6 manieren om opdringerige gedachten te stoppen

6 manieren om opdringerige gedachten te stoppen

Laatste update: 25 augustus, 2018

Guy de Maupassant zei ooit: “Een zieke gedachte kan het vlees van het lichaam meer verslinden dan koorts of consumptie.” Iedereen heeft op een bepaald moment weleens negatieve gedachten, het probleem is wanneer ze obsessies worden. Maar hoe kan je opdringerige gedachten stoppen? 

Wat gebeurt er als we terugkerende, negatieve gedachten hebben, uren of zelfs dagen achter elkaar? Ze kunnen gevaarlijke obsessies worden en zelfs je gezondheid beïnvloeden. Maar er is goed nieuws. Het enige dat je hoeft te doen is namelijk specifieke strategieën gebruiken om je mentale gewoonten te veranderen en opdringerige gedachten te stoppen.

Stel je voor dat je wakker wordt met een angstwekkende gedachte of overtuiging in je hoofd voordat je zelfs maar uit bed komt. Terwijl je de dag doorloopt, komt dit nerveuze idee keer op keer weer in je op. Dat is een opdringerige gedachte.

Wat zijn opdringerige gedachten?

Iedereen heeft af en toe negatieve gedachten die even door hun hoofd gaan. Ze worden pas een probleem als je ze niet kunt loslaten en in plaats daarvan in je hoofd laat rond cirkelen en in diepgewortelde ideeën veranderen. Op dit punt kunnen je gedachten hinderlijk of zelfs schadelijk worden.

Vrouw met opdringerige gedachten

Deze gedachten maken duidelijk niemand gelukkig. Anders zouden we ze met open armen verwelkomen. De ongemakkelijke waarheid is dat deze gedachten altijd over fobieën, angsten, zorgen, trauma’s of diepe kwetsbaarheden gaan. En ze laten ons niet focussen op iets anders.

Naast de emotionele pijn die ze in eerste instantie veroorzaken, kunnen opdringerige gedachten vermoeiend zijn. Herhaalde, negatieve gedachten vermoeien zowel de persoon die lijdt als de persoon die ze in vertrouwen nemen. Bovendien vervormen opdringerige gedachten de realiteit tot het punt van het voorstellen van schokkende situaties die misschien niets met de werkelijkheid te maken hebben.

Deze vervormingen van de realiteit kunnen heel schadelijk worden voor je emotionele gezondheid, je angst verhogen en je humeur negatief beïnvloeden. Het resultaat is negatieve gedachten over jezelf en je leven, zoals:

  • Ik ben waardeloos.
  • Het is hopeloos.
  • Ik haat mezelf.
  • Het wordt een ramp.
  • Ik ben nutteloos.
  • Ik ben een mislukkeling.

En het ergste is dat je ze gelooft. Deze gedachten worden echter veroorzaakt door angst. Dus als je opdringerige gedachten wilt stoppen, bekijk dan eens enkele van de interessante opties hieronder.

“De reikwijdte van iemands persoonlijkheid wordt bepaald door de omvang van dat probleem dat in staat is iemand uit zijn verstand te drijven.”

– Sigmund Freud –

6 manieren om te helpen bij het stoppen van opdringerige gedachten

Effectieve maatregelen zijn nodig om voor eens en altijd herhalende, negatieve gedachten te stoppen. Hier zijn een paar eenvoudige maar effectieve suggesties:

1. Probeer ze niet te stoppen

Het werkt niet alleen niet, maar meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben vastgesteld dat het de zaak nog erger kan maken door je hersenen te dwingen ze te onthouden.

2. Accepteer en rationaliseer

Het accepteren van die angst misleidt je en het veroorzaken van deze soort gedachten zal je helpen ontspannen en minder vaak aan ze laten denken.

3. Schrijf het op

Het opschrijven van je opdringerige gedachten is niet alleen een geweldige manier om te ontspannen maar ook een uitlaatklep. Het zorgt er ook voor dat je hersenen ze interpreteren zoals ze zijn vastgelegd. Dit helpt je hersenen te stoppen om ze constant naar boven te brengen. Als je ze later leest, kan je zien hoe irrationeel ze werkelijk zijn.

“Alleen het irationele – dat wat waarneembare kwaliteiten heeft, maar niet waarneembaar is voor de zintuigen, kan een obsessie worden.”

– Salvador Elizondo –

Schrijven

4. Beweging en meditatie

Beweging vermindert de cortisol- en adrenalineniveaus en verhoogt dopamine, endomorfines en serotonine. Kortom wisselt dit angst, stress en verdriet in voor rust, geluk en zelfrespect. Dit zal je helpen om die opdringerige gedachten een tijdje opzij te zetten. Aan de andere kant is meditatie een geweldige manier om jezelf te leren om je gedachten te beheersen en je aandacht terug te brengen naar het heden. En het is ook erg ontspannend.

5. Laat de gedachte los

Wanneer opdringerige gedachten tevoorschijn komen moet je er niet over obsederen, noch proberen ze te stoppen. Accepteer gewoon dat ze er zijn. Probeer te ontspannen, en terwijl je dat doet, zal je geest iets anders vinden om op te concentreren en zal de gedachte vanzelf verdwijnen.

6. Neem vitamine B

Vitamine B-tekorten kunnen de effectieve werking van het zenuwstelsel direct verstoren. Verbeter je inname door groenten, fruit, vis, vlees en zuivelproducten te eten.

Zoals je je kunt voorstellen, zijn er veel dingen die je kunnen helpen om opdringerige gedachten te stoppen. Toch hebben ze allemaal één ding gemeen: ze werken alleen als je volhardend bent. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.