Mensen die altijd aandacht willen

Mensen die altijd aandacht willen

Laatste update: 30 oktober, 2017

We kennen allemaal wel van die mensen die altijd aandacht willen. In de meest extreme gevallen is deze aandachttrekkerij het gevolg van een geestelijke onevenwichtigheid, en kunnen we het gedrag plaatsen in de categorie persoonlijkheidsstoornissen.

Volgens het diagnosesysteem DSM-IV valt deze specifieke persoonlijkheidsstoornis onder cluster B, onder de noemer theatrale persoonlijkheidsstoornis of aandachtsstoornis.

Vaak blijven mensen met deze persoonlijkheidsstoornis onopgemerkt door de maatschappij, omdat ze zich over het algemeen vrij goed aanpassen aan sociale situaties en werksituaties. Maar dit geldt niet voor hun persoonlijke relaties, waarin ze zich ontzettend emotioneel en dramatisch opstellen, en gebruik maken van manipulatie om te krijgen wat ze willen.

Deze mensen kenmerken zich door overdreven emotionele uitingen, en een behoefte aan aandacht, affectie en bevestiging. Volgens de American Psychological Association, wordt de theatrale persoonlijkheidsstoornis gekenmerkt door een patroon van overdreven aandacht zoeken. Over het algemeen openbaart de stoornis zich in de vroege volwassenheid en omvat deze ongepaste verleiding en een overdreven behoefte aan goedkeuring.

“De meeste problemen in de wereld worden veroorzaakt door mensen die aandacht willen.”

-T.S. Eliot-

Algemeen patroon van overdreven aandacht zoeken

Mensen die altijd aandacht willen, hebben vaak goede sociale vaardigheden, hoewel ze deze gebruiken om anderen te manipuleren en zo alle aandacht op zichzelf te vestigen, waarbij ze ontmoedigd raken als dit ze niet lukt.

Ze zijn té afhankelijk van hoe belangrijk ze zijn, waarbij het lijkt alsof ze veel zelfvertrouwen hebben, ook al is dit niet waar. Door middel van hun voortdurende behoefte aan aandacht, streven ze ernaar hun zelfvertrouwen te bevestigen. Ze zijn als kinderen die zich misdragen of uitsloven om de aandacht van de volwassenen te trekken.

Het algemene patroon van provocerend gedrag en aandacht zoeken doet zich voor in verschillende contexten:

  • Ze voelen zich niet op hun gemak in situaties waarin zij niet in het middelpunt van de belangstelling staan.
  • Hun omgang met anderen omvat ongepast verleidelijk gedrag in uiterlijk of gedrag.
  • Hun emoties zijn vluchtig en oppervlakkig en wisselen snel.
  • Ze maken gebruik van hun fysieke voorkomen om de aandacht op zichzelf te vestigen.
  • Hun manier van spreken is vaak te subjectief en ontbrekend in detail.
  • Hun emotionele expressie is dramatisch, theatraal en overdreven.
  • Ze zijn makkelijk te beïnvloeden door andere mensen of omstandigheden.
  • Ze denken dat hun relaties intiemer zijn dan ze werkelijk zijn.
Vrouw In Zwart Wit

“Mensen met een groot ego hebben het nodig om in het middelpunt van de aandacht te staan, smachten naar erkenning, en geven zeer weinig om anderen. Mensen met een gezond zelfvertrouwen daarentegen zijn in staat om hun eigen verlangens zowel als die van anderen te respecteren.”

-Andrew Matthews-

Mensen met een sterke behoefte aan affectie

Mensen die zeer emotioneel zijn, zijn vaak niet in staat om hun eigen persoonlijke situatie juist te evalueren. Ze zijn onrealistisch, en dramatiseren en overdrijven hun problemen. Het kan tevens zo zijn dat ze vaak van baan verwisselen, net zoals ze makkelijk verveeld raken, waarbij ze liever opgeven uit frustratie dan de kwestie te confronteren. Dit is waarom ze altijd op zoek zijn naar iets nieuws en opwindend, waardoor ze vaak in gevaarlijke situaties terechtkomen.

Achter hun behoefte aan affectie en aandacht gaat een hele hoop egoïsme schuil. Over het algemeen geven ze alleen maar om zichzelf. Ze zijn ontzettend sociaal, en houden ervan om zich te omringen met mensen, maar alleen als zij het stralende middelpunt kunnen zijn. Als iemand een moeilijke tijd doormaakt, dan is dat niet zo belangrijk, tenzij ze in de situatie een onmisbare rol kunnen aannemen.

Ze zijn tevens geneigd om jaloers te zijn op iedereen die probeert hen te overtreffen of met ze te concurreren in hun streven naar aandacht. Ze gebruiken seks en hun uiterlijk om aandacht te krijgen. Ze denken dat ze de meest aantrekkelijke mensen ter wereld zijn en hebben er geen moeite mee om zich provocerend en zelfs ongepast te gedragen, denkend dat anderen hen woest aantrekkelijk vinden zelfs als er geen enkele reden is om dit te denken.

Vrouw Zet Masker Af En Laat Haar Ware Gezicht Zien

Hun belangrijkste doel is om op te vallen en overal waar ze zich begeven opschudding te veroorzaken. Ze willen té graag belangrijk worden gevonden.

Het is verstandig dat ze professionele hulp zoeken om een gezond zelfvertrouwen op te bouwen en te begrijpen en internaliseren dat er andere dingen zijn die vervulling bieden dan erkenning krijgen van buitenaf, zoals zorgen voor de mensen van wie ze houden of zelfs zichzelf.

“Niemand kan weten wat leven inhoudt voordat hij zijn ego in dienst stelt van zijn medemens.”

-Ralph Waldo Emerson-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.