Eigenwaarde en ongezonde emotionele afhankelijkheid

Eigenwaarde en ongezonde emotionele afhankelijkheid
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Mensen zijn sociale wezens. We houden ervan om te behagen en om dingen te delen met anderen. Maar kan de behoefte aan goedkeuring ook schadelijk zijn? Ja – sterker nog, het is een van de dingen die ten grondslag liggen aan ongezonde emotionele afhankelijkheid.

Wil jij altijd iedereen tevreden stellen, of alleen diegenen die echt belangrijk voor je zijn? Wie zijn de belangrijke mensen in je leven? Moeten ze echt alles wat je doet goedkeuren?

We nodigen je uit om jezelf deze vragen te stellen en vervolgens te proberen ze te beantwoorden. Het is namelijk één ding om te weten wat je wilt doen en wat je wilt dat je geliefden goedkeuren, maar het is iets heel anders om te denken dat bepaalde dingen het doen niet waard zijn alleen maar omdat niet letterlijk iedereen het een geweldig idee vindt.

Het is een subtiel maar toch belangrijk verschil. Blijf lezen om erachter te komen hoe dit alles je welzijn kan beïnvloeden!

“Als je niet goed bent in van jezelf houden, zul je het moeilijk hebben om überhaupt van iemand te houden, aangezien je je eraan zult storen dat je een ander de tijd en energie geeft die je jezelf niet eens geeft.”

-Barbara De Angelis-

Wat is ongezonde emotionele afhankelijkheid?

Emotioneel afhankelijke mensen hebben een overdreven behoefte aan de genegenheid, aandacht en goedkeuring van anderen. Ze hebben een irrationele angst voor eenzaamheid en verlatenheid, wat hen onderdaniger maakt in hun relaties. Ze hebben ook een sterk verlangen naar exclusiviteit, wat hen dingen laat zeggen als ‘zonder mijn partner kan ik niet leven’.

Meisje dat lijdt onder ongezonde emotionele afhankelijkheid

Hierdoor vormen ze een aanhoudend patroon van emotionele behoeften waaraan ze zelf niet kunnen voldoen, en dus proberen ze in deze behoeften te voorzien door ongepaste banden met anderen aan te knopen.

Met andere woorden, ze ontwikkelen parasitaire en ongelijke relaties, waarbij ze hun acties rechtvaardigen door ze toe te schrijven aan het doel om de relatie te onderhouden.

“De ergste vorm van eenzaamheid is als je je niet op je gemak voelt met jezelf.”

-Mark Twain-

En dat is niet alles. Hun verlangen naar bescherming en genegenheid is zo intens dat ze zichzelf volledig verliezen in de relatie in hun streven om deze te behouden, ongeacht de feitelijke kwaliteit van de relatie.

In plaats van gezonde banden, knopen ze intense en onstabiele banden aan. Natuurlijk willen we allemaal geliefd zijn, maar we zouden er niet werkelijk alles voor over hebben om het te bereiken, of wel soms?

Hoe beïnvloedt ongezonde emotionele afhankelijkheid psychologisch welbevinden?

Het probleem met emotioneel te afhankelijk zijn van anderen, is dat als de persoon niet de onevenredige aandacht en genegenheid krijgt die hij nodig heeft, hij op irrationele wijze gaat twijfelen aan zijn eigen waarde en de waardering die hij krijgt van anderen, wat een negatieve invloed heeft op zijn emoties en zelfrespect.

Hij begint zich afgewezen, ontkend en verlaten te voelen. Het resulterende verdriet is te intens. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van emotionele leegte, chronische onvrede en uiteindelijk depressie.

Niet alleen dat, maar de angst om alleen te zijn zorgt ervoor dat hij alles doet om eenzaamheid te voorkomen, wat zijn angstgevoelens alleen maar vergroot. Als hij het vermoeden heeft dat hij met eenzaamheid zal worden geconfronteerd, wordt hij extreem nerveus en stort hij zichzelf in giftige relaties.

Eigenwaarde kan ongezonde emotionele afhankelijkheid tegengaan

Zoals je je kunt voorstellen hebben emotioneel afhankelijke mensen een laag zelfbeeld en denken ze negatief over zichzelf. Dit leidt wederom tot een grotere behoefte aan steun en genegenheid. Ze zijn afhankelijk van anderen om zich goed te voelen over zichzelf.

Vrouw houdt krampachtig een hart vast als voorbeeld voor ongezonde emotionele afhankelijkheid

De enige persoon met wie je je hele leven zult doorbrengen ben jij. Daarom moet je je welzijn niet laten afhangen van de goedkeuring van anderen, maar van jezelf. Dit betekent dat jij de eerste persoon bent die je moet proberen te behagen met je acties.

“Mensen die goedkeuring het meeste nodig hebben, krijgen het het minste en mensen die goedkeuring het minste nodig hebben krijgen het het meeste.”

-Wayne Dyer-

Maar wat kun je doen om meer van jezelf te houden? Een eenvoudige oefening is om elke dag iets te doen dat je een goed gevoel geeft, zowel fysiek als psychologisch. In het begin kost het misschien wat moeite, omdat de meesten van ons niet gewend zijn om zichzelf te verwennen. Na verloop van tijd zul je echter beginnen om positieve gevoelens naar jezelf toe te ontwikkelen. Op deze manier voorkom je dat je het slachtoffer wordt van ongezonde emotionele afhankelijkheid. Dus ga ervoor en hou van jezelf!

Afbeeldingen met dank aan Rebecca Matthews, Adam Jang en Hope House Press.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.