Laad je hersenen op door je telefoon even te negeren

Telefoons zijn niet langer een technologische hulpbron, het zijn nu vrienden die niemand thuis wil laten. Als je even pauze neemt van je telefoon en 'offline' gaat, kun je je brein opladen en mentale en mentale vaardigheden van een hoger niveau herstellen.
Laad je hersenen op door je telefoon even te negeren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Je denkt misschien dat je je telefoon best even kunt negeren. Maar voor hoe lang? Een uur, een half uur, misschien maar twee minuten? Probeer je gewoon eens los te koppelen van je telefoon om te evalueren hoe erg je ervan afhankelijk bent. Of je het nu leuk vindt of niet, je leeft in een wereld waar smartphones een verlengstuk van ons lichaam zijn geworden.

Ze worden smartphones genoemd omdat ze geweldige dingen kunnen doen om het leven gemakkelijker te maken. Maar iets dat psychologen hebben waargenomen, is dat telefoons een vervanging aan het worden zijn voor intelligentie.

Mensen gebruiken de smartphones voor dingen die ze zelf zouden moeten doen. Ze delegeren taken naar hun telefoon vanwege comfort, snelheid en efficiëntie. Nog niet zo lang geleden onthield bijna iedereen bijvoorbeeld de telefoonnummers van hun vrienden, familieleden en partners. Nu vinden we het al moeilijk om ons eigen nummer te onthouden.

Mensen verliezen als het ware bepaalde vaardigheden als het gaat om oriëntatie, vanwege het constante gebruik van de GPS om ergens te komen, zonder rekening te houden met logica en ruimtelijke inspanning die normaal gesproken bij een dergelijke taak komt kijken.

Daarnaast is er nog een ander fenomeen dat net zo interessant is als alarmerend: smartphones maken ons minder productief, gemotiveerd en nemen onze energie van ons af. Hoe? Laten we hier eens dieper op ingaan.

Je moet behendiger zijn dan je smartphone om te voorkomen dat hij je beheerst.

Man op strand zonder telefoon

Je telefoon even negeren voor je gezondheid

Hoewel je dit misschien niet gelooft, zal er niks met je gebeuren als je je telefoon een tijdje negeert. De wereld houdt echt niet op. Als iemand je belt of sms’t, zullen ze niet verdwijnen omdat je pas een paar uur later reageert. Alles blijft op zijn plaats, iedereen gaat door met zijn leven en al je verantwoordelijkheden zullen er nog steeds zijn.

Maar nadat je jezelf even ‘loskoppelt’, zul je een verschil zien. Je zult je zelfs beter voelen, en dat is waar je naar moet streven. Hoe logisch dit ook mag lijken, in werkelijkheid is dit vaak iets moeilijks om te doen. Het is zelfs zo moeilijk dat je de neiging hebt je te gedragen op een manier die je zelf helemaal niet door hebt.

De wereld is op een punt gekomen dat, zelfs op momenten van inactiviteit en rust, mensen nog steeds op hun telefoon zitten. Tijdens een werkpauze, in de metro, wachtend in een rij, in de bioscoop voordat de film begint…. Elke vrije seconde gaat naar het staren op hun telefoon.

De effecten van het constant gebruiken van de telefoon, zelfs in rusttijden, zijn echter schadelijk. De hersenen moeten zo nu en dan even ontkoppelen. Als je ze zo intens blijft stimuleren, dan zul je niet aan die behoefte voldoen en zijn de gevolgen merkbaar. Tenminste, dat is wat enkele interessante onderzoeken hebben aangetoond.

Altijd op je telefoon

Telefoons en mentale burn-out

De Rutgers Universiteit in New Jersey voerde een studie uit met een groep studenten. De onderzoekers vroegen de helft van de groep om een uur te rusten voordat ze een aantal tests deden. Gedurende deze tijd mochten ze hun telefoons niet gebruiken.

De andere groep mocht echter wel hun telefoons gebruiken terwijl ze rustten. Volgens deze richtlijnen en na de tests waren de resultaten ongelooflijk opvallend. Studenten die hun telefoon tijdens de pauze gebruikten, maakten 22% meer fouten dan degenen die dat niet deden.

Daarnaast was de tijd die het kostte om elke vraag te verwerken en te begrijpen, bijna het dubbele van de tijd van de degenen die niet hun telefoon hadden gebruikt.

Deze gegevens lieten iets zien dat onderzoekers al vermoedden: elektronische apparaten verminderen de focus en de effectiviteit om complexe problemen op te lossen. Door je telefoon minstens een uur te negeren, kan dit helpen om je mentale energie te herstellen.

Je telefoon negeren betekent jezelf bevrijden

Iets dat uit bovenstaande studie is gebleken, is dat mensen vaak de middelen onderschatten die hun telefoon hen afneemt. Mobiele telefoons beïnvloeden de mentale flexibiliteit van mensen en het vermogen om gefocust te blijven, te observeren, te reageren, van de ene plaats naar de andere te gaan en zelfs op een meer humane manier contact te maken met anderen.

Het antwoord op dit probleem is echter niet het gebruik van ‘minder slimme’ telefoons. Technologie is namelijk geweldig en het zou moeten blijven evalueren zoals het tot nu toe gedaan heeft. Het is ongelooflijk nuttig en lost grote problemen in de wereld op.

De sleutel is om het verstandig te gebruiken. Iets zo buitengewoons zou niet schadelijk moeten zijn als je het onder controle houdt zodat het je leven niet beïnvloedt.

Je telefoon twee of drie uur of een hele middag negeren zal echt geen kwaad kunnen. Maar constant online zijn en op zo’n intense manier kan dit wel. Het put je hersenen uit en je verliest daardoor je momentum, vaardigheden en zelfs je welzijn.

Je moet je hier meer bewust van zijn omdat, zoals veel experts aangeven, mensen nu emotionele banden aan het creëren zijn met hun telefoon. Het is niet langer een hulpmiddel, maar een vriend die je niet thuis wilt laten. Denk hier eens over na. Ontkoppel. Laad jezelf op. Zet je telefoon uit en begin met leven!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.