Gefocust blijven in een wereld vol afleidingen

Gefocust blijven in een wereld vol afleidingen

Laatste update: 14 mei, 2019

We leven in een geglobaliseerde en zeer veeleisende wereld waarin het allemaal draait om snelle prestaties. Met iedere dag kortere deadlines, is het vaak vrijwel onmogelijk om gefocust te blijven.

Om tijd te besparen, probeert onze geest daarom meerdere dingen tegelijkertijd te doen. Dit levert vaak echter rampzalige resultaten op. Dit komt omdat er steeds meer relevante stimuli bij komen, waardoor we ons niet goed kunnen focussen en concentreren.

In dit artikel hebben we het daarom over de meestvoorkomende afleidingen waar we iedere dag mee geconfronteerd worden en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan om toch gefocust te blijven.

Niet alleen externe prikkels kunnen ons afleiden, maar ook opdringerige gedachten. Vaak zijn dit zelfs gedachten die niet eens iets te maken hebben met datgene waar we op dat moment mee bezig zijn.

Waarom worden we afgeleid?

We verliezen onze focus en concentratie omdat we op een bepaalde manier nu eenmaal geprogrammeerd zijn dit te doen. Ons brein is een gereedschapskist en heeft veel afweermechanismen die onze concentratie kunnen beïnvloeden.

Meisje dat zich probeert te concentreren

Een van de belangrijkste afweermechanismen is direct verbonden aan pijn. We hebben de neiging onze aandacht af te wenden van de dingen die ons pijn doen om te kunnen voorkomen dat we lijden. Over het algemeen duwen mensen pijnlijke dingen van zich af om aan dit onaangename gevoel te kunnen ontsnappen.

In deze zin kunnen afleidingen dus juist positief zijn. Of beter gezegd, we kunnen ze soms in ons voordeel gebruiken. We hebben echter bijna altijd een negatief beeld van afleidingen. Dit komt omdat een gebrek aan focus ons vertraagt ​​en onze productiviteit beïnvloedt. Vaak lukt het ons niet om gefocust te blijven en nemen onze gedachten de boel over.

Waardoor worden we afgeleid?

Sommige soorten afleidingen zijn eeuwenoud en andere zijn slechts een gevolg van onze moderne levensstijl. We kunnen afgeleid raken door een vlieg of wanneer onze mobiel telefoon afgaat. Er zijn echter ook bepaalde pathologieën die rechtstreeks invloed hebben op iemands aandachtsvermogen.

Niet iedereen is even vatbaar voor afleidingen. We zijn het er echter allemaal over eens dat nieuwe technologieën de manier waarop we omgaan met onze omgeving hebben veranderd. Tegenwoordig beheren we ons leven namelijk op twee verschillende niveaus: een fysiek niveau en een virtueel niveau.

Volgens een studie uitgevoerd door Udemy, besteedt 36% van generatie Z en millennials twee uur per dag aan zijn telefoon. 100 jaar geleden werden diezelfde twee uur besteed aan dingen als rusten, lezen of een wandeling maken door het park. Als we dit eenmaal hebben begrepen, zal het een stuk makkelijker voor ons zijn om bepaalde concentratieoefeningen te doen.

Wat kan ik doen om gefocust te blijven?

Dit zijn enkele oefeningen die je kunt opnemen in je dagelijks leven om je te helpen geconcentreerd en gefocust te blijven:

  • Stel prioriteiten: bepaal wat het belangrijkste voor je is en wat minder belangrijk is (je baan, je gezin etc.).
  • Begrijp dat afleiding noodzakelijk is: mensen zijn geen machines. We moeten dus rusten, eten en socialiseren. Zet daarom ook dingen in je agenda die dienen voor vermaak. Denk bijvoorbeeld aan een avondje uit met vrienden, het lezen van een boek of het simpelweg kijken van een film. Als je deze dingen belangrijk vindt, waarom zet je ze dan nooit in je agenda?
  • Leer jezelf los te koppelen: zoals we hierboven ook al aangaven, ons virtuele leven daagt ons fysieke leven uit. Probeer de tijd die je besteedt aan de sociale media dus zoveel mogelijk te beperken.
  • Doe één ding tegelijk: multitasking is niet voor iedereen. Als het je niet lukt om geconcentreerd te blijven wanneer je twee dingen tegelijk probeert te doen, is multitasking misschien niet jouw ding. Probeer je taken in dit geval daarom liever gewoon een voor een te voltooien.
  • Geef jezelf realistische uitdagingen: probeer niet iemand te zijn die je niet bent. Als je weet dat je niet in staat bent om een ​​taak binnen twee uur af te maken, geef jezelf dan de tijd die je echt nodig hebt om de taak te voltooien. Lieg niet tegen jezelf.
Vrouw geniet van de buitenlucht

Afleiding is een noodzakelijk onderdeel van het leven

We moeten ons niet te veel zorgen maken over al die afleidingen. Ze zijn namelijk onvermijdelijk. Hoewel het belangrijk is om er goed mee om te leren gaan, is het ook belangrijk om ze te accepteren als een noodzakelijk onderdeel van het leven.

Ons brein is er niet voor gemaakt om altijd op volle toeren te draaien. We moeten dus leren om de behoeften van ons lichaam te identificeren en ervoor te zorgen dat we aan deze behoeften voldoen. Neem af en toe een pauze, eet gezond, doe aan lichaamsbeweging. Al deze dingen helpen je om geconcentreerd te blijven tijdens het uitvoeren van je dagelijkse taken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.