Hersenmist behandelen en je concentratie verbeteren

Hersenmist behandelen en je concentratie verbeteren
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Heb je problemen om je te concentreren? Heb je het gevoel dat jouw geheugen je in de steek laat? Ben je voortdurend in de war en versuft? Wanneer je met iemand praat, voelt het dan net alsof je niet echt hoort wat ze zeggen? Of heb je de indruk dat je niet echt weet wat er gaande is, wanneer je een televisieserie bekijkt of iets leest? Ken je de term ‘brain fog’ of ‘hersenmist?’ We leggen je in dit artikel uit wat het is en hoe je het kan aanpakken.

Problemen met de concentratie en van het geheugen kunnen een groot probleem zijn en niet alleen op het werk of bij de studies maar ook in je dagelijkse leven. De gevolgen van deze problemen kunnen ook veel verder gaan. Want dit kan je eigenwaarde, je persoonlijke relaties en zelfs je emotionele stabiliteit aantasten.

Aangezien dit niet iets is waarvoor je bang of gealarmeerd moet worden, laten we het dan bij zijn correcte naam benoemen. Want een slechte dag is één ding. Maar het is iets heel anders als je voortdurend het gevoel hebt dat je niet in staat bent om je aandacht te focussen. Dit onvermogen omvat verwarring en vergeetachtigheid. Bovendien behoren ook een gebrek aan concentratie en aan geestelijke helderheid tot dit fenomeen, dat hersenmist genoemd wordt.

Wat is hersenmist?

Hersenmist is een afwijking die niet als een ziekte erkend wordt. Maar het verwijst naar een geestelijke aandoening die internationaal aanvaard is. Helaas komt hersenmist heel vaak voor. Dat betekent niet dat het “normaal” is.

Hersenmist duidt een probleem aan dat verder gaat dan problemen met de concentratie. Wanneer je hersenmist hebt, dan voel je dat je niet gefocust bent. Je voelt je verward en hebt het moeilijk om te denken. Met hersenmist sturen je hersenen een belangrijk signaal dat er sprake is van een verstoring van het evenwicht dat moet worden aangepakt. Want wat lijkt op een geestelijk of psychologisch probleem, kan eigenlijk iets anders zijn. Want hersenmist kan in feit een gevolg zijn van je levensstijl. Veel meer factoren van je levensstijl dan je denkt, kunnen hersenmist veroorzaken, zoals je voedingspatroon. Of deze mist kan een bijwerking zijn van een medische aandoening of van zelfs van bepaalde medicatie.

Het goede nieuws is dat je hersenmist kan voorkomen en behandelen wanneer je de factor vaststelt die het veroorzaakt. Soms is het zo eenvoudig als een gezondere levensstijl leiden.

Hersenmist

Waarom ontstaat hersenmist?

In veel gevallen is hersenmist een gevolg van aandoeningen die rechtstreeks verbonden zijn met de gezondheid van een persoon. Het is eigenlijk zo dat medicatie die gebruikt wordt om allerlei ziekten te behandelen, dit fenomeen kan veroorzaken of het optreden van hersenmist stimuleren. Ook bepaalde voedingsmiddelen die we innemen om zogezegd onze levenskwaliteit te verbeteren, kunnen oorzaken zijn van hersenmist.

Maar hersenmist kan ook optreden als gevolg van een ongezonde levensstijl. Vooral een slechte voeding kan dit veroorzaken. Zoals we verder in dit artikel zullen zien, is de voeding een heel serieus onderwerp dat veel verder gaat dan onze lichamelijke gezondheid. Want het is ook een bepalende factor voor onze geestelijke en emotionele gezondheid. We zullen nu analyseren hoe we de hersenmist kunnen verdrijven en je concentratie kunnen verbeteren.

Ongezonde voeding

Wanneer je een ongezond voedingspatroon hebt, dan stijgen de kansen op het lijden aan hersenmist. Maar wat is eigenlijk een slecht voedingspatroon en wat zijn goede voedingsgewoonten? Het antwoord is eenvoudig. Maar het is heel moeilijk om het te verwerken en te aanvaarden. Vele mensen willen het eigenlijk niet horen.

Om te beginnen moeten we verduidelijken dat er een verschil is tussen eten en eetbare producten innemen. Het verschil is dat voedsel de nodige en nuttige voedingsstoffen verschaft. Eetbare producten bevredigen gewoon het gevoel van dorst en honger. Maar ze hebben eigenlijk niets te bieden wat je lichaam echt nodig heeft.

Dat is de reden dat je wanneer je een gezond voedingspatroon hebt, minder hoeft te eten. Wanneer je een dieet volgt dat niet gebaseerd is op voedingsmiddelen die veel voedingsstoffen bevatten, dan moet je vaak steeds meer eten. Want je lichaam vraagt om de voedingsstoffen die het niet gekregen heeft. Dit is de reden waarom je zoveel mogelijk de hoeveelheid nutteloze eetbare producten moet verminderen en vervangen door echte voeding.

Voedingstekorten

Concentratieproblemen en hersenmist kunnen ook een gevolg zijn van een voedingstekort. Deze tekorten kunnen in feite zelfs ontstaan terwijl je een gezond dieet volgt. Dit kan gebeuren omdat je onvoldoende voeding opneemt of omdat het niet op de juiste manier opgenomen wordt door het lichaam.

Dit zijn de voornaamste voedingstekorten die concentratieproblemen kunnen veroorzaken:

 • Een tekort aan vitamine B12: Je mag een tekort aan deze vitamine niet licht opnemen. Want het veroorzaakt een uitgebreid aantal geestelijke en neurologische stoornissen. Verteringsproblemen en zelfs het gebruik van medicatie die maagzuur onderdrukt, verhogen het risico op dit tekort.
 • Een tekort aan vitamine D: Vitamine D helpt om het humeur van iemand op te peppen. Het verdrijft ook hersenmist en depressie, verbetert het geheugen en vergroot de vaardigheden van een persoon om problemen op te lossen.
 • Een tekort aan essentiële omega 3 -vetzuren: We vinden grote hoeveelheden essentiële vetzuren in de hersenen. Ze zijn cruciaal voor het geheugen, en de gezondheid en de juiste werking van de hersenen. Van alle omega 3 – vetzuren is docosahexaeenzuur het gunstigste voor de hersenen. Want het is een belangrijk structureel bestanddeel van de hersencellen en vooral van de cellen in de cortex. Dit is de zone van de hersenen die verbonden is met het geheugen, de taal, abstraheren, creativiteit, kritisch vermogen, emoties en aandacht.

Sommige voedingssupplementen kunnen helpen om de hersenmist te verdrijven en onze concentratie te herstellen. maar je moet opletten met deze supplementen. Want ze zijn niet altijd zo nuttig als ze misschien lijken. Noötropica bijvoorbeeld zijn stoffen die ervoor kunnen zorgen dat je meer gefocust, gemotiveerd, positiever en productiever bent. Maar uiteindelijk zijn ze niet zo nuttig en bovendien ook niet zo onschadelijk als ze lijken.

Slaapproblemen

Hersenmist kan veroorzaakt worden door een gebrek aan kwaliteitsvolle slaap. Tenslotte is slapen zowel op korte als op lange termijn fundamenteel voor de werking van de hersenen. Want wanneer je slaapt, gebeurt er een soort schoonmaak van de hersenen. Dit zorgt ervoor dat je geheugen sterker wordt. Bovendien maken de hersenen tijdens de slaap nieuwe hersencellen aan. Op een bepaalde manier compenseert dit het verlies van alle cellen die je gedurende de dag verloren hebt.

Hersenmist

Eén slechte nacht kan je geheugen, concentratie, coördinatie, humeur, kritisch vermogen en de vaardigheid om gedurende de volgende dag de stress onder controle te houden verminderen. Bovendien stellen sommige deskundigen dat het verlies van één nacht slaap je geestelijke presteren evenveel kan aantasten als dronken zijn.

Chronische stress

Stress is één van de handelsmerken van onze tijd. Chronische stress is zijn voornaamste vaandeldrager. We denken ten onrechte dat stress een synoniem is voor productief, populair en succesvol zijn. Maar stress verhoogt de risico’s op ernstige ziekten. Hiertoe behoren kanker en vele gevreesde hersenaandoeningen als dementie en Alzheimer.

Chronische stress veroorzaakt angstgevoelens, depressie, het nemen van slechte beslissingen, slapeloosheid en geheugenverlies. Want te veel cortisol, het stresshormoon, lokt een buitensporige hoeveelheid vrije radicalen uit. Deze stoffen beschadigen de cellulaire membranen van de hersenen. Ze maken ze los van hun normale functie en sterven dan. Bovendien verstoort cortisol de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Medicatie

Alle medicatie heeft risico’s. Hersenmist is één van de meest voorkomende bijwerkingen die vermeld worden bij medicatie op recept en bij medicatie die je zonder recept kan kopen.

Het is bijvoorbeeld bekend dat medicatie die het cholesterol verlaagt en voorgeschreven slaappillen, geheugenverlies kunnen veroorzaken. Ook medicatie die we kennen als anticholinergen, houden de werking van acetylcholine tegen. Deze chemische stof in de hersenen is verantwoordelijk voor het geheugen en het leren. Tot de typische bijwerkingen van deze soorten medicatie behoren geheugenmist, vergeetachtigheid en concentratieverlies.

Bovendien zijn er vele soorten medicatie die je zonder voorschrift kan kopen, die ook de acetylcholine blokkeren. Voorbeelden zijn medicijnen voor allergieën, maagzuur, pijn en slapeloosheid. Het is dus belangrijk om na te gaan of de bijwerkingen goed gemaakt worden door het positieve effect dat de behandeling zelf kan verschaffen.

Gezondheidsproblemen

Sommige gezondheidsstoornissen kunnen problemen met de concentratie en met geestelijke helderheid veroorzaken. In sommige gevallen is het de behandeling van de ziekte die de problemen uitlokt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan.

Een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie is een bepaald type hersenmist dat verbonden is met deze behandeling. De officiële positie van de American Cancer Society is dat deze door chemotherapie veroorzaakte hersenmist een gevolg is van de combinatie van de ziekte zelf, de behandeling, slaapproblemen, hormonale veranderingen, depressie en stress.

Toen onderzoekers de hersenactiviteit van deze patiënten vóór en na de chemotherapie onderzochten, vonden ze dat de behandeling opvallende veranderingen veroorzaakte in de hersenfunctie. Dit wijst erop dat chemotherapie minstens een rol speelt in de vermindering van de geestelijke helderheid.

Lijst van gezondheidsproblemen gelinkt aan hersenmist:

 • Fibromyalgie
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Angstgevoelens
 • Depressie
 • Hersenproblemen
 • Candidiasis (candida albicans)
 • Diabetes
 • Vergiftiging met zware metalen
 • Hepatitis C
 • Verstoring van het hormonale evenwicht
 • Hypoglykemie
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Ziekte van Lyme
 • Multiple sclerose
 • Neurodegeneratieve stoornissen
 • Reumatoïde artritis
 • Seizoensgebonden allergieën
 • Middelenmisbruik

Oplossingen voor hersenmist: je concentratie verbeteren

Er bestaat geen definitieve oplossing om hersenmist te verdrijven en je concentratie te verbeteren. Elk individu moet zijn eigen persoonlijke oplossing zoeken. Je moet dit doen door eerst de factor of de factoren te omschrijven die de mist samenstellen.

De meeste mensen zullen moeten beginnen met hun voedingsgewoonten te verbeteren. Daarnaast moeten ze naar manieren zoeken om hun stress onder controle te houden en hun slaapgewoonten te verbeteren. Het zal ook nodig zijn om hun gezondheidsconditie te bekijken en op zoek te gaan naar oplossingen. Want eigenlijk kan hersenmist ook een symptoom zijn van een gezondheidsprobleem dat nog niet vastgesteld is.

We geven je hier de voornaamste richtlijnen. Je kan ze toepassen om de hersenmist te verdrijven en je concentratie te verbeteren.

Hersenmist

Richtlijnen om de hersenmist te verdrijven

 • Eet op de juiste manier en volg een evenwichtig dieet. Vermijd geraffineerde suikers, geraffineerde bloem, verzadigde vetten en cafeïne. Eet gezonde vetten en kwaliteitsvolle koolhydraten.
 • Zorg dat je altijd gehydrateerd bent. Zelfs een milde uitdroging kan ernstige hersenproblemen veroorzaken. Drink water en eet voedingsmiddelen die veel water bevatten. Maar vermijd gesuikerde dranken of drankjes met kunstmatige zoetmiddelen. Vermijd ook dranken met cafeïne.
 • Neem gezonde gewoonten aan die voor een goede nachtrust zorgen. Dit wil zeggen dat je slaap van een goede kwaliteit moet zijn en dat je genoeg uren moet slapen.
 • Beoefen meditatie en ontspanningstechnieken. Doe oefeningen en dan vooral oefeningen die je buitenshuis kan uitvoeren. Want trainen helpt je om stress op een doeltreffende manier onder controle te houden en te voorkomen. Anderzijds is het leren beheersen van stress een geweldige manier om de slaapkwaliteit te verbeteren.
 • Controleer de medicatie die je inneemt. Zo kan je nagaan of je het, indien mogelijk, kan vervangen of aanpassen, om op die manier hersenmist te vermijden.
 • Laat je gezondheid checken om te testen of je een ziekte of een voedingstekort hebt. Want dit kan de oorzaak zijn van problemen met de concentratie en het geheugen.
 • Geef je hersenen een pauze. Deskundigen bevelen aan om je dag op te splitsen in fases van negentig minuten. Dit helpt om je natuurlijke energieniveaus te behouden en helderheid van denken te bewaren. Deze pauze houdt in dat je alle gedachten die door je geest gaan, gedurende een interval van dertig seconden verzamelt, of telkens als je voelt dat je afgeleid wordt.
 • Zet alle toestellen uit die je tijdens je taken kunnen afleiden, vooral de toestellen waarop je berichten ontvangt. Het feit op zich dat je weet dat je een bericht, een oproep, een tekst, enzovoort, kan ontvangen, zal je belemmeren om het hoogste concentratieniveau te bereiken

Wees proactief

Wat betreft het volgen van een gezonde levensstijl op vlak van je lichaam en van je geest moet je proactief zijn. Laat geen ruimte voor excuses en schuif de verantwoordelijkheid niet af. Niemand zal zich zoveel zorgen maken over je hersenen als jij. Bovendien zal niemand zoveel genieten van de beste conditie van je hersenen als jijzelf. Wellicht ook interessant voor jou

Verbeter je geheugen en concentratie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Verbeter je geheugen en concentratie

Als je ouder wordt, gaat je geheugen achteruit, dat hoort erbij. Maar er zijn wel manieren om het te trainen en om zo ook je concentratie te verbet...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.