Vijf manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren

Vijf manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren

Laatste update: 23 oktober, 2019

In jezelf geloven is niet iets dat van de ene op de andere dag gebeurt. Zelfvertrouwen opbouwen kost tijd en moeite.

De gevoelens van verontwaardiging, vernedering en angst waar we al vanaf jonge leeftijd aan onderworpen worden maken het er ook al niet bepaald makkelijker op. Het is echter nooit te laat om te beginnen met bouwen, zelfs al leg je nu pas de eerste steen.

Geloof in je eigen uniekheid

Jezelf vergelijken met anderen zal er alleen maar voor zorgen dat je zelfvertrouwen afbrokkelt. Als je erover nadenkt zul je beseffen dat het ook eigenlijk te absurd voor woorden is om te vergelijken, we zijn tenslotte allemaal verschillend. In plaats van tijd te verspillen door jezelf te vergelijken met anderen en medelijden te hebben met jezelf, zou je je energie veel beter kunnen gebruiken om je voordeel te doen met je vermogens, je vaardigheden te ontwikkelen en je doelen te bereiken.

Jij bent niet hetzelfde als een ander. Dit hoef je ook niet te zijn. Wat je hebt is genoeg, omdat het is wat jou speciaal maakt. Wensen dat je anders was zal alleen maar jouw zelfvertrouwen ondermijnen.

Richt je in plaats daarvan naar binnen toe en ga ín jezelf op zoek naar je sterktepunten. Je hebt ze, maar je hebt ze niet ontdekt omdat je de godganse tijd aan het klagen bent geweest.

Vergeet nooit wie je bent, wat je hebt meegemaakt en wat jou speciaal maakt. Wanneer je jouw ware zelf kent, zal de persoon die zich onder de oppervlakte verborgen houdt herboren worden.

Zelfvertrouwen

Laat de pijn van het verleden achter je om je zelfvertrouwen te verbeteren

Is jouw verleden werkelijk verleden tijd? Niet altijd.

Het verleden ligt alleen achter je als je in staat bent om te vergeven en vergeten en als je in staat bent om je voordeel te doen met die pijnlijke ervaringen, dat wil zeggen om van ze te leren en sterker te worden. De pijnlijke ervaringen uit het verleden hebben jou gemaakt tot wie jij vandaag bent. Wees trots op je littekens, want zij zijn je sterktepunten.

Soms zijn onze herinneringen en het verraad dat we in het verleden meemaakten een ontzettend zware last om te dragen en voelen we ons schuldig voor de fouten die we maakten. Blijf deze pijn niet met je meeslepen, kies er in plaats daarvan voor om te vergeven en verder te gaan. Kijk vooruit, leef in het heden, en richt je op je bestemming.

Alles dat jou is overkomen is een les die je kunt gebruiken om jezelf te helpen groeien, om een nieuw denkniveau te creëren en om sterker en volwassener te worden. Laat jezelf er niet door beperken. Gebruik je verleden in plaats daarvan om te groeien en jouw toekomst te ondersteunen.

Zelfvertrouwen

Overwin de angst om je comfortzone te verlaten

Buiten je comfortzone treden is riskant. Het kan dan ook behoorlijk eng zijn. Maar het is mooi wel de plek waar je je horizon zult verbreden en een wereld vol mogelijkheden zult ontdekken die je tot nog toe niet kende. Om deze plek echter te kunnen zien, moet je je comfortzone wel verlaten.

Door deze eerste stap te nemen, al is hij nog zo klein, zul je jezelf beter kunnen leren kennen. Het zal je helpen om je ware vermogens te ontdekken en om de eerste werkelijke beperking te overwinnen: jezelf. Jouw grenzen liggen tenslotte daar waar jij ze plaatst.

De enige manier om meer vertrouwen in jezelf te krijgen is door dat waar je het bangst voor bent gewoon te doen. Wanneer je deze angsten confronteert, zul je inzien dat ze niets meer zijn dan verraderlijke producten van je geest. En wanneer je ze confronteert, voel je je krachtig en in staat om meer uit jezelf te halen, meer van jezelf te geven.

Je bent veel meer dan je verleden of je etiketten

Wie jij bent wordt niet bepaald door je verleden, je achternaam, of de etiketten die jou zijn opgeplakt.

De mensen om je heen mogen hier dan misschien waarde aan hechten, maar jij bent veel meer dan dat. Je mag jezelf hier niet door laten definiëren. Natuurlijk is het een deel van jou, maar er zijn nog veel meer dingen die jouw ware zelf volledig maken.

Om je zelfvertrouwen te vergroten moet je jezelf herkennen, vinden en ondersteunen. Jezelf ontdekken zal een diepgaande transformatie opwekken. Je zult anders beginnen te handelen en bewuster en gerichter bezig zijn.

Deze kennis zal je tevens in staat stellen om te ontdekken wat je kwetsbaarheden zijn. Confronteer je zwaktepunten met liefde. Geef ze een betekenis: ze zijn er om je te laten zien hoe je kunt verbeteren en groeien.

Zelfvertrouwen

Leef volgens jouw eigen waarden

Als je jouw eigen waarden blijft tegenspreken, dan zal je geest langzaamaan sterven. Jouw leven is van jou. Jij bent er dan ook verantwoordelijk voor. Als je je laat meeslepen door dat wat jou van buitenaf tekent en als je niet trouw aan jezelf bent, zul je niet langer vrij zijn. Je geeft toe en verliest je zelfvertrouwen, want je hebt jezelf laten gaan.

Als je je in een situatie of relatie bevindt die je niet leuk vindt, onthoud dan dat het het resultaat is van jouw beslissingen. Onthoud tevens dat je een betere weg voor jezelf kunt kiezen, zelfs al lijkt het nog zo onmogelijk om het patroon te doorbreken.

Als je de situatie echter even opnieuw bekijkt en door het filter van jouw eigen waarden haalt, zul je zien hoe je zelfvertrouwen zal bloeien als resultaat van je uithoudingsvermogen en mentale kracht. Je waarden zijn veel sterker dan externe verplichtingen en sociale gewoonten. Als niemand voor jou leeft, kan ook niemand voor jou beslissen. Herzie daarom je waarden en herontdek jezelf.

Ons zelfvertrouwen zal bloeien wanneer we de controle over ons leven in handen nemen. Wanneer we achter het stuur gaan zitten, in plaats van in de passagiersstoel. Beslissingen nemen op basis van wat juist is voor jou zal je helpen om onvermijdelijke moeilijkheden te overwinnen. Dit zal je tevens helpen om je zelfvertrouwen te verbeteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.