Yoga voor beginners: het harmoniëren van geest en lichaam

Yoga voor beginners: het harmoniëren van geest en lichaam

Laatste update: 31 juli, 2018

Yoga voor beginners is bedoeld voor mensen die uit nieuwsgierigheid eens een poging willen wagen. Het is ook bedoeld als een alternatieve therapievorm tegen stress, angst of slaapstoornissen. Wat je redenen ook zijn, er zijn in ieder geval een paar poses (zogeheten “asana’s”) die je goed op weg kunnen helpen. Zo kan ook jij beginnen met yoga en al zijn voordelen ontdekken.

Het is gebruikelijk om mensen te horen zeggen dat als je eenmaal dagelijks yoga doet, je het leven anders zult gaan zien. Iets verandert. Dat lijkt misschien wel een overdrijving, vooral als je het ziet als alleen een discipline met wat oefeningen en aparte poses. Maar yoga is veel meer dan dat. Waarom? Omdat yoga boven het fysieke uitstijgt en je mentale (en dus ook je emotionele) gebieden raakt. Het moedigt een balans aan tussen alle onderdelen van jouw realiteit.

Het woord ‘yoga’ komt oorspronkelijk uit het Sanskriet en betekent: ‘unie’. Het wordt ook met meditatiepraktijken binnen het Hindoeïsme, Boeddhisme en Jaïnisme geassocieerd.

Wat we hier hebben is een vorm van lichaamsbeweging die elk onderdeel van jou kan beïnvloeden. Je zult een duurzamer en flexibeler lichaam krijgen en je geest zal beter uitgelijnd zijn. Volgens sommigen wordt je ziel ontvankelijker en nobeler. Overdrijving of niet, het is een praktijk die door instituties als de American Psychological Association (APA) wordt erkend. Deze heeft onderzoek gedaan naar de voordelen van yoga, met name voor mentale gezondheid.

Het is altijd een goed moment om nieuwe dingen uit te proberen, vooral als ze positief en bevredigend zijn. Het is het zeker waard om yoga een kans te geven. Kom er achter wat deze stroming uit India voor jou kan doen.

Yoga voor beginners

Yoga voor beginners: leer naar je lichaam een geest te luisteren

Er bestaat een soort yoga voor beginners en een soort voor mensen die al weten wat hun lichamen nodig hebben. Zij weten welke dagelijkse poses goed zijn voor hun balans en welzijn. We moeten jullie wel op één belangrijk punt wijzen: als je dit soort oefeningen nog nooit hebt gedaan, is het niet verstandig om je lichaam in posities te dwingen waar het niet aan gewend is. Forceer dus nooit iets! Je loopt zo namelijk het risico dat je jezelf onnodig verwondt.

Je kunt dus het beste rustig aan beginnen om een gevoel te krijgen voor hoe het werkt en wat het voor jou kan doen. Zoals we in het begin al zeiden: het gaat niet alleen om het uitvoeren van een paar poses. Yoga combineert de rekoefeningen met ademhalingsoefeningen en meditatie. Als je je hier consequent mee bezig houdt, zal je conditie verbeteren, wordt je flexibeler, wordt je longcapaciteit vergroot, zal je hart gebalanceerd kloppen en zul je minder gewrichtspijn ervaren.

Het is de poging dus zeker waard! Om het echter op een gebalanceerde manier te doen, kun je dus het beste starten met poses die vallen onder yoga voor beginners.

1. Krijgerhouding

Wie aan yoga doet voert zogenaamde asana’s (poses) uit. Zij starten de intieme, stille dialoog tussen lichaam en geest. Zo leer je jezelf beter kennen en je fysieke en mentale realiteit te accepteren. Als je bovendien eens kijkt naar de enorme hoeveelheid asana’s, kun je zien dat er een aantal zijn die als goede preventie voor gezondheidsproblemen kunnen dienen. Hier zitten er ook een paar tussen die uitermate geschikt zijn als onderdeel van yoga voor beginners. Deze pose is één hiervan — en dit is hoe je hem uitvoert.

Warrior pose
 • Ga op je yogamat staan.
 • Zet één voet naar voren en de ander naar achteren. Zet je voorstaande voet op 90 graden (zodat je tenen recht naar voren wijzen), en je achterste voet op 60 graden (diagonaal).
 • Voel de mat onder je voetzolen, want deze dient als je steunpunt en als bron van je kracht.
 • Buig je voorste been tot je dijbeen parallel aan de vloer staat.
 • Let op dat je knie recht boven je hiel (van je voorste voet) staat.
 • Houd je rug recht en til je armen op. Zorg ervoor dat deze de rechte lijn van je rug voortzetten (langs je oren af).

2. Omhoogkijkende hond-houding

Wanneer het op yoga voor beginners aankomt, zul je waarschijnlijk opmerken dat de upward facing dog en downward facing dog pose ontzettend vaak ingezet worden. Maar als je nog nooit yoga gedaan hebt, kun je het beste met de eerste van de twee beginnen. Deze is een stuk makkelijker uit te voeren.

Upward facing dog pose
 • Ga op je buik op de mat liggen.
 • Breng je handen nu naar je schouders, leg je palmen tegen de mat aan en til jezelf beetje bij beetje op, zonder je voeten en benen verder te bewegen.
 • Strek je armen terwijl je je onderrug hol maakt.
 • Til nu je heupen en benen een beetje van de grond af. Alle kracht zou hierbij uit je armen moeten komen.
 • Probeer je schouderbladen naar elkaar toe te bewegen, zonder al te veel te forceren. Je borst zou hierdoor naar voren geduwd moeten worden.
 • Let op dat je niet teveel druk op je onderrug uitoefent!

3. Vlinderhouding

Je zult echt genieten van deze pose! Hij wordt ook wel ‘baddha konasana’ genoemd en is perfect voor beginners. Het is tevens een van de meest belangrijke yoga-poses. Dit zijn de stappen die je moet volgen:

Butterfly pose
 • Zit met een rechte rug op de yogamat. Buig je knieën, laat je benen naar buiten vallen en breng je voeten bij elkaar tot de zolen elkaar aanraken. Je hoeft het niet te forceren, ga zo ver je kunt tot je je comfortabel voelt zonder pijn te ervaren.
 • Voel het gewicht van je benen en hoe ze lichtelijk aan je spieren en liezen trekken.
 • Naarmate je je comfortabeler begint te voelen, laat je je knieën een beetje verder zakken. Zo zakt meer gewicht naar je bilspieren. Houd je rug overigens recht!
 • Pak nu beide dikke tenen vast en trek ze zachtjes een beetje weg van de andere tenen. Voel hierbij de druk in je hielen toenemen.

4. Gestrekte kind-houding

De gestrekte kind-houding (‘utthita balasana’) is uitermate geschikt als onderdeel van yoga voor beginners. Daarbij is dit ook een van de bekendste en meest ontspannende houdingen. Als je deze eenmaal leert en onder de knie krijgt, zul je deze ontspannende en bevorderlijke pose altijd in je regime willen houden. Hieronder volgen de stappen:

Kinderpose
 • Kniel op de mat.
 • Breng je voeten naar elkaar toe, waarbij je zorgt dat de hielen en dikke tenen elkaar aanraken.
 • Laat je bovenlichaam naar voren vouwen, waarbij je je armen voor je uit strekt, langs je hoofd af. Houd je armen hierbij zo recht mogelijk.
 • Leg je open palmen op de mat.
 • Vervolgens leg je je voorhoofd op de mat neer en haal je diep adem.

Zoals je kunt zien is yoga voor beginners echt niet alleen simpel. Het is ook ontspannend en kan helpen je van overmatige spierspanning te verlossen. Zolang je het doet zonder jezelf te forceren, waarbij je je bewust bent van je eigen grenzen, kun je uiteindelijk je repertoire uitbreiden met nieuwe, meer gecompliceerde asana’s. Op die manier kun je nog meer voordelen ervaren van dit oeroude, geweldige gebruik.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.