5 eerste symptomen van angst die onopgemerkt blijven

5 eerste symptomen van angst die onopgemerkt blijven

Laatste update: 17 augustus, 2018

Vaak blijven de eerste symptomen van angst onopgemerkt omdat ze subtiel zijn. De symptomen kunnen lijken alsof ze niets met angst te maken hebben. Neurowetenschappers hebben ontdekt dat deze signalen vroeg verschijnen en dienen als een waarschuwing voor wat er in onze hersenen omgaat. 

Als angst zich eenmaal heeft gevestigd, zijn de overheersende gevoelens onzekerheid, schrik en een soort diepe innerlijke afgrond. Met angst komen fysieke, psychische, cognitieve en emotionele symptomen. Daarom is angst een complexe aandoening waaraan het moeilijk ontsnappen is.

Met al deze problemen, hoe eerder angst wordt gedetecteerd, hoe sneller het mogelijk zal zijn om in te grijpen. Je zal een grotere kans hebben om het te overwinnen. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op de eerste symptomen van angst. Dit zijn er vijf:

Koude voeten, één van de eerste symptomen van angst

De temperatuur van je voeten kan een indicator zijn van je emotionele toestand. Eén van de eerste symptomen van angst kan het hebben van koude voeten zijn, terugkerend en zonder fysiologische redenen die dit verklaart. Waarom worden koude voeten beschouwd als een symptoom van angst? Hoe zijn koude voeten gecorreleerd aan een angstgevoel?

Dit fenomeen gebeurt wanneer een mens zich bedreigd voelt. De organen dichtbij je romp krijgen een verhoogde bloedstroom. Kortom, naar het hart en het spijsverteringsstelsel toe. Dit is de manier van het lichaam om te reageren op gevaar. Wanneer dit gebeurt, hebben de ledematen, vooral de voeten, minder bloedstroom. Daarom daalt de temperatuur.

Koude voeten in warme sokken

Continu geeuwen

Een ander vroeg symptoom van angst is vaker gapen dan normaal. Een studie van de universiteit van Bournemouth in Engeland bevestigt dit. Volgens het onderzoek zouden mensen in een staat van angst of paniek de neiging hebben om vaker te geeuwen.

De studie onthulde dat er een directe relatie is tussen het aantal keer gapen en de productie van cortisol, het stresshormoon. Hoe meer je geeuwt, hoe meer cortisol er geproduceerd wordt. Dit komt omdat cortisol de lichaamstemperatuur verhoogt. De geeuw, aan de andere kant, verlaagt de temperatuur.

Hersenmist

Hersenmist is een aandoening die de concentratie bemoeilijkt. We ervaren het als een soort van onwerkelijkheid. Degenen die last hebben van hersenmist hebben moeite om verbinding te maken met het huidige moment en gedachten gemakkelijk samen te brengen.

Hersenmist wordt ook “fibromyeline” genoemd en kan één van de eerste symptomen van angst zijn. Als je hersenmist hebt, zijn er zoveel ideeën in je hoofd dat een soort sluier je denken verdringt. Dat is waarom het zo moeilijk is om de aandacht te vestigen.

Geestelijke mist

Terugkerende nachtmerries

We hebben allemaal weleens een nachtmerrie gehad. Dit verschijnsel kan te maken hebben met situaties die we hebben meegemaakt en die ons diep hebben geraakt. Misschien zijn we nog niet klaar met het verwerken van deze situaties en keren ze terug in onze slaap. Wanneer dit echter terugkeert, kan dit een uiting zijn van verborgen angst.

Dromen, en vooral nachtmerries, kunnen een uiting zijn van ons onderbewustzijn. Misschien denken we overdag niet openlijk na over deze situaties, maar nemen ze onbewust ons leven over. Nachtmerries kunnen dus een duidelijk teken zijn van beginnende angst.

Metaalachtige smaak in de mond.

De universiteit van Bristol (Verenigd Koninkrijk) heeft een onderzoek naar angst uitgevoerd. Onderzoekers ontdekten dat angstige mensen de neiging hebben om een scherpere waarneming van zoute en bittere smaken te hebben. Daarnaast is vastgesteld dat één van de eerste symptomen van angst een vervelende metaalsmaak in de mond is.

Vrouw met onaangename smaak in de mond

Dit komt omdat angst een potentieel sterke emotie is die bij sommige mensen de verspreiding van orale bacteriën stimuleert. Dit leidt op zijn beurt tot bloedend tandvlees. Dit kan echter zeer gering zijn en daarom is het vaak niet zichtbaar voor het blote oog. Het voelt als de metaalachtige smaak van bloed in de mond.

Angst vertaalt zich, net als andere psychische aandoeningen, in gedrag dat patronen creëert. Zonder het te beseffen, leren we deze patronen en beginnen we ze te herhalen. Met andere woorden, we leren die angstige gedragingen en nemen ze aan. Als dat gebeurt wordt het verlaten van de angstkring uitdagend en gecompliceerd.

Daarom is het erg belangrijk om een houding van zelfobservatie te handhaven. Detecteer veranderingen, nieuwe symptomen, hoe klein ook. Als we de angst kunnen identificeren in de beginfase, zullen we in een betere positie zijn om het onder ogen te zien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.