Zes dingen die onze technologie ons ontnomen heeft

Zes dingen die onze technologie ons ontnomen heeft

Laatste update: 18 januari, 2017

Probeer als je de kans hebt eens dit testje uit te voeren: kijk wanneer je je in een drukke ruimte bevindt eens goed om je heen (in de metro, de wachtkamer bij de dokter, een restaurant) en probeer dan te tellen hoeveel mensen geheel in beslag worden genomen door hun tablet of mobiele telefoon. Je zult werkelijk versteld staan!

Je zult zien dat zeker meer dan 80% van de mensen die je ziet bezig zal zijn met deze vormen van draagbare technologie. Stuk voor stuk gaan ze helemaal op in hun sociale netwerkpagina’s, hun berichtjes, filmpjes op het internet, hun e-mail… maar waar is hun leven dan gebleven? Verloren in Facebook, YouTube, WhatsApp, Gmail en ga zo maar door.

Wat zelfs nog verbazingwekkender is, is de manier waarop kinderen die na 2000 geboren zijn omgaan met de technologie om zich heen. Van jongs af aan weten deze kinderen precies wat ze met deze technologie aan moeten. Zelfs een eenjarige weet dat hij gewoon met zijn wijsvinger over het beeldscherm van zijn moeders telefoon moet vegen om het toestel te kunnen gebruiken. Een tweejarig meisje vraagt gewoon aan haar moeder hoe de foto’s die haar moeder zojuist van haar genomen heeft zijn geworden. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Kind met Telefoon

Maar heb je ooit weleens stilgestaan bij alle dingen die deze technologie ons eigenlijk ontnomen heeft?

Natuurlijk kunnen we onmogelijk ontkennen dat al deze technologische ontwikkelingen ons een hoop geschonken hebben. Tegelijkertijd kent alles zo zijn grens en bestaat er slechts een klein verschil tussen het gebruiken van deze apparaten omdat je ze nodig hebt en ze gebruiken omdat je er afhankelijk van bent.

Technologie heeft ons beroofd van belangrijke delen van ons leven. Laten we hier even wat dieper op ingaan…

1. Onze eigen gedachten

We brengen nooit meer tijd alleen met onszelf door. We mediteren niet terwijl we ’s avonds voordat we in slaap vallen in bed liggen. We zitten niet op de bank om na te denken over waar ons leven naartoe gaat of welke keuze we moeten maken.

Hier zit echter een groot nadeel aan verbonden. Wanneer onze geest niet wordt lastig gevallen door invloeden van buitenaf, krijgt hij de kans om zelf de vrije loop te gaan en ons te helpen bepaalde problemen op te lossen, briljante ideeën te bedenken etc. Beetje bij beetje verpest de technologie om ons heen onze creativiteit en verbeeldingskracht.

2. Het gevoel verdwaald te zijn

Wat deden mensen voordat ze voortdurend toegang hadden tot GPS op hun mobiele telefoon? Ze probeerden de weg te vragen aan iemand op straat, een kaart uit te vogelen of ze raakten gewoon verdwaald. Er bestaat niets beters dan je in een onbekende stad bevinden en iets ontdekken dat niet in de toeristengids staat. Dit gebeurt echter bijna nooit meer, omdat we meteen de kaart op onze mobiele telefoon erbij pakken. Soms is het echter noodzakelijk om verdwaald te raken, zodat we kunnen struikelen over de meest essentiële dingen.

Verdwalen

3. De kans om een band op te bouwen met een vreemde

Om nog even terug te komen op het voorbeeld hierboven. Toen je, voordat je voortdurend toegang had tot technologische hulpmiddelen, verdwaald raakte en iemand op straat om de weg moest vragen, bestond er altijd de kans dat deze persoon nog een belangrijke rol zou gaan spelen in je leven. Dit kunnen we ook toepassen op onze vriendenkring. Het is nu eenmaal onmogelijk om gevoelens te begrijpen door een scherm, hoeveel emoticons of liedjes je ook gebruikt; daarom moeten we soms gewoon oog in oog met iemand staan.

4. Het geluid van stilte

De westerse wereld, deze wereld van grote metropolen, zit vol lawaai. Rust en balans worden echter gevonden in stilte. Zo kunnen we in contact komen met onszelf, genieten van de afwezigheid van storende geluiden en deze waardevolle stilte leren kennen.

5. De energie in je omgeving

Het is wetenschappelijk bewezen dat apparaten als onze televisie of computer de ruimte waar ze in staan vullen met negatieve energie. Daarom is het ook niet aangeraden om deze apparaten in je slaapkamer te zetten of om ze te gebruiken vlak voordat je naar bed gaat.

Nog erger: we zijn er zo aan gewend geraakt om voortdurend overal foto’s van te maken dat we steeds minder goed in staat zijn om gewoon te genieten van het landschap dat we om ons heen kunnen zien. We kunnen de grootsheid, de geuren, de geluiden of de emoties van de natuur niet waarderen door de lens van een camera of het beeldscherm van een mobiele telefoon.

Begin buiten de apparaten om te leven!

Mobiele Telefoon

6. Ontspanning

Voordat iedereen een mobiele telefoon had, konden mensen slechts af en toe met elkaar communiceren als ze ver van elkaar vandaan woonden of gingen ze soms bij elkaar op bezoek als ze bij elkaar in de buurt woonden. De angst die bij ons wordt opgewekt wanneer we een bericht versturen en hier niet meteen antwoord op krijgen bezorgt ons een hoop onnodige stress. En laten we het niet eens hebben over de twee blauwe vinkjes in een WhatsApp-gesprek of het ‘gelezen om’ bericht op Facebook! Van dit soort dingen kunnen we werkelijk tureluurs worden.

We nemen onze telefoon zelfs mee naar de wc, we leggen onze telefoon naast ons hoofd wanneer we gaan slapen, we leggen hem neer op ons bureau of op onze tafel op school. Het duurt nog geen seconde om op te nemen wanneer hij eindelijk een keer overgaat.

En tot slot zorgen al deze technologie en vooral het voortdurend vastgekleefd zitten aan je mobiele telefoon ervoor dat je alle details in het leven en het geluk dat het leven biedt wanneer je het intens beleefd volledig misloopt.

Wanneer keek je voor het laatst naar een zonsondergang, een regenbui of een zwerm vogels die voorbij vloog?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.