dat ze zo’n mooie vrouw zouden teleurstellen.

Ze idealiseren vrouwelijke schoonheid dusdanig dat het ze in de weg staat als het aankomt op het hebben van relaties. De stress van misschien wel nooit ‘op haar niveau zijn’ zal altijd aanwezig zijn in hun gedachten.

9. Androfobie

Te vergelijken met de vorige fobie, is dit een angst voor mannen. Deze fobie heeft alleen niets te maken met hun schoonheid of hun kracht, maar met het mannelijk geslacht in het algemeen. Normaal gesproken komt de fobie voort uit een traumatische ervaring op jonge leeftijd waarin de man de oorzaak werd van dit type afwijzing.

We zouden niet bang moeten zijn voor deze fobieën. Ze zijn normaal en komen veel vaker voor dan we ons waarschijnlijk realiseren. Als je lijdt aan een van deze fobieën en het gezonde intimiteit belemmert, wend je dan tot een specialist die je kan helpen. Geef een vol en bevredigend seksleven er niet voor op!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.